Curry z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

100 mililitrów

1 łyżeczka

200 mililitrów

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w cienkie paski i wymieszaj z oliwą oraz pastą curry.

Krok 2

Kawałki mięsa obsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę.

Krok 3

W miseczce wymieszaj 100 ml wody ze śmietaną. Dodaj zawartość opakowania Knorr i dokładnie wymieszaj. Gotowy płyn wlej na patelnię z mięsem i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Pod koniec wrzuć umyte liście szpinaku, wymieszaj wszystko i dopraw do smaku. Podawaj z ryżem lub kaszą kuskus posypane płatkami migdałów.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z kurczakiemCurry z kurczakiem

Zainspiruj się azjatyckimi smakami i na najbliższy obiad lub kolację przygotuj curry z kurczakiem. Mięso pokrój na cienkie paski i – aby nadać mu smaku – wymieszaj z oliwą oraz zieloną pastą curry. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni. Kiedy się zarumienią, dodaj drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Możesz użyć jednej większej lub kilku pikantnych dymek. Składniki z patelni zalej fixem do smażonego ryżu po chińsku wymieszanym z wodą i słodką śmietaną o 36% zawartości tłuszczu. Doprowadź płyn do wrzenia, dzięki czemu odpowiednio zgęstnieje. Na koniec przełóż na patelnię umyte liście świeżego szpinaku, a całość przemieszaj i dopraw do smaku podstawowymi przyprawami. Podaj potrawę z kaszą kuskus lub ryżem, np. basmati czy jaśminowym. Przed zaserwowaniem udekoruj curry z kurczakiem płatkami migdałów. Warto je wcześniej podsmażyć przez chwilę na suchej patelni – dzięki temu wydobędziesz głębię ich smaku. Mamy nadzieję, że nasze przepisy dostarczą Ci mnóstwa kulinarnych inspiracji. Curry z kurczakiem to świetne danie nie tylko na codzienny obiad.