Kurczak w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

175

1151 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1600 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4916 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

10 dekagramów

15 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

ciasto do pizzy:

300 gramów

150 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Kurczak w cieście - Krok 1

Krok 2

Filety pokrój w paski, oprósz Przyprawą do gyrosa Knorr.

Kurczak w cieście - Krok 2

Krok 3

Podsmaż mięso na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż kilka minut.

Kurczak w cieście - Krok 3

Krok 4

Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na placki.

Kurczak w cieście - Krok 4

Krok 5

Posmaruj sosem pomidorowym. Na połowie każdego z nich ułóż farsz i starty ser żółty. Złóż na pół. Brzegi zlep dokładnie.

Kurczak w cieście - Krok 5

Krok 6

Placki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Kurczak w cieście - Krok 6
21

Opinie o przepisie

  • Beata Pietrus

    Beata Pietrus, 20.03.2020

    TAK W moim wykonaniu to danie jest delikatniejsze, ale powala smakiem. Rezygnuję z przyprawy gyros na rzecz ziół prowansalskich, a oprócz wymienionych składników do nadzienia dodaję suszoną żurawinę i ser pleśniowy. To połączenie jest przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Kulig

    Bożena Kulig, 21.08.2019

    Uwielbiam pizzę z kurczakiem! To zdecydowanie moja ulubiona. Bardzo lubię kurczaka od dobrowolskich. Jest wysokiej jakości i bardzo smaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska, 28.04.2019

    drozdze suszone ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • marietta  kazmierczak

    marietta kazmierczak, 13.03.2019

    Jednym słowem pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wincenty Mrózek

    wincenty Mrózek, 11.03.2019

    to musi być dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Pielichowska

    Lucyna Pielichowska, 15.02.2017

    co to za sos pomidorowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joasia  Bałdys

    Joasia Bałdys, 23.08.2016

    czy ilość drożdży jest poprawna? 5g

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 19.08.2016

    Proszę kliknąć w następujący link: https://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-w-ciescie-3 :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Lipa

    Basia Lipa, 19.08.2016

    Poprosze przepis str nie moze mi sie otworzyc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 09.08.2016

    Dziękujemy za tę uwagę. Już podmieniamy proporcje w przepisie - prawidłowe to: 300g maki, 150ml wody, 1 niecała łyżeczka soli, 1 łyżeczka oleju, 5 g drożdży. W przypadku przygotowania większej ilości ciasta, można je zamrozić - nie straci na swej wartości. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Sowlshine

    Magda Sowlshine, 08.08.2016

    Kilogram maki na 2 osoby?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Muszyński

    Paweł Muszyński, 08.08.2016

    Ja poprosze następnym razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Wilczyński

    Darek Wilczyński, 03.08.2016

    No

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Balawender

    Ela Balawender, 03.08.2016

    Da się zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Gołębiewski

    Marcin Gołębiewski, 03.08.2016

    Dobra! Ale goscie przynosza zimny browar;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Grzesiak

    Anna Grzesiak, 03.08.2016

    Jeśli ktos chce zaoszczędzić czas na wyrabianiu ciasta polecam kupic gotowe ciasto z tym ze nie do pizzy ale francuskie, które dobrze wczesniej nasmarować rozbitym jajkiem z mlekiem. Unikniemy wtedy nasiąknięciu farszu przez ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Dąbrowska

    Wanda Dąbrowska, 03.08.2016

    Lepsze polskie pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Balawender

    Ela Balawender, 03.08.2016

    Tak, spróbujcie i zaproście sąsiadów (nas) na degustację :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Strehlau

    Monika Strehlau, 03.08.2016

    My próbujemy :p Wy robicie. Dobry deal?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Gołębiewski

    Marcin Gołębiewski, 03.08.2016

    Magda Sodoma spróbujemy?:3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w cieścieKurczak w cieście

Kurczaka jadamy bardzo często – do obiadu, sałatki czy w kanapkach. A może spróbować przyrządzić mięso w inny sposób? Na przykład w cieście. Kurczak z dodatkami, zapieczony w pysznej kieszonce z ciasta drożdżowego będzie smakował trochę jak pizza. Ta domowa zawsze jest lepsza, a jeśli dodasz swoje ulubione składniki, to sukces masz gwarantowany. Kieszonka z ciasta prezentuje się na talerzu bardzo interesująco i na pewno zachęci rodzinę do spróbowania. Przygotowanie dania wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić – wysiłek się opłaci. Gdy już wyrobisz ciasto, zajmij się przyrządzeniem farszu, czyli pokrojonego w paski fileta z kurczaka z pieczarkami i cebulą. Podsmaż to wszystko na oleju i ułóż na uformowanym na kształt koła cieście. Wcześniej posmaruj je sosem do pizzy. Teraz posyp składniki startym serem żółtym i zamknij kieszonkę, ugniatając jej brzegi widelcem. Piecz około pół godziny. Podawaj na ciepło.