Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

66 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 mililitrów

4 sztuki

200 gramów

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w kostkę 2x2 cm i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki pokrój w identyczną kostkę.

Krok 2

Fix rozmieszaj ze śmietaną i zagotuj. Dopraw pieprzem.

Krok 3

W dużej misce połącz mięso, ziemniaki oraz szpinak. Dodaj przygotowany sos, który nada zapiekance smak i idealną konsystencję, wymieszaj.

Krok 4

Całość przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast szpinaku możesz użyć innych warzyw, np. cukinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakamiZapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami

Ziemniaki są nieodłącznym składnikiem obiadowych dań i warzywem bardzo często wykorzystywanym zwłaszcza w polskiej kuchni. Zapominamy jednak, jak wiele kulinarnych możliwości oferują. Ciekawą alternatywą dla zazwyczaj serwowanego do obiadu puree lub gotowanej wersji ziemniaka – są zapiekanki ziemniaczane. Jeśli szukasz więc propozycji na smaczny obiad, spróbuj zapiekanki z kurczakiem i szpinakiem, której podstawę stanowią oczywiście ziemniaki. Połączone aromatycznym sosem i zapieczone w piekarniku składniki, zyskują dzięki dodatkowi sera złotą i chrupiącą skórkę, która świetnie smakuje polana różnego rodzaju sosami – czosnkowym, koperkowym albo ketchupem. Danie nadaje się również do odgrzewania, które wydobywa tylko jego walory smakowe. Przed włożeniem do piekarnika warto wtedy dołożyć odrobinę startego sera na wierzch zapiekanki, żeby jej skórka nie stała się zbyt twarda. Już nie możesz się doczekać, by zasmakować tej pysznej potrawy w Twoim wykonaniu? Zapoznaj się z przepisem i przygotuj ją jak najszybciej!