Pstrąg faszerowany warzywami - pieczony w piekarniku | Przepisy pixel

Pstrąg faszerowany warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
277 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz, umyj, pokrój w zapałkę. Wrzuć na rozgrzane masło, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Farsz dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Pstrąg faszerowany warzywami - Krok 1

Krok 2

Białka ubij na sztywną pianę, połącz z solą morską.

Pstrąg faszerowany warzywami - Krok 2

Krok 3

Pstrągi umyj, osusz, oczyść z ości. Tuszki napełnij farszem, zepnij ich brzuchy wykałaczkami.

Pstrąg faszerowany warzywami - Krok 3

Krok 4

Umieść je w naczyniu żaroodpornym, obłóż masą solną. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 185°C.

Pstrąg faszerowany warzywami - Krok 4

Krok 5

Sól usuń, pstrągi podawaj polane stopionym masłem.

Pstrąg faszerowany warzywami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Grzego Witkoś

    Grzego Witkoś , 28.11.2020

    pyszne! polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg faszerowany warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg faszerowany warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg faszerowany warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg faszerowany warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg faszerowany warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg faszerowany warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg faszerowany warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg faszerowany warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg faszerowany warzywamiPstrąg faszerowany warzywami

Pstrąg należy do najszlachetniejszych ryb słodkowodnych – jego mięso jest delikatne, chude i wyjątkowo smaczne. Najlepszym sposobem na przyrządzenie tej ryby jest upieczenie jej w piekarniku lub na grillu. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na faszerowanego pstrąga, który będzie idealnym daniem na uroczysty obiad lub świąteczny stół. Aby go przygotować, będziesz potrzebować kilku warzyw, takich jak: marchew, seler, por oraz pietruszka. Obierz je, pokrój w cienkie słupki i podsmaż na tłuszczu z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Pstrągi umyj, osusz i pozbaw ości, a następnie nadziewaj warzywnym farszem. Zepnij ryby wykałaczkami, co zapobiegnie wydostaniu się nadzienia. Pstrągi umieść w naczyniu żaroodpornym i obłóż ubitą na sztywno z dodatkiem soli morskiej pianą z białek. Taki sposób pieczenia ryby nada jej wyrazistszy smak. Gdy będzie już gotowa, usuń z wierzchu solną skorupę i natychmiast podawaj. Dobrym dodatkiem do faszerowanego pstrąga będą pieczone ziemniaki lub białe pieczywo. Sprawdź, jakie to smaczne.