Ryba z cukinią

czyli zapiekana tołpyga

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

1803 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1088 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1814 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

60 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

100 mililitrów

0.5 pęczka

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem, śmietanką i zagotuj. Następie odstaw do ostygnięcia.

Ryba z cukinią - Krok 1

Krok 2

Filety ryby pokrój w mniejsze kawałki, a cukinię w plastry.

Ryba z cukinią - Krok 2

Krok 3

Ostygły sos wymieszaj z parmezanem i rozkłóconym jajkiem.

Ryba z cukinią - Krok 3

Krok 4

Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem i wlej cienką warstwę sosu.

Ryba z cukinią - Krok 4

Krok 5

Teraz układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby.

Ryba z cukinią - Krok 5

Krok 6

Gotową zapiekankę zalej pozostałym sosem i piecz w 180 °C przez 20-30 minut. Podawaj obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.

Ryba z cukinią - Krok 6
34

Opinie o przepisie

  • Renata Maslankiewicz

    Renata Maslankiewicz

    Smakowalo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska

    Tylko nie z tym czymś w proszku, lepiej zrobić sos samemu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jeziorna

    Monika Jeziorna

    Emilia Baranowska, zamiast krytyki polecam zapoznanie się ze słownikiem języka polskiego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jesika laxa

    jesika laxa

    Dzis ugotowalam! Bylo latwe do przyzadzenia. Bardzo smaczne. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguś Gambal

    Boguś Gambal

    Zero przypraw?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika  Cza

    Monika Cza

    jaka śmietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bea Beata

    Bea Beata

    Dzisaj na obiad będę gotować pierwszy raz mam nadzieje że mojej rodzinie będzie smakować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Dabrowska

    Regina Dabrowska

    Tylko nie w folii...juz wszyscy wiedza jak trujaca jest folia..!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Więckowska

    Agnieszka Więckowska

    Lepsza jest pod szpinakiem albo pieczona w folii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Więckowska

    Agnieszka Więckowska

    Wyglada ładnie,ale nijak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Kobylarz

    Genowefa Kobylarz

    trzeba spróbować zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Baranowska

    Emilia Baranowska

    ryba jak kazda inna dlamnie zadna nowosc ,a czy kolwiek zawsze smrud rybny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Zofia Gondek

    Mieczyslaw Zofia Gondek

    Zapiekanka wyglada na smaczna .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jack Przybylski

    Jack Przybylski

    Chętnie zjadłbym;

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kostrzewa

    Małgorzata Kostrzewa

    Idę na rybkę do ciebie mam nadzieję że zpstawilas kesek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Kobylarz

    Genowefa Kobylarz

    mnie smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Więckowska

    Agnieszka Więckowska

    Zrobiłam.Niestety ten przepis szybko wymarzę ze swojej pamięci.Mdłe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luky Szarak

    Luky Szarak

    ? a to jadalne ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Kordulewski

    Maciej Kordulewski

    Ja poproszę dorsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Stopa

    Andrzej Stopa

    Kasiu a kiedy zrobisz tacie taką zapiekankę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beate Struzyna

    Beate Struzyna

    Przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zambrowski

    Jerzy Zambrowski

    Patrycja o jle wiem to ty jesteś dobra w zapiekankach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romik Palensky

    Romik Palensky

    Lubie ryby,nawet rekina jadlem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Wisniewicz

    Michal Wisniewicz

    Jeszcze jak byście zmywały po gotowaniu to bym na żęsach biegał ze szczęścia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Antosiewicz

    Zbigniew Antosiewicz

    Zjadłbym (: .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Gliksman

    Basia Gliksman

    uwielbiam ryby ,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aniela Styczynska

    Aniela Styczynska

    Może być dorsz lub filet z pstrąga...! może być łosoś ( nie na każdą kieszeń)!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lisak

    Marek Lisak

    Uwielbiam rybki nie łowić ale spożywać jakieś nowe przepisy zawsze są o kej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Aniela, jaką rybkę polecasz? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Fix Spaghetti Carbonara Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z cukiniąRyba z cukinią

Tołpyga to ryba słodkowodna o delikatnym białym mięsie, którego smak będzie świetnie pasował do zapiekanki z cukinią i serem. Zastąpisz ją także innymi karpiowatymi, np. karasiem lub leszczem. Pierwszym krokiem do przyrządzenia dania z tego przepisu jest pokrojenie rybnego filetu na mniejsze kawałki, a cukinii w dość grube plastry. Następnie połącz błyskawiczny sos carbonara w proszku z mlekiem oraz gęstą śmietanką, i zagotuj. Gdy przestygnie, wymieszaj go ze startym parmezanem i roztrzepanym jajkiem. Wysmaruj dno naczynia żaroodpornego tłuszczem i wylej cienką warstwę śmietanowego sosu. Układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby, po czym pokryj je pozostałym sosem i upiecz. Podawaj na ciepło, posypane obficie drobno posiekaną natką pietruszki. Takie danie świetnie sprawdzi się jako propozycja na obiad dla kilku osób. Przygotuj smaczną potrawę z naszym przepisem na zapiekaną tołpygę z cukinią. Jeśli spodobała Ci się ta inspiracja, koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.