Kurczak w cieście drożdżowym: przepis z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Kurczak w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

191

heart
1340 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2072 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6598 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

10 dekagramów

15 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

ciasto do pizzy:

300 gramów

150 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Kurczak w cieście - Krok 1

Krok 2

Filety pokrój w paski, oprósz Przyprawą do gyrosa Knorr.

Kurczak w cieście - Krok 2

Krok 3

Podsmaż mięso na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż kilka minut.

Kurczak w cieście - Krok 3

Krok 4

Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na placki.

Kurczak w cieście - Krok 4

Krok 5

Posmaruj sosem pomidorowym. Na połowie każdego z nich ułóż farsz i starty ser żółty. Złóż na pół. Brzegi zlep dokładnie.

Kurczak w cieście - Krok 5

Krok 6

Placki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Kurczak w cieście - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka użyj w tym przepisie tofu.

26

Opinie o przepisie

  • magi18 magi18

    magi18 magi18 , 17.12.2022

    TAK Przede wszystkim zamieniłabym pieczarki na leśne grzyby. Zaś zamiast ciasta do pizzy zrobiłabym ciasto kruche. No i na koniec wykorzystała bym formę na muffinki, by za jej pomocą stworzyć placki w kształcie uroczych grzybków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 17.12.2022

    TAK Uwielbiam pizzę, uwielbiam grzyby, uwielbiam kurczaka, ale... tu mi brakuje sosu! Calzone w tej formie potrzebuje czegoś "mokrego" - np. sosu pieczarkowego, doskonale podkreślającego smak dania - albo czosnkowego klasycznego sosu na jogurcie lub śmietanie. Dopiero wtedy smaki rozkwitają należycie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Hejak

    Ewa Hejak , 29.05.2021

    A jak ktoś nie lubi sera pleśniowego to co w zamian? Też chciałabym wypróbować łagodniejsze a wersję, bo nie mogę zbytnio jeść rzeczy z przyprawą gyros.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Beata Pietrus

    Beata Pietrus , 20.03.2020

    TAK W moim wykonaniu to danie jest delikatniejsze, ale powala smakiem. Rezygnuję z przyprawy gyros na rzecz ziół prowansalskich, a oprócz wymienionych składników do nadzienia dodaję suszoną żurawinę i ser pleśniowy. To połączenie jest przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Kulig

    Bożena Kulig , 21.08.2019

    Uwielbiam pizzę z kurczakiem! To zdecydowanie moja ulubiona. Bardzo lubię kurczaka od dobrowolskich. Jest wysokiej jakości i bardzo smaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska , 28.04.2019

    drozdze suszone ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • marietta  kazmierczak

    marietta kazmierczak , 13.03.2019

    Jednym słowem pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wincenty Mrózek

    wincenty Mrózek , 11.03.2019

    to musi być dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Pielichowska

    Lucyna Pielichowska , 15.02.2017

    co to za sos pomidorowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Joasia  Bałdys

    Joasia Bałdys , 23.08.2016

    czy ilość drożdży jest poprawna? 5g

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 19.08.2016

    Proszę kliknąć w następujący link: https://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-w-ciescie-3 :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Lipa

    Basia Lipa , 19.08.2016

    Poprosze przepis str nie moze mi sie otworzyc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 09.08.2016

    Dziękujemy za tę uwagę. Już podmieniamy proporcje w przepisie - prawidłowe to: 300g maki, 150ml wody, 1 niecała łyżeczka soli, 1 łyżeczka oleju, 5 g drożdży. W przypadku przygotowania większej ilości ciasta, można je zamrozić - nie straci na swej wartości. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Sowlshine

    Magda Sowlshine , 08.08.2016

    Kilogram maki na 2 osoby?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Muszyński

    Paweł Muszyński , 08.08.2016

    Ja poprosze następnym razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Wilczyński

    Darek Wilczyński , 03.08.2016

    No

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Balawender

    Ela Balawender , 03.08.2016

    Da się zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Gołębiewski

    Marcin Gołębiewski , 03.08.2016

    Dobra! Ale goscie przynosza zimny browar;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Grzesiak

    Anna Grzesiak , 03.08.2016

    Jeśli ktos chce zaoszczędzić czas na wyrabianiu ciasta polecam kupic gotowe ciasto z tym ze nie do pizzy ale francuskie, które dobrze wczesniej nasmarować rozbitym jajkiem z mlekiem. Unikniemy wtedy nasiąknięciu farszu przez ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Dąbrowska

    Wanda Dąbrowska , 03.08.2016

    Lepsze polskie pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Balawender

    Ela Balawender , 03.08.2016

    Tak, spróbujcie i zaproście sąsiadów (nas) na degustację :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Strehlau

    Monika Strehlau , 03.08.2016

    My próbujemy :p Wy robicie. Dobry deal?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Gołębiewski

    Marcin Gołębiewski , 03.08.2016

    Magda Sodoma spróbujemy?:3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w cieścieKurczak w cieście

Kurczaka jadamy bardzo często – do obiadu, sałatki czy w kanapkach. A może spróbować przyrządzić mięso w inny sposób? Na przykład w pierś z kurczaka w cieście drożdżowym. Zapowiada się interesująco! Kurczak z dodatkami, zapieczony w pysznej kieszonce z ciasta drożdżowego będzie smakował trochę jak pizza. Wyglądem kurczak w cieście przypomina calzone – kolejne włoskie danie, które cieszy się ogromną popularnością również w Polsce. Domowe frykasy jednak zawsze smakują lepiej, a jeśli do kurczaka w cieście drożdżowym dodasz swoje ulubione składniki, to sukces masz gwarantowany.

Dla kogo? Kieszonka z ciasta z kurczakiem prezentuje się na talerzu bardzo interesująco i na pewno zachęci rodzinę do spróbowania. Przecież walory estetyczne są prawie tak samo ważne, jak smakowe! Przygotowanie mięsa w cieście drożdżowym wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić – wysiłek się opłaci. Do odważnych kucharzy świat należy, a po zrobieniu kurczaka w cieście możesz spodziewać się owacji na stojąco.

Na jaką okazję? Zbliża się rocznica ślubu albo urodziny bliskiej osoby? Przygotuj coś naprawdę wyjątkowego! Zarezerwuj trochę czasu na zrobienie ciasta drożdżowego z kurczakiem. Gdy już wyrobisz ciasto, czyli podstawę potrawy, zajmij się przyrządzeniem farszu do kurczaka w cieście drożdżowym. Składają się na niego pokrojony w paski filet z kurczaka, pieczarki oraz cebula. Podsmaż to wszystko na oleju i ułóż na uformowanym na kształt koła cieście. Wcześniej posmaruj je sosem do pizzy. Teraz posyp składniki przepisu na kurczaka w cieście startym serem żółtym i zamknij kieszonkę, ugniatając jej brzegi widelcem.

Czy wiesz, że? Calzone, czyli danie, na którym wzorowano przepis na kurczaka w cieście, powstało w południowej części Włoch, w regionie Apulia. To doskonały patent na podanie pizzy w bardziej intrygującym wydaniu.

Dla urozmaicenia: Kurczaka w cieście z piekarnika piecz około pół godziny. Podawaj na ciepło, gdy ser cudownie się ciągnie i spaja wszystkie składniki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by mięso w cieście drożdżowym serwować z warzywnymi dodatkami, np. sałatką z rukolą lub roszponką i pomidorkami koktajlowymi.