Warzywa w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

244 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

571 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

20 dekagramów

40 dekagramów

30 dekagramów

25 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki i cebule drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Warzywa w cieście - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmaż pieczarki i cebulę, chwilę duś, dodaj marchew i groszek. Dopraw przyprawą Knorr i pieprzem. Wymieszaj. Zdejmij z ognia, wystudź.

Warzywa w cieście - Krok 2

Krok 3

Dodaj starty ser i kukurydzę. Wymieszaj.

Warzywa w cieście - Krok 3

Krok 4

Mąkę przesiej i dokładnie wymieszaj z rozgniecionym twarogiem. Margarynę stop, schłodź i dodaj do ciasta. Dodaj jajko i szczyptę przyprawy Knorr. Wyrób gładkie ciasto.

Warzywa w cieście - Krok 4

Krok 5

Rozwałkuj i pokrój na kwadraty.

Warzywa w cieście - Krok 5

Krok 6

Na środek każdego z nich nałóż po łyżce nadzienia i złóż w koperty.

Warzywa w cieście - Krok 6

Krok 7

Wierzch posmaruj żółtkiem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz partiami około 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Warzywa w cieście - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Zofia Kuta

    Zofia Kuta , 03.12.2016

    ten przepis jest nie dokładny brak proporcji składników na wyrobienie ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa w cieścieWarzywa w cieście

Warzywa zapiekane w cieście to sposób na wyjątkowo smaczny obiad. Do przygotowania wersji z tego przepisu potrzebować będziesz pieczarek, cebuli, marchewki, groszku i kukurydzy. Wymienione składniki pokrój, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Duś przez chwilę do momentu osiągnięcia przez nie miękkości. Całość połącz ze startym na dużych oczkach tarki serem żółtym. Sprawdzi się większość jego gatunków, np. klasyczna gouda czy ementaler. Równie dobrym wyborem będzie wykorzystanie długodojrzewającego sera cheddar, który charakteryzuje się intensywnym smakiem. Do farszu dodać możesz również drobno posiekane listki świeżych ziół, np. pietruszki. Nadzienie umieść na rozwałkowanym fragmencie delikatnego ciasta twarogowego. Gotowe paszteciki warzywne składaj w koperty. Wierzch każdej z nich posmaruj roztrzepanym żółtkiem, dzięki czemu po upieczeniu będzie złocisty i delikatnie połyskujący. Dla dekoracji warto również posypać go czarnuszką lub makiem. Przetestuj ten przepis przy najbliższej okazji.