Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

24

147 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

334 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

397 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

300 mililitrów

4 sztuki

200 gramów

3 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w kostkę 2x2 cm i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki pokrój w identyczną kostkę.

Krok 2

Fix rozmieszaj ze śmietaną i zagotuj. Dopraw pieprzem.

Krok 3

W dużej misce połącz mięso, ziemniaki oraz szpinak. Dodaj przygotowany sos, który nada zapiekance smak i idealną konsystencję, wymieszaj.

Krok 4

Całość przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.

Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast szpinaku możesz użyć innych warzyw, np. cukinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tofu Burger
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakamiZapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami

Ziemniaki są nieodłącznym składnikiem obiadowych dań i warzywem bardzo często wykorzystywanym zwłaszcza w polskiej kuchni. Zapominamy jednak, jak wiele kulinarnych możliwości oferują. Ciekawą alternatywą dla zazwyczaj serwowanego do obiadu puree lub gotowanej wersji ziemniaka – są zapiekanki ziemniaczane. Jeśli szukasz więc propozycji na smaczny obiad, spróbuj zapiekanki z kurczakiem i szpinakiem, której podstawę stanowią oczywiście ziemniaki. Połączone aromatycznym sosem i zapieczone w piekarniku składniki, zyskują dzięki dodatkowi sera złotą i chrupiącą skórkę, która świetnie smakuje polana różnego rodzaju sosami – czosnkowym, koperkowym albo ketchupem. Danie nadaje się również do odgrzewania, które wydobywa tylko jego walory smakowe. Przed włożeniem do piekarnika warto wtedy dołożyć odrobinę startego sera na wierzch zapiekanki, żeby jej skórka nie stała się zbyt twarda. Już nie możesz się doczekać, by zasmakować tej pysznej potrawy w Twoim wykonaniu? Zapoznaj się z przepisem i przygotuj ją jak najszybciej!