Curry z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

100 mililitrów

1 łyżeczka

200 mililitrów

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w cienkie paski i wymieszaj z oliwą oraz pastą curry.

Krok 2

Kawałki mięsa obsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę.

Krok 3

W miseczce wymieszaj 100 ml wody ze śmietaną. Dodaj zawartość opakowania Knorr i dokładnie wymieszaj. Gotowy płyn wlej na patelnię z mięsem i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Pod koniec wrzuć umyte liście szpinaku, wymieszaj wszystko i dopraw do smaku. Podawaj z ryżem lub kaszą kuskus posypane płatkami migdałów.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Curry z wołowiną
czas przygotowania
75 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z kurczakiemCurry z kurczakiem

Zainspiruj się azjatyckimi smakami i na najbliższy obiad lub kolację przygotuj curry z kurczakiem. Mięso pokrój na cienkie paski i – aby nadać mu smaku – wymieszaj z oliwą oraz zieloną pastą curry. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni. Kiedy się zarumienią, dodaj drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Możesz użyć jednej większej lub kilku pikantnych dymek. Składniki z patelni zalej fixem do smażonego ryżu po chińsku wymieszanym z wodą i słodką śmietaną o 36% zawartości tłuszczu. Doprowadź płyn do wrzenia, dzięki czemu odpowiednio zgęstnieje. Na koniec przełóż na patelnię umyte liście świeżego szpinaku, a całość przemieszaj i dopraw do smaku podstawowymi przyprawami. Podaj potrawę z kaszą kuskus lub ryżem, np. basmati czy jaśminowym. Przed zaserwowaniem udekoruj curry z kurczakiem płatkami migdałów. Warto je wcześniej podsmażyć przez chwilę na suchej patelni – dzięki temu wydobędziesz głębię ich smaku. Mamy nadzieję, że nasze przepisy dostarczą Ci mnóstwa kulinarnych inspiracji. Curry z kurczakiem to świetne danie nie tylko na codzienny obiad.