Ryba z cukinią

czyli zapiekana tołpyga

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

1822 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1088 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1814 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

60 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

100 mililitrów

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem, śmietanką i zagotuj. Następie odstaw do ostygnięcia.

Ryba z cukinią - Krok 1

Krok 2

Filety ryby pokrój w mniejsze kawałki, a cukinię w plastry.

Ryba z cukinią - Krok 2

Krok 3

Ostygły sos wymieszaj z parmezanem i rozkłóconym jajkiem.

Ryba z cukinią - Krok 3

Krok 4

Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem i wlej cienką warstwę sosu.

Ryba z cukinią - Krok 4

Krok 5

Teraz układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby.

Ryba z cukinią - Krok 5

Krok 6

Gotową zapiekankę zalej pozostałym sosem i piecz w 180 °C przez 20-30 minut. Podawaj obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.

Ryba z cukinią - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

34

Opinie o przepisie

  • Renata Maslankiewicz

    Renata Maslankiewicz , 24.11.2019

    Smakowalo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska , 19.08.2019

    Tylko nie z tym czymś w proszku, lepiej zrobić sos samemu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jeziorna

    Monika Jeziorna , 12.12.2018

    Emilia Baranowska, zamiast krytyki polecam zapoznanie się ze słownikiem języka polskiego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jesika laxa

    jesika laxa , 01.10.2018

    Dzis ugotowalam! Bylo latwe do przyzadzenia. Bardzo smaczne. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguś Gambal

    Boguś Gambal , 15.11.2017

    Zero przypraw?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika  Cza

    Monika Cza , 22.09.2017

    jaka śmietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bea Beata

    Bea Beata , 26.08.2016

    Dzisaj na obiad będę gotować pierwszy raz mam nadzieje że mojej rodzinie będzie smakować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Dabrowska

    Regina Dabrowska , 18.10.2014

    Tylko nie w folii...juz wszyscy wiedza jak trujaca jest folia..!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Więckowska

    Agnieszka Więckowska , 17.10.2014

    Lepsza jest pod szpinakiem albo pieczona w folii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Więckowska

    Agnieszka Więckowska , 17.10.2014

    Wyglada ładnie,ale nijak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Kobylarz

    Genowefa Kobylarz , 17.10.2014

    trzeba spróbować zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Baranowska

    Emilia Baranowska , 17.10.2014

    ryba jak kazda inna dlamnie zadna nowosc ,a czy kolwiek zawsze smrud rybny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Zofia Gondek

    Mieczyslaw Zofia Gondek , 17.10.2014

    Zapiekanka wyglada na smaczna .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jack Przybylski

    Jack Przybylski , 17.10.2014

    Chętnie zjadłbym;

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kostrzewa

    Małgorzata Kostrzewa , 17.10.2014

    Idę na rybkę do ciebie mam nadzieję że zpstawilas kesek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Kobylarz

    Genowefa Kobylarz , 17.10.2014

    mnie smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Więckowska

    Agnieszka Więckowska , 17.10.2014

    Zrobiłam.Niestety ten przepis szybko wymarzę ze swojej pamięci.Mdłe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luky Szarak

    Luky Szarak , 17.10.2014

    ? a to jadalne ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Kordulewski

    Maciej Kordulewski , 17.10.2014

    Ja poproszę dorsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Stopa

    Andrzej Stopa , 17.10.2014

    Kasiu a kiedy zrobisz tacie taką zapiekankę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beate Struzyna

    Beate Struzyna , 17.10.2014

    Przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zambrowski

    Jerzy Zambrowski , 17.10.2014

    Patrycja o jle wiem to ty jesteś dobra w zapiekankach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romik Palensky

    Romik Palensky , 17.10.2014

    Lubie ryby,nawet rekina jadlem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Wisniewicz

    Michal Wisniewicz , 17.10.2014

    Jeszcze jak byście zmywały po gotowaniu to bym na żęsach biegał ze szczęścia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Antosiewicz

    Zbigniew Antosiewicz , 17.10.2014

    Zjadłbym (: .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Gliksman

    Basia Gliksman , 17.10.2014

    uwielbiam ryby ,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aniela Styczynska

    Aniela Styczynska , 17.10.2014

    Może być dorsz lub filet z pstrąga...! może być łosoś ( nie na każdą kieszeń)!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lisak

    Marek Lisak , 17.10.2014

    Uwielbiam rybki nie łowić ale spożywać jakieś nowe przepisy zawsze są o kej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 17.10.2014

    Aniela, jaką rybkę polecasz? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z cukiniąRyba z cukinią

Tołpyga to ryba słodkowodna o delikatnym białym mięsie, którego smak będzie świetnie pasował do zapiekanki z cukinią i serem. Zastąpisz ją także innymi karpiowatymi, np. karasiem lub leszczem. Pierwszym krokiem do przyrządzenia dania z tego przepisu jest pokrojenie rybnego filetu na mniejsze kawałki, a cukinii w dość grube plastry. Następnie połącz błyskawiczny sos carbonara w proszku z mlekiem oraz gęstą śmietanką, i zagotuj. Gdy przestygnie, wymieszaj go ze startym parmezanem i roztrzepanym jajkiem. Wysmaruj dno naczynia żaroodpornego tłuszczem i wylej cienką warstwę śmietanowego sosu. Układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby, po czym pokryj je pozostałym sosem i upiecz. Podawaj na ciepło, posypane obficie drobno posiekaną natką pietruszki. Takie danie świetnie sprawdzi się jako propozycja na obiad dla kilku osób. Przygotuj smaczną potrawę z naszym przepisem na zapiekaną tołpygę z cukinią. Jeśli spodobała Ci się ta inspiracja, koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.