Ryba z cukinią
czyli zapiekana tołpyga
łatwe
2170 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
1 sztuka
60 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
200 mililitrów
100 mililitrów
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj z mlekiem, śmietanką i zagotuj. Następie odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Filety ryby pokrój w mniejsze kawałki, a cukinię w plastry.

Krok 3
Ostygły sos wymieszaj z parmezanem i rozkłóconym jajkiem.

Krok 4
Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem i wlej cienką warstwę sosu.

Krok 5
Teraz układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby.

Krok 6
Gotową zapiekankę zalej pozostałym sosem i piecz w 180 °C przez 20-30 minut. Podawaj obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba z cukinią
Tołpyga to ryba słodkowodna o delikatnym białym mięsie, którego smak będzie świetnie pasował do zapiekanki z cukinią i serem. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne danie, wykorzystaj nasz przepis, którym jest ryba pieczona z cukinią. Pierwszym krokiem do przyrządzenia dania z tego przepisu, jest pokrojenie rybnego fileta na mniejsze kawałki, a cukinii w dość grube plastry. Następnie wystarczy połączyć sos carbonara z mlekiem oraz gęstą śmietanką i zagotować. Gdy przestygnie, wymieszaj go ze startym parmezanem i roztrzepanym jajkiem. Wysmaruj dno naczynia żaroodpornego tłuszczem i wylej cienką warstwę śmietanowego sosu. Układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby, po czym pokryj je pozostałym sosem i upiecz. Przygotuj smaczną potrawę z naszym przepisem na zapiekaną tołpygę z cukinią. Jeśli spodobała Ci się ta inspiracja, koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.
Dla kogo?
Ryba z cukinią bez wątpienia przypadnie do gustu miłośnikom nowoczesnych, pysznych i prostych dań.
Na jaką okazję?
Ryba pieczona w piekarniku z cukinią świetnie sprawdzi się jako propozycja na obiad dla kilku osób. Przepis na cukinię z rybą wykorzystasz także w porze kolacji oraz podczas domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Tołpyga jest rybą występującą w Chinach i na Syberii. Znajdziecie ją także w polskich wodach stojących i wolno płynących, gdyż do Polski została sprowadzona w 1965 roku.
Dla urozmaicenia:
Tołpygę w przepisie na rybę zapiekaną z cukinią możesz zastąpić innymi karpiowatymi, np. karasiem lub leszczem. Ryba z cukinią z piekarnika powinna być podawana na ciepło, obficie posypana drobno posiekaną natką pietruszki.