
Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
10 dekagramów
15 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
ciasto do pizzy:
300 gramów
150 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2
Filety pokrój w paski, oprósz Przyprawą do gyrosa Knorr.

Krok 3
Podsmaż mięso na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż kilka minut.

Krok 4
Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na placki.

Krok 5
Posmaruj sosem pomidorowym. Na połowie każdego z nich ułóż farsz i starty ser żółty. Złóż na pół. Brzegi zlep dokładnie.

Krok 6
Placki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Dobra rada:
Zamiast kurczaka użyj w tym przepisie tofu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w cieście
Kurczaka jadamy bardzo często – do obiadu, sałatki czy w kanapkach. A może spróbować przyrządzić mięso w inny sposób? Na przykład w pierś z kurczaka w cieście drożdżowym. Zapowiada się interesująco! Kurczak z dodatkami, zapieczony w pysznej kieszonce z ciasta drożdżowego będzie smakował trochę jak pizza. Wyglądem kurczak w cieście przypomina calzone – kolejne włoskie danie, które cieszy się ogromną popularnością również w Polsce. Domowe frykasy jednak zawsze smakują lepiej, a jeśli do kurczaka w cieście drożdżowym dodasz swoje ulubione składniki, to sukces masz gwarantowany.
Dla kogo? Kieszonka z ciasta z kurczakiem prezentuje się na talerzu bardzo interesująco i na pewno zachęci rodzinę do spróbowania. Przecież walory estetyczne są prawie tak samo ważne, jak smakowe! Przygotowanie mięsa w cieście drożdżowym wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić – wysiłek się opłaci. Do odważnych kucharzy świat należy, a po zrobieniu kurczaka w cieście możesz spodziewać się owacji na stojąco.
Na jaką okazję? Zbliża się rocznica ślubu albo urodziny bliskiej osoby? Przygotuj coś naprawdę wyjątkowego! Zarezerwuj trochę czasu na zrobienie ciasta drożdżowego z kurczakiem. Gdy już wyrobisz ciasto, czyli podstawę potrawy, zajmij się przyrządzeniem farszu do kurczaka w cieście drożdżowym. Składają się na niego pokrojony w paski filet z kurczaka, pieczarki oraz cebula. Podsmaż to wszystko na oleju i ułóż na uformowanym na kształt koła cieście. Wcześniej posmaruj je sosem do pizzy. Teraz posyp składniki przepisu na kurczaka w cieście startym serem żółtym i zamknij kieszonkę, ugniatając jej brzegi widelcem.
Czy wiesz, że? Calzone, czyli danie, na którym wzorowano przepis na kurczaka w cieście, powstało w południowej części Włoch, w regionie Apulia. To doskonały patent na podanie pizzy w bardziej intrygującym wydaniu.
Dla urozmaicenia: Kurczaka w cieście z piekarnika piecz około pół godziny. Podawaj na ciepło, gdy ser cudownie się ciągnie i spaja wszystkie składniki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by mięso w cieście drożdżowym serwować z warzywnymi dodatkami, np. sałatką z rukolą lub roszponką i pomidorkami koktajlowymi.