Zapiekanka rybna z brokułami - z sandacza | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

1847 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1.5 łyżeczki

150 gramów

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

200 mililitrów

50 gramów

15 gramów

20 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 7

Połóż na nich kawałki zamarynowanej ryby. Całość zalej śmietanką i jajkami. Piecz przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170ºC.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 7

Krok 5

Dopraw całość gałką muszkatołową.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 5

Krok 6

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Ułóż w nim warstwami makaron, pomidory oraz brokuły.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 6

Krok 1

Filety z sandacza umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Wymieszaj 2 łyżki przyprawy Knorr z oliwą i polej nimi sandacza. Następnie rybę wstaw do lodówki na 30 minut.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj, następnie schłodź w zimnej wodzie. Brokuły sparz w lekko osolonym wrzątku, po czym hartuj w wodzie z lodem, aby nie straciły koloru.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w cząstki, ser zetrzyj na tarce.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 3

Krok 4

Rozbij jajka i połącz je ze śmietanką oraz startym serem.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Tom Woyski

    Tom Woyski , 22.11.2015

    Rewelacyjny smak! Ja trochę przepis zmodyfikowałem, ale trzon pozostał. Kapitalnie wyszła rybka, delikatna i miękka niczym kurczak.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułamiZapiekanka rybna z sandaczem i brokułami

Filet z sandacza lub innej białej ryby przypraw i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wsyp zblanszowane różyczki brokułów oraz ugotowany al dente ulubiony rodzaj makaronu, np. penne farfalle, kolanka, lub świderki – mogą być z pełnoziarnistej mąki. Zalej je sosem, który wykonasz ze startego żółtego sera i jajek. Te dwa dodatki po zapieczeniu dania w piekarniku stworzą na nim przyrumienioną i ciągnąca się skorupkę. Przyprawy i ewentualne inne składniki, które tu dorzucisz, zależą już wyłącznie od twoich preferencji i tego, co masz akurat w lodówce, my daliśmy pomidory, ale jeśli u ciebie miałaby zmarnować się jakaś papryka, garść oliwek, lub pól opakowania kukurydzy z puszki – wrzuć je tu bez wahania. Nada się też cukinia lub zielony groszek, natomiast brokuły możesz zastąpić kalafiorem – zapiekanka to danie, które stwarza ogromne możliwości w kuchni, rozwija twoje umiejętność i wyobraźnie. Zacznij od naszego przepisu, a kolejne zapiekanki rób wedle własnych pomysłów.