Curry z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

113 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżeczka

200 mililitrów

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w cienkie paski i wymieszaj z oliwą oraz pastą curry.

Krok 2

Kawałki mięsa obsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę.

Krok 3

W miseczce wymieszaj 100 ml wody ze śmietaną. Dodaj zawartość opakowania Knorr i dokładnie wymieszaj. Gotowy płyn wlej na patelnię z mięsem i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Pod koniec wrzuć umyte liście szpinaku, wymieszaj wszystko i dopraw do smaku. Podawaj z ryżem lub kaszą kuskus posypane płatkami migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Smażony ryż po chińsku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z kurczakiemCurry z kurczakiem

Zainspiruj się azjatyckimi smakami i na najbliższy obiad lub kolację przygotuj curry z kurczakiem. Mięso pokrój na cienkie paski i – aby nadać mu smaku – wymieszaj z oliwą oraz zieloną pastą curry. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni. Kiedy się zarumienią, dodaj drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Możesz użyć jednej większej lub kilku pikantnych dymek. Składniki z patelni zalej fixem do smażonego ryżu po chińsku wymieszanym z wodą i słodką śmietaną o 36% zawartości tłuszczu. Doprowadź płyn do wrzenia, dzięki czemu odpowiednio zgęstnieje. Na koniec przełóż na patelnię umyte liście świeżego szpinaku, a całość przemieszaj i dopraw do smaku podstawowymi przyprawami. Podaj potrawę z kaszą kuskus lub ryżem, np. basmati czy jaśminowym. Przed zaserwowaniem udekoruj curry z kurczakiem płatkami migdałów. Warto je wcześniej podsmażyć przez chwilę na suchej patelni – dzięki temu wydobędziesz głębię ich smaku. Mamy nadzieję, że nasze przepisy dostarczą Ci mnóstwa kulinarnych inspiracji. Curry z kurczakiem to świetne danie nie tylko na codzienny obiad.