Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami
łatwe
2156 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1.5 łyżeczki
150 gramów
1 sztuka
3 sztuki
4 sztuki
200 mililitrów
50 gramów
15 gramów
20 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z sandacza umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Wymieszaj 2 łyżki przyprawy Knorr z oliwą i polej nimi sandacza. Następnie rybę wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Ułóż w nim warstwami makaron, pomidory oraz brokuły.

Krok 3
Makaron ugotuj, następnie schłodź w zimnej wodzie. Brokuły sparz w lekko osolonym wrzątku, po czym hartuj w wodzie z lodem, aby nie straciły koloru.

Krok 4
Pomidory pokrój w cząstki, ser zetrzyj na tarce.

Krok 5
Rozbij jajka i połącz je ze śmietanką oraz startym serem.

Krok 6
Dopraw całość gałką muszkatołową.

Krok 7
Połóż na nich kawałki zamarynowanej ryby. Całość zalej śmietanką i jajkami. Piecz przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170ºC.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami
Filet z sandacza lub innej białej ryby przypraw i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wsyp zblanszowane różyczki brokułów oraz ugotowany al dente ulubiony rodzaj makaronu, np. penne farfalle, kolanka, lub świderki – mogą być z pełnoziarnistej mąki. Zalej je sosem, który wykonasz ze startego żółtego sera i jajek. Te dwa dodatki po zapieczeniu dania w piekarniku stworzą na nim przyrumienioną i ciągnąca się skorupkę. Przyprawy i ewentualne inne składniki, które tu dorzucisz, zależą już wyłącznie od twoich preferencji i tego, co masz akurat w lodówce, my daliśmy pomidory, ale jeśli u ciebie miałaby zmarnować się jakaś papryka, garść oliwek, lub pól opakowania kukurydzy z puszki – wrzuć je tu bez wahania. Nada się też cukinia lub zielony groszek, natomiast brokuły możesz zastąpić kalafiorem – zapiekanka to danie, które stwarza ogromne możliwości w kuchni, rozwija twoje umiejętność i wyobraźnie. Zacznij od naszego przepisu, a kolejne zapiekanki rób wedle własnych pomysłów.