Zapiekanka ziemniaczana z papryką - przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniakami i papryka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
469 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

576 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj Fix Knorr z wodą i śmietaną.

Zapiekanka z ziemniakami i papryka - Krok 1

Krok 2

Zalej nim wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia.

Zapiekanka z ziemniakami i papryka - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj oscypek na tarce i posyp nim wierzch zapiekanki. Piecz całość około 45 minut w 200°C.

Zapiekanka z ziemniakami i papryka - Krok 3

Krok 4

Pokrój ziemniaki, czosnek i kurczaka w plastry, papryki w paski.

Zapiekanka z ziemniakami i papryka - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Steć

    Agnieszka Steć , 12.10.2016

    zjadliwe ale bez szalu....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniakami i papryka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ziemniakami i paprykaZapiekanka z ziemniakami i papryka

Zapiekanka z ziemniakami to świetna propozycja na prosty, ale jednocześnie wyjątkowo smaczny obiad. Jej główny składnik połącz z odpowiednimi dodatkami. Świetnie sprawdzi się miks czerwonej, żółtej i zielonej papryki, który nie tylko będzie podkreślał smak dania, ale również sprawi, że będzie wyglądało efektowniej. Pamiętaj także o dodającym wyrazistości czosnku oraz oscypku, który uwydatni walory smakowe zapiekanki. Ważnym składnikiem tej potrawy jest również delikatne mięso – pierś z kurczaka, którą należy pokroić w paski podobnych rozmiarów. Wszystkie składniki świetnie podkreśli sos carbonara. Będzie miał aksamitną konsystencję, jeśli użyjesz do jego przygotowania śmietany 22%. Zapiekankę piecz w żaroodpornym naczyniu do momentu, w którym oscypek delikatnie się zarumieni. Gotowe danie możesz udekorować, używając w tym celu listków świeżych ziół. Doskonale będzie pasować bazylia, oregano czy tymianek. Zapiekankę z ziemniakami i papryką podawaj solo lub z dodatkiem miksu surówek na bazie świeżych warzyw. Sprawdź, jak proste może być przyrządzanie smacznych dań.