Zapiekanka makaronowa

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 676 Kcal | |
Tłuszcz | 27.8 g | 40 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 10.3 g | 51 % |
Węglowodany | 70.9 g | 27 % |
w tym cukry | 3.6 g | 4 % |
Błonnik | 5.8 g | - |
Białko | 33.8 g | 68 % |
Sól | 2.3 g | 39 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 314 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 2 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Ugotuj makaron i przełóż ugotowany makaron do naczynia do zapiekania.
- Krok 2Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor.
- Krok 3Dodaj 300 mililitrów wody, śmietanę i Fix Knorr. Wymieszaj całość, zagotuj i dodaj do makaronu.
- Krok 4Obierz marchew i pokrój w plastry. Brokuła podziel na różyczki, kukurydzę odsącz. Dodaj warzywa do naczynia z makaronem i delikatnie wymieszaj. Całość posyp startym serem i piecz przez 25 minut w 160 °C.

To danie z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych. Dlaczego? Pyszną i aromatyczną zapiekankę makaronową stworzysz łatwo i szybko, i będzie pasować idealnie na obiad lub lunch w domu lub który zabierzesz ze sobą do pracy. Zapiekankę można bez problemu odgrzewać. Gdy to zrobisz, aromat papryki, ziół prowansalskich i pietruszki tylko przybierze na sile. Jakich składników potrzebujesz, żeby stworzyć swoją idealną zapiekankę makaronową? Zazwyczaj wszystkie masz w lodówce – to filet z kurczaka, papryka, pieczarki i makaron. Jeżeli chcesz, możesz dodać inne warzywa, ale w tej konfiguracji zapiekanka smakuje najlepiej. Nie zapomnij także o żółtym serze, którym posyp gotową potrawę. Jaki ser wybrać? Danie będziesz zapiekać w piekarniku, dlatego warto zdecydować się twardy i dojrzały ser. Łatwo go zetrzeć, a pod wpływem wysokiej temperatury idealnie się rozpuszcza, nadając zapiekance kremową konsystencję. Dobrym wyborem będą gouda czy ementaler.