
Składniki
500 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
50 gramów
4 łyżki
4 sztuki
50 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatrosz pstrągi przecinając je wzdłuż brzucha. Wnętrzności wyjmuj tak, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Następnie wyciągnij oczy i skrzela.
Krok 2
Ryby dokładnie umyj i osusz.
Krok 3
Przypraw, skrop sokiem z cytryny i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
Krok 4
Masło roztop, polej nim pstrągi i upiecz.
Krok 5
Sparz orzechy i migdały, po czym obierz je ze skórki, zetrzyj i dodaj do ryb pod koniec pieczenia.
Krok 6
Ryby zalej sokiem pomarańczowym i winem, dopraw.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej