Przepisy na Kukurydzę | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania z kukurydzą

152 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z kukurydząDania z kukurydzą

Kukurydza, choć pochodzi z Meksyku, uznawana jest za warzywo typowo amerykańskie. I nie ma w tym żadnej przesady, bo Stany Zjednoczone są jednym z największych producentów kukurydzy, a Amerykanie dodają ją chętnie do wielu dań. Z kukurydzy wytwarza się tam syrop kukurydziany, mączkę kukurydzianą, chleb, tortillę, a także słynne cornflakes, czyli płatki kukurydziane. W Polsce sezon na kukurydzę zaczyna się już w lipcu, warto wtedy wybrać się na targ i zakupić kilka sztuk, najlepiej jeszcze w kolbach. Świeżo zebrana kukurydza jest bowiem smaczna również sama w sobie. Ma delikatny, a równocześnie lekko słodki smak. Świetnym pomysłem jest ugotowanie jej z dodatkiem cukru i podawanie jako przekąskę albo dodatek do innych dań, na przykład hamburgerów, steków, żeberek czy kurczaka. Nadaje się również do grillowania oraz pieczenia. Z kukurydzy wykonasz także jedną z najbardziej popularnych amerykańskich zup, czyli krem kukurydziany. Jego subtelny smak możesz nieco wzbogacić odrobiną chili. Zupę podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub z nachosami – tak jak w kuchni amerykańsko-meksykańskiej. Co ważne, kukurydza nie jest warzywem dostępnym wyłącznie w sezonie. Na półkach sklepowych znajdziesz ją przez cały rok, a wszystko dlatego, że doskonale sprawdza się w wersji konserwowej. Istnieje całe mnóstwo propozycji wykorzystania jej w takiej formie – tak w daniach głównych, jak też w sałatkach czy w przekąskach. Doskonale pasuje do makaronów, ryżu, gulaszów, farszów, zapiekanek i wielu innych potraw, nie tylko rodem ze Stanów Zjednoczonych czy Meksyku. Podaje się ją zarówno na ciepło, jak i na zimno, nie szkodzi jej również mrożenie. Kukurydza to też jeden z podstawowych składników wielu potraw. Wymienić tu można chociażby sałatkę hawajską, gyros oraz chilli con carne. Poza tym, jej wyraźna żółta barwa stanowi wizualne urozmaicenie estetyki każdego dania. Sprawdź więc, czy masz jakąś puszkę kukurydzy w spiżarni i bierz się za gotowanie. Meksykańskie krążki, sałatka z wędzonym kurczakiem i serem, faszerowane pomidory, mini dynie z meksykańskim farszem – jaką potrawę z kukurydzą dziś wybierzesz?