Kurczak w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

176

1173 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1629 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4991 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

10 dekagramów

15 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

ciasto do pizzy:

300 gramów

150 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Kurczak w cieście - Krok 1

Krok 2

Filety pokrój w paski, oprósz Przyprawą do gyrosa Knorr.

Kurczak w cieście - Krok 2

Krok 3

Podsmaż mięso na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż kilka minut.

Kurczak w cieście - Krok 3

Krok 4

Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na placki.

Kurczak w cieście - Krok 4

Krok 5

Posmaruj sosem pomidorowym. Na połowie każdego z nich ułóż farsz i starty ser żółty. Złóż na pół. Brzegi zlep dokładnie.

Kurczak w cieście - Krok 5

Krok 6

Placki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Kurczak w cieście - Krok 6
21

Opinie o przepisie

  • Beata Pietrus

    Beata Pietrus , 20.03.2020

    TAK W moim wykonaniu to danie jest delikatniejsze, ale powala smakiem. Rezygnuję z przyprawy gyros na rzecz ziół prowansalskich, a oprócz wymienionych składników do nadzienia dodaję suszoną żurawinę i ser pleśniowy. To połączenie jest przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Kulig

    Bożena Kulig , 21.08.2019

    Uwielbiam pizzę z kurczakiem! To zdecydowanie moja ulubiona. Bardzo lubię kurczaka od dobrowolskich. Jest wysokiej jakości i bardzo smaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska , 28.04.2019

    drozdze suszone ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • marietta  kazmierczak

    marietta kazmierczak , 13.03.2019

    Jednym słowem pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wincenty Mrózek

    wincenty Mrózek , 11.03.2019

    to musi być dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Pielichowska

    Lucyna Pielichowska , 15.02.2017

    co to za sos pomidorowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joasia  Bałdys

    Joasia Bałdys , 23.08.2016

    czy ilość drożdży jest poprawna? 5g

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 19.08.2016

    Proszę kliknąć w następujący link: https://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-w-ciescie-3 :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Lipa

    Basia Lipa , 19.08.2016

    Poprosze przepis str nie moze mi sie otworzyc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 09.08.2016

    Dziękujemy za tę uwagę. Już podmieniamy proporcje w przepisie - prawidłowe to: 300g maki, 150ml wody, 1 niecała łyżeczka soli, 1 łyżeczka oleju, 5 g drożdży. W przypadku przygotowania większej ilości ciasta, można je zamrozić - nie straci na swej wartości. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Sowlshine

    Magda Sowlshine , 08.08.2016

    Kilogram maki na 2 osoby?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Muszyński

    Paweł Muszyński , 08.08.2016

    Ja poprosze następnym razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Wilczyński

    Darek Wilczyński , 03.08.2016

    No

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Balawender

    Ela Balawender , 03.08.2016

    Da się zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Gołębiewski

    Marcin Gołębiewski , 03.08.2016

    Dobra! Ale goscie przynosza zimny browar;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Grzesiak

    Anna Grzesiak , 03.08.2016

    Jeśli ktos chce zaoszczędzić czas na wyrabianiu ciasta polecam kupic gotowe ciasto z tym ze nie do pizzy ale francuskie, które dobrze wczesniej nasmarować rozbitym jajkiem z mlekiem. Unikniemy wtedy nasiąknięciu farszu przez ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Dąbrowska

    Wanda Dąbrowska , 03.08.2016

    Lepsze polskie pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Balawender

    Ela Balawender , 03.08.2016

    Tak, spróbujcie i zaproście sąsiadów (nas) na degustację :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Strehlau

    Monika Strehlau , 03.08.2016

    My próbujemy :p Wy robicie. Dobry deal?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Gołębiewski

    Marcin Gołębiewski , 03.08.2016

    Magda Sodoma spróbujemy?:3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w cieścieKurczak w cieście

Kurczaka jadamy bardzo często – do obiadu, sałatki czy w kanapkach. A może spróbować przyrządzić mięso w inny sposób? Na przykład w cieście. Kurczak z dodatkami, zapieczony w pysznej kieszonce z ciasta drożdżowego będzie smakował trochę jak pizza. Ta domowa zawsze jest lepsza, a jeśli dodasz swoje ulubione składniki, to sukces masz gwarantowany. Kieszonka z ciasta prezentuje się na talerzu bardzo interesująco i na pewno zachęci rodzinę do spróbowania. Przygotowanie dania wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić – wysiłek się opłaci. Gdy już wyrobisz ciasto, zajmij się przyrządzeniem farszu, czyli pokrojonego w paski fileta z kurczaka z pieczarkami i cebulą. Podsmaż to wszystko na oleju i ułóż na uformowanym na kształt koła cieście. Wcześniej posmaruj je sosem do pizzy. Teraz posyp składniki startym serem żółtym i zamknij kieszonkę, ugniatając jej brzegi widelcem. Piecz około pół godziny. Podawaj na ciepło.