Ryba z cukinią
czyli zapiekana tołpyga
łatwe
1847 osób zapisało
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
60 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
200 mililitrów
100 mililitrów
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj z mlekiem, śmietanką i zagotuj. Następie odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Filety ryby pokrój w mniejsze kawałki, a cukinię w plastry.
Krok 3
Ostygły sos wymieszaj z parmezanem i rozkłóconym jajkiem.
Krok 4
Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem i wlej cienką warstwę sosu.
Krok 5
Teraz układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby.
Krok 6
Gotową zapiekankę zalej pozostałym sosem i piecz w 180 °C przez 20-30 minut. Podawaj obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba z cukinią
Tołpyga to ryba słodkowodna o delikatnym białym mięsie, którego smak będzie świetnie pasował do zapiekanki z cukinią i serem. Zastąpisz ją także innymi karpiowatymi, np. karasiem lub leszczem. Pierwszym krokiem do przyrządzenia dania z tego przepisu jest pokrojenie rybnego filetu na mniejsze kawałki, a cukinii w dość grube plastry. Następnie połącz błyskawiczny sos carbonara w proszku z mlekiem oraz gęstą śmietanką, i zagotuj. Gdy przestygnie, wymieszaj go ze startym parmezanem i roztrzepanym jajkiem. Wysmaruj dno naczynia żaroodpornego tłuszczem i wylej cienką warstwę śmietanowego sosu. Układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby, po czym pokryj je pozostałym sosem i upiecz. Podawaj na ciepło, posypane obficie drobno posiekaną natką pietruszki. Takie danie świetnie sprawdzi się jako propozycja na obiad dla kilku osób. Przygotuj smaczną potrawę z naszym przepisem na zapiekaną tołpygę z cukinią. Jeśli spodobała Ci się ta inspiracja, koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.