Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami
łatwe
402 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
300 mililitrów
4 sztuki
200 gramów
3 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi pokrój w kostkę 2x2 cm i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki pokrój w identyczną kostkę.
Krok 2
Fix rozmieszaj ze śmietaną i zagotuj. Dopraw pieprzem.
Krok 3
W dużej misce połącz mięso, ziemniaki oraz szpinak. Dodaj przygotowany sos, który nada zapiekance smak i idealną konsystencję, wymieszaj.
Krok 4
Całość przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.

Dobra rada:
Zamiast szpinaku możesz użyć innych warzyw, np. cukinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami
Ziemniaki są nieodłącznym składnikiem obiadowych dań i warzywem bardzo często wykorzystywanym zwłaszcza w polskiej kuchni. Zapominamy jednak, jak wiele kulinarnych możliwości oferują. Ciekawą alternatywą dla zazwyczaj serwowanego do obiadu puree lub gotowanej wersji ziemniaka – są zapiekanki ziemniaczane. Jeśli szukasz więc propozycji na smaczny obiad, spróbuj zapiekanki z kurczakiem i szpinakiem, której podstawę stanowią oczywiście ziemniaki. Połączone aromatycznym sosem i zapieczone w piekarniku składniki, zyskują dzięki dodatkowi sera złotą i chrupiącą skórkę, która świetnie smakuje polana różnego rodzaju sosami – czosnkowym, koperkowym albo ketchupem. Danie nadaje się również do odgrzewania, które wydobywa tylko jego walory smakowe. Przed włożeniem do piekarnika warto wtedy dołożyć odrobinę startego sera na wierzch zapiekanki, żeby jej skórka nie stała się zbyt twarda. Już nie możesz się doczekać, by zasmakować tej pysznej potrawy w Twoim wykonaniu? Zapoznaj się z przepisem i przygotuj ją jak najszybciej!