
Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
10 dekagramów
15 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
ciasto do pizzy:
300 gramów
150 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2
Filety pokrój w paski, oprósz Przyprawą do gyrosa Knorr.

Krok 3
Podsmaż mięso na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż kilka minut.

Krok 4
Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na placki.

Krok 5
Posmaruj sosem pomidorowym. Na połowie każdego z nich ułóż farsz i starty ser żółty. Złóż na pół. Brzegi zlep dokładnie.

Krok 6
Placki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Dobra rada:
Zamiast kurczaka użyj w tym przepisie tofu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w cieście
Kurczaka jadamy bardzo często – do obiadu, sałatki czy w kanapkach. A może spróbować przyrządzić mięso w inny sposób? Na przykład w pierś z kurczaka w cieście drożdżowym. Zapowiada się interesująco! Kurczak z dodatkami, zapieczony w pysznej kieszonce z ciasta drożdżowego będzie smakował trochę jak pizza. Wyglądem kurczak w cieście przypomina calzone – kolejne włoskie danie, które cieszy się ogromną popularnością również w Polsce. Domowe frykasy jednak zawsze smakują lepiej, a jeśli do kurczaka w cieście drożdżowym dodasz swoje ulubione składniki, to sukces masz gwarantowany.
Dla kogo? Kieszonka z ciasta z kurczakiem prezentuje się na talerzu bardzo interesująco i na pewno zachęci rodzinę do spróbowania. Przecież walory estetyczne są prawie tak samo ważne, jak smakowe! Przygotowanie mięsa w cieście drożdżowym wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić – wysiłek się opłaci. Do odważnych kucharzy świat należy, a po zrobieniu kurczaka w cieście możesz spodziewać się owacji na stojąco.
Na jaką okazję? Zbliża się rocznica ślubu albo urodziny bliskiej osoby? Przygotuj coś naprawdę wyjątkowego! Zarezerwuj trochę czasu na zrobienie ciasta drożdżowego z kurczakiem. Gdy już wyrobisz ciasto, czyli podstawę potrawy, zajmij się przyrządzeniem farszu do kurczaka w cieście drożdżowym. Składają się na niego pokrojony w paski filet z kurczaka, pieczarki oraz cebula. Podsmaż to wszystko na oleju i ułóż na uformowanym na kształt koła cieście. Wcześniej posmaruj je sosem do pizzy. Teraz posyp składniki przepisu na kurczaka w cieście startym serem żółtym i zamknij kieszonkę, ugniatając jej brzegi widelcem.
Czy wiesz, że? Calzone, czyli danie, na którym wzorowano przepis na kurczaka w cieście, powstało w południowej części Włoch, w regionie Apulia. To doskonały patent na podanie pizzy w bardziej intrygującym wydaniu.
Dla urozmaicenia: Kurczaka w cieście z piekarnika piecz około pół godziny. Podawaj na ciepło, gdy ser cudownie się ciągnie i spaja wszystkie składniki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by mięso w cieście drożdżowym serwować z warzywnymi dodatkami, np. sałatką z rukolą lub roszponką i pomidorkami koktajlowymi.