
Składniki
20 dekagramów
1 opakowanie
30 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj Fix Knorr z wodą i śmietaną.

Krok 2
Zalej nim wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 3
Zetrzyj oscypek na tarce i posyp nim wierzch zapiekanki. Piecz całość około 45 minut w 200°C.

Krok 4
Pokrój ziemniaki, czosnek i kurczaka w plastry, papryki w paski.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z ziemniakami i papryka
Zapiekanka z ziemniakami to świetna propozycja na prosty, ale jednocześnie wyjątkowo smaczny obiad. Jej główny składnik połącz z odpowiednimi dodatkami. Świetnie sprawdzi się miks czerwonej, żółtej i zielonej papryki, który nie tylko będzie podkreślał smak dania, ale również sprawi, że będzie wyglądało efektowniej. Pamiętaj także o dodającym wyrazistości czosnku oraz oscypku, który uwydatni walory smakowe zapiekanki. Ważnym składnikiem tej potrawy jest również delikatne mięso – pierś z kurczaka, którą należy pokroić w paski podobnych rozmiarów. Wszystkie składniki świetnie podkreśli sos carbonara. Będzie miał aksamitną konsystencję, jeśli użyjesz do jego przygotowania śmietany 22%. Zapiekankę piecz w żaroodpornym naczyniu do momentu, w którym oscypek delikatnie się zarumieni. Gotowe danie możesz udekorować, używając w tym celu listków świeżych ziół. Doskonale będzie pasować bazylia, oregano czy tymianek. Zapiekankę z ziemniakami i papryką podawaj solo lub z dodatkiem miksu surówek na bazie świeżych warzyw. Sprawdź, jak proste może być przyrządzanie smacznych dań.