
Składniki
50 dekagramów
2 sztuki
1 sztuka
8 łyżek
3 łyżki
3 łyżki
20 dekagramów
40 dekagramów
30 dekagramów
25 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki i cebule drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2
Na rozgrzanym oleju podsmaż pieczarki i cebulę, chwilę duś, dodaj marchew i groszek. Dopraw przyprawą Knorr i pieprzem. Wymieszaj. Zdejmij z ognia, wystudź.

Krok 3
Dodaj starty ser i kukurydzę. Wymieszaj.

Krok 4
Mąkę przesiej i dokładnie wymieszaj z rozgniecionym twarogiem. Margarynę stop, schłodź i dodaj do ciasta. Dodaj jajko i szczyptę przyprawy Knorr. Wyrób gładkie ciasto.

Krok 5
Rozwałkuj i pokrój na kwadraty.

Krok 6
Na środek każdego z nich nałóż po łyżce nadzienia i złóż w koperty.

Krok 7
Wierzch posmaruj żółtkiem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz partiami około 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Podawaj z sosem Hellmann's Sweet&Sour.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa w cieście
Warzywa zapiekane w cieście to sposób na wyjątkowo smaczny obiad. Do przygotowania wersji z tego przepisu potrzebować będziesz pieczarek, cebuli, marchewki, groszku i kukurydzy. Wymienione składniki pokrój, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Duś przez chwilę do momentu osiągnięcia przez nie miękkości. Całość połącz ze startym na dużych oczkach tarki serem żółtym. Sprawdzi się większość jego gatunków, np. klasyczna gouda czy ementaler. Równie dobrym wyborem będzie wykorzystanie długodojrzewającego sera cheddar, który charakteryzuje się intensywnym smakiem. Do farszu dodać możesz również drobno posiekane listki świeżych ziół, np. pietruszki. Nadzienie umieść na rozwałkowanym fragmencie delikatnego ciasta twarogowego. Gotowe paszteciki warzywne składaj w koperty. Wierzch każdej z nich posmaruj roztrzepanym żółtkiem, dzięki czemu po upieczeniu będzie złocisty i delikatnie połyskujący. Dla dekoracji warto również posypać go czarnuszką lub makiem. Przetestuj ten przepis przy najbliższej okazji.