Dania z Piersi Kurczaka
514 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Pierś z kurczaka
Nie ma chyba mięsa bardziej popularnego i dającego tyle możliwości przyrządzenia, co mięso z kurczaka. Drób wykorzystuje się w cenionych potrawach w niemal każdej kuchni świata: od orientalnej po amerykańską. Jego wielką zaletą jest to, że można go smażyć, grillować, piec, dusić i gotować. Sprawdza się więc jako składnik dań obiadowych, ale odpowiednio przygotowany oraz podany może być również propozycją na wykwintną kolację. Pierś z kurczaka jest na tyle uniwersalna, że o każdej porze roku dobierzesz do niej sezonowe dodatki. W lecie spróbuj którejś z sałatek z kurczakiem w roli głównej. Wystarczy dodać do niego trochę pokrojonych pomidorów lub ogórków, sałatę (np. rzymską, lodową, rukolę, roszponkę), cukinię, szpinak czy brokuły – i danie gotowe. Jeśli chcesz, możesz do przygotowania takiej sałatki z kurczaka wykorzystać także makaron, kuskus lub ryż. Jesień to idealna pora, by połączyć ten rodzaj mięsa z grzybami, w zimie zaś wybierz któryś z proponowanych przepisów na pikantny gulasz czy rozgrzewającego kurczaka po indyjsku. Późną wiosną natomiast wypróbuj kombinacji kurczaka ze świeżymi szparagami - będzie to potrawa elegancka (idealna np. na romantyczną kolację), a jednocześnie bardzo łatwa w przygotowaniu. Zawsze dobrym pomysłem jest wykorzystanie klasycznych przepisów na pierś z kurczaka: zapiekane filety z rozmaitymi dodatkami, kotlety drobiowe czy de volaille z żółtym serem – niepodzielnie królują nie tylko na niedzielnych stołach. Wystarczą takie dodatki jak ziemniaki, kasza czy ryż oraz surówki. Taką kompozycję lubią niemal wszyscy, więc jest wprost doskonała na codzienny obiad. Pierś z kurczaka jest również często wykorzystywana jako główny składnik lunchów do pracy. Nic dziwnego – po usmażeniu czy upieczeniu bez obaw zapakujesz danie w odpowiednie naczynie i zabierzesz ze sobą, gdziekolwiek tylko chcesz. Filet z kurczaka możesz także najpierw grillować, następnie pokroić go w plastry i wykorzystać do przygotowania smacznych kanapek. Przed Tobą wiele pysznych możliwości.