
Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
100 gramów
200 gramów
250 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj brokuły w osolonej wodzie (3-5 minut). Ugotuj również makaron.

Krok 2
Zetrzyj na grubej tarce sery, dodaj śmietanę, Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, majeranek i oregano

Krok 3
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu i przykryj warstwą brokułów. Ułóż w ten sam sposób kolejną warstwę, nakryj naczynie pokrywką (lub folią aluminiową) i włóż do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na 15 minut.

Krok 4
Wyjmij zapiekankę, polej wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym (krok 2) i ponownie zapiekaj w piekarniku przez 30 minut.

Krok 5
Wyjmij z piekarnika i nałóż na talerze. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z brokułami
Zapiekanka z makaronem, brokułami i dużą ilością sera jest świetną propozycją na szybki i smaczny obiad. Oto danie jednogarnkowe, w którym łatwo połączysz wiele znakomitych produktów. Makaron to podstawa, ale o kulinarnym sukcesie decydują chrupiące brokuły, których smak podkreślają przyprawy oraz serowo-śmietanowy sos.
Dla kogo? Tym przepisem na zapiekankę makaronową z brokułem udowadniamy, że przyrządzanie smacznych potraw może być wyjątkowo proste. Makaron zapiekany z brokułami szybko przekona do siebie osoby, które na co dzień trudno namówić do jedzenia większej ilości warzyw. Grunt to wiedzieć, jak się z nimi obchodzić. Brokuł podziel na niewielkie różyczki i ugotuj je we wrzątku lub na parze. Jeśli chcesz, aby zachowały swój zielony kolor, dodaj do wody szczyptę cukru lub sody oczyszczonej
Na jaką okazję? Zapiekanka makaronowa z brokułem to potrawa, która pasuje do różnych okoliczności. Kameralny obiad w środku tygodnia czy może kolacja ze znajomymi w weekendowy wieczór? Ty decydujesz!
Czy wiesz, że? Do przygotowania zapiekanki z brokułami i makaronem możesz użyć dowolnego makaronu: penne, świderków lub muszelek. Wybrany rodzaj ugotuj al dente, czyli na półtwardo – zbyt miękki nie będzie bowiem nadawał się do zapiekanki. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj mozzarellę i ser pleśniowy, np. gorgonzolę. Smaki tych dwóch rodzajów sera będą się doskonale uzupełniać w przepisie na zapiekankę z makaronem i brokułami.
Dla urozmaicenia: Do zapiekanki makaronowej z brokułami potrzebna jest kwaśna śmietana, suszony majeranek oraz oregano. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim warstwę ugotowanego makaronu, a na niej brokuły, po czym powtórz tę czynność i całość wstaw na kwadrans do piekarnika. Następnie polej makaron z brokułami serowo-śmietanowym sosem i zapiekaj jeszcze przez pół godziny. Gotowe danie podawaj na ciepło.


































