Zapiekanka z ziemniakami i papryka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniakami i papryka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
469 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

572 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj Fix Knorr z wodą i śmietaną.

Zapiekanka z ziemniakami i papryka - Krok 1

Krok 2

Zalej nim wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia.

Zapiekanka z ziemniakami i papryka - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj oscypek na tarce i posyp nim wierzch zapiekanki. Piecz całość około 45 minut w 200°C.

Zapiekanka z ziemniakami i papryka - Krok 3

Krok 4

Pokrój ziemniaki, czosnek i kurczaka w plastry, papryki w paski.

Zapiekanka z ziemniakami i papryka - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Steć

    Agnieszka Steć , 12.10.2016

    zjadliwe ale bez szalu....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ziemniakami i paprykaZapiekanka z ziemniakami i papryka

Zapiekanka z ziemniakami to świetna propozycja na prosty, ale jednocześnie wyjątkowo smaczny obiad. Jej główny składnik połącz z odpowiednimi dodatkami. Świetnie sprawdzi się miks czerwonej, żółtej i zielonej papryki, który nie tylko będzie podkreślał smak dania, ale również sprawi, że będzie wyglądało efektowniej. Pamiętaj także o dodającym wyrazistości czosnku oraz oscypku, który uwydatni walory smakowe zapiekanki. Ważnym składnikiem tej potrawy jest również delikatne mięso – pierś z kurczaka, którą należy pokroić w paski podobnych rozmiarów. Wszystkie składniki świetnie podkreśli sos carbonara. Będzie miał aksamitną konsystencję, jeśli użyjesz do jego przygotowania śmietany 22%. Zapiekankę piecz w żaroodpornym naczyniu do momentu, w którym oscypek delikatnie się zarumieni. Gotowe danie możesz udekorować, używając w tym celu listków świeżych ziół. Doskonale będzie pasować bazylia, oregano czy tymianek. Zapiekankę z ziemniakami i papryką podawaj solo lub z dodatkiem miksu surówek na bazie świeżych warzyw. Sprawdź, jak proste może być przyrządzanie smacznych dań.