Zapiekanka makaronowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

84

1541 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1617 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj makaron i przełóż ugotowany makaron do naczynia do zapiekania.

Zapiekanka makaronowa - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor.

Zapiekanka makaronowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj 300 mililitrów wody, śmietanę i Fix Knorr. Wymieszaj całość, zagotuj i dodaj do makaronu.

Zapiekanka makaronowa - Krok 3

Krok 4

Obierz marchew i pokrój w plastry. Brokuła podziel na różyczki, kukurydzę odsącz. Dodaj warzywa do naczynia z makaronem i delikatnie wymieszaj. Całość posyp startym serem i piecz przez 25 minut w 160 °C.

Zapiekanka makaronowa - Krok 4
10

Opinie o przepisie

  • Julia Gondek

    Julia Gondek , 15.12.2020

    mniamm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Gondek

    Julia Gondek , 15.12.2020

    bardzo dobry przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Poniatowska

    Paulina Poniatowska , 02.10.2018

    Bardzo smaczne danie. Ja dołożyłam jeszcze podsmażone pieczarki. Polecam nie dogotowywać makaronu i nie trzymać kurczaka zbyt długo na patelni, ponieważ one i tak dojdą podczas tych 25 minut w piekarniku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Barć

    Joanna Barć , 09.06.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Domanska

    Malgorzata Domanska , 05.05.2018

    pyszne i proste danie zajadalismy sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sell

    Piotr Sell , 28.11.2017

    Pyszne, następnym razem dodam jeszcze pomidor

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Teresa Wisłocka

    Anna Teresa Wisłocka , 03.05.2017

    Pyszna:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Pietruszewski

    Paweł Pietruszewski , 20.02.2017

    oki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Domański

    Tomasz Domański , 27.02.2016

    Naprawde dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Ziaja

    Roksana Ziaja , 04.02.2016

    Pyszne! Mąż jadł aż mu się uszy trzęsły

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowaZapiekanka makaronowa

To danie z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych. Dlaczego? Pyszną i aromatyczną zapiekankę makaronową stworzysz łatwo i szybko, i będzie pasować idealnie na obiad lub lunch w domu lub który zabierzesz ze sobą do pracy. Zapiekankę można bez problemu odgrzewać. Gdy to zrobisz, aromat papryki, ziół prowansalskich i pietruszki tylko przybierze na sile. Jakich składników potrzebujesz, żeby stworzyć swoją idealną zapiekankę makaronową? Zazwyczaj wszystkie masz w lodówce – to filet z kurczaka, papryka, pieczarki i makaron. Jeżeli chcesz, możesz dodać inne warzywa, ale w tej konfiguracji zapiekanka smakuje najlepiej. Nie zapomnij także o żółtym serze, którym posyp gotową potrawę. Jaki ser wybrać? Danie będziesz zapiekać w piekarniku, dlatego warto zdecydować się twardy i dojrzały ser. Łatwo go zetrzeć, a pod wpływem wysokiej temperatury idealnie się rozpuszcza, nadając zapiekance kremową konsystencję. Dobrym wyborem będą gouda czy ementaler.