Makówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makówka

Autor: gosia56

ratingratingratingratingrating

6

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 kilogramy

1.25 litra

1 szklanka

5 łyżek

10 kilogramów

10 kilogramów

10 kilogramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę i morele kroimy w kostkę. Orzechy siekamy.

Krok 2

Do garnka wlewamy wodę. Do zagotowanej dodajemy mleko. Zagotowujemy i dodajemy mak. Gotujemy około 10 minut i słodzimy.

Krok 3

Gorącym makiem zalewamy bułki wymieszane z bakaliami. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

gosia56

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

3

Opinie o przepisie

  • Karolina

    Karolina , 02.12.2020

    TAK Nie jestem osobą, która może przesiedzieć pół dnia w kuchni. Zwykle więcej mnie tak nie ma niż jestem. Ale jeśli w grę wchodzą makówki – jestem pierwsza! Ten przepis wygląda rewelacyjnie! Choć samo zdjęcie makówek jest średnie, to wiem, że smakiem wygrywają. Z pewnością w tym roku dam im szansę i przyrządzę je na wigilijną kolację. Makówki to mój must have, jeśli chodzi o Święta Bożego Narodzenia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 02.12.2020

    TAK. Makówka, kutia, moczka - różnie ją nazywają. Ten deser to jedna z 12 potraw, które muszą pojawić się na wigilijnej wieczerzy

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej