Zapiekanka makaronowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

1376 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1292 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj makaron i przełóż ugotowany makaron do naczynia do zapiekania.

Zapiekanka makaronowa - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor.

Zapiekanka makaronowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj 300 mililitrów wody, śmietanę i Fix Knorr. Wymieszaj całość, zagotuj i dodaj do makaronu.

Zapiekanka makaronowa - Krok 3

Krok 4

Obierz marchew i pokrój w plastry. Brokuła podziel na różyczki, kukurydzę odsącz. Dodaj warzywa do naczynia z makaronem i delikatnie wymieszaj. Całość posyp startym serem i piecz przez 25 minut w 160 °C.

Zapiekanka makaronowa - Krok 4
10

Opinie o przepisie

  • Julia Gondek

    Julia Gondek , 15.12.2020

    mniamm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Gondek

    Julia Gondek , 15.12.2020

    bardzo dobry przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Poniatowska

    Paulina Poniatowska , 02.10.2018

    Bardzo smaczne danie. Ja dołożyłam jeszcze podsmażone pieczarki. Polecam nie dogotowywać makaronu i nie trzymać kurczaka zbyt długo na patelni, ponieważ one i tak dojdą podczas tych 25 minut w piekarniku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Barć

    Joanna Barć , 09.06.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Domanska

    Malgorzata Domanska , 05.05.2018

    pyszne i proste danie zajadalismy sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sell

    Piotr Sell , 28.11.2017

    Pyszne, następnym razem dodam jeszcze pomidor

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Teresa Wisłocka

    Anna Teresa Wisłocka , 03.05.2017

    Pyszna:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Pietruszewski

    Paweł Pietruszewski , 20.02.2017

    oki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Domański

    Tomasz Domański , 27.02.2016

    Naprawde dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Ziaja

    Roksana Ziaja , 04.02.2016

    Pyszne! Mąż jadł aż mu się uszy trzęsły

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowaZapiekanka makaronowa

To danie z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych. Dlaczego? Pyszną i aromatyczną zapiekankę makaronową stworzysz łatwo i szybko, i będzie pasować idealnie na obiad lub lunch w domu lub który zabierzesz ze sobą do pracy. Zapiekankę można bez problemu odgrzewać. Gdy to zrobisz, aromat papryki, ziół prowansalskich i pietruszki tylko przybierze na sile. Jakich składników potrzebujesz, żeby stworzyć swoją idealną zapiekankę makaronową? Zazwyczaj wszystkie masz w lodówce – to filet z kurczaka, papryka, pieczarki i makaron. Jeżeli chcesz, możesz dodać inne warzywa, ale w tej konfiguracji zapiekanka smakuje najlepiej. Nie zapomnij także o żółtym serze, którym posyp gotową potrawę. Jaki ser wybrać? Danie będziesz zapiekać w piekarniku, dlatego warto zdecydować się twardy i dojrzały ser. Łatwo go zetrzeć, a pod wpływem wysokiej temperatury idealnie się rozpuszcza, nadając zapiekance kremową konsystencję. Dobrym wyborem będą gouda czy ementaler.