Ryba z cukinią
czyli zapiekana tołpyga
łatwe
1987 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
1 sztuka
60 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
200 mililitrów
100 mililitrów
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj z mlekiem, śmietanką i zagotuj. Następie odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Filety ryby pokrój w mniejsze kawałki, a cukinię w plastry.

Krok 3
Ostygły sos wymieszaj z parmezanem i rozkłóconym jajkiem.

Krok 4
Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem i wlej cienką warstwę sosu.

Krok 5
Teraz układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby.

Krok 6
Gotową zapiekankę zalej pozostałym sosem i piecz w 180 °C przez 20-30 minut. Podawaj obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba z cukinią
Tołpyga to ryba słodkowodna o delikatnym białym mięsie, którego smak będzie świetnie pasował do zapiekanki z cukinią i serem. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne danie, wykorzystaj nasz przepis, którym jest ryba pieczona z cukinią. Pierwszym krokiem do przyrządzenia dania z tego przepisu, jest pokrojenie rybnego fileta na mniejsze kawałki, a cukinii w dość grube plastry. Następnie wystarczy połączyć sos carbonara z mlekiem oraz gęstą śmietanką i zagotować. Gdy przestygnie, wymieszaj go ze startym parmezanem i roztrzepanym jajkiem. Wysmaruj dno naczynia żaroodpornego tłuszczem i wylej cienką warstwę śmietanowego sosu. Układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby, po czym pokryj je pozostałym sosem i upiecz. Przygotuj smaczną potrawę z naszym przepisem na zapiekaną tołpygę z cukinią. Jeśli spodobała Ci się ta inspiracja, koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.
Dla kogo?
Ryba z cukinią bez wątpienia przypadnie do gustu miłośnikom nowoczesnych, pysznych i prostych dań.
Na jaką okazję?
Ryba pieczona w piekarniku z cukinią świetnie sprawdzi się jako propozycja na obiad dla kilku osób. Przepis na cukinię z rybą wykorzystasz także w porze kolacji oraz podczas domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Tołpyga jest rybą występującą w Chinach i na Syberii. Znajdziecie ją także w polskich wodach stojących i wolno płynących, gdyż do Polski została sprowadzona w 1965 roku.
Dla urozmaicenia:
Tołpygę w przepisie na rybę zapiekaną z cukinią możesz zastąpić innymi karpiowatymi, np. karasiem lub leszczem. Ryba z cukinią z piekarnika powinna być podawana na ciepło, obficie posypana drobno posiekaną natką pietruszki.