Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami
łatwe
2182 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1.5 łyżeczki
150 gramów
1 sztuka
3 sztuki
4 sztuki
200 mililitrów
50 gramów
15 gramów
20 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z sandacza umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Wymieszaj 2 łyżki przyprawy Knorr z oliwą i polej nimi sandacza. Następnie rybę wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Ułóż w nim warstwami makaron, pomidory oraz brokuły.

Krok 3
Makaron ugotuj, następnie schłodź w zimnej wodzie. Brokuły sparz w lekko osolonym wrzątku, po czym hartuj w wodzie z lodem, aby nie straciły koloru.

Krok 4
Pomidory pokrój w cząstki, ser zetrzyj na tarce.

Krok 5
Rozbij jajka i połącz je ze śmietanką oraz startym serem.

Krok 6
Dopraw całość gałką muszkatołową.

Krok 7
Połóż na nich kawałki zamarynowanej ryby. Całość zalej śmietanką i jajkami. Piecz przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170ºC.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami
Filet z sandacza lub innej białej ryby przypraw i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wsyp zblanszowane różyczki brokułów oraz ugotowany al dente ulubiony rodzaj makaronu, np. penne farfalle, kolanka, lub świderki – mogą być z pełnoziarnistej mąki. Zalej je sosem, który wykonasz ze startego żółtego sera i jajek. Te dwa dodatki po zapieczeniu dania w piekarniku stworzą na nim przyrumienioną i ciągnąca się skorupkę. Przyprawy i ewentualne inne składniki, które tu dorzucisz, zależą już wyłącznie od twoich preferencji i tego, co masz akurat w lodówce, my daliśmy pomidory, ale jeśli u ciebie miałaby zmarnować się jakaś papryka, garść oliwek, lub pól opakowania kukurydzy z puszki – wrzuć je tu bez wahania. Nada się też cukinia lub zielony groszek, natomiast brokuły możesz zastąpić kalafiorem – zapiekanka to danie, które stwarza ogromne możliwości w kuchni, rozwija twoje umiejętność i wyobraźnie. Zacznij od naszego przepisu, a kolejne zapiekanki rób wedle własnych pomysłów.