Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

25

heart
167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

344 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

417 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

300 mililitrów

4 sztuki

200 gramów

3 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w kostkę 2x2 cm i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki pokrój w identyczną kostkę.

Krok 2

Fix rozmieszaj ze śmietaną i zagotuj. Dopraw pieprzem.

Krok 3

W dużej misce połącz mięso, ziemniaki oraz szpinak. Dodaj przygotowany sos, który nada zapiekance smak i idealną konsystencję, wymieszaj.

Krok 4

Całość przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast szpinaku możesz użyć innych warzyw, np. cukinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakamiZapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i ziemniakami

Ziemniaki są nieodłącznym składnikiem obiadowych dań i warzywem bardzo często wykorzystywanym zwłaszcza w polskiej kuchni. Zapominamy jednak, jak wiele kulinarnych możliwości oferują. Ciekawą alternatywą dla zazwyczaj serwowanego do obiadu puree lub gotowanej wersji ziemniaka – są zapiekanki ziemniaczane. Jeśli szukasz więc propozycji na smaczny obiad, spróbuj zapiekanki z kurczakiem i szpinakiem, której podstawę stanowią oczywiście ziemniaki. Połączone aromatycznym sosem i zapieczone w piekarniku składniki, zyskują dzięki dodatkowi sera złotą i chrupiącą skórkę, która świetnie smakuje polana różnego rodzaju sosami – czosnkowym, koperkowym albo ketchupem. Danie nadaje się również do odgrzewania, które wydobywa tylko jego walory smakowe. Przed włożeniem do piekarnika warto wtedy dołożyć odrobinę startego sera na wierzch zapiekanki, żeby jej skórka nie stała się zbyt twarda. Już nie możesz się doczekać, by zasmakować tej pysznej potrawy w Twoim wykonaniu? Zapoznaj się z przepisem i przygotuj ją jak najszybciej!