Makówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makówka

Autor: gosia56

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 kilogramy

1.25 litra

1 szklanka

5 łyżek

10 kilogramów

10 kilogramów

10 kilogramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę i morele kroimy w kostkę. Orzechy siekamy.

Krok 2

Do garnka wlewamy wodę. Do zagotowanej dodajemy mleko. Zagotowujemy i dodajemy mak. Gotujemy około 10 minut i słodzimy.

Krok 3

Gorącym makiem zalewamy bułki wymieszane z bakaliami. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

gosia56

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Karolina

    Karolina , 02.12.2020

    TAK Nie jestem osobą, która może przesiedzieć pół dnia w kuchni. Zwykle więcej mnie tak nie ma niż jestem. Ale jeśli w grę wchodzą makówki – jestem pierwsza! Ten przepis wygląda rewelacyjnie! Choć samo zdjęcie makówek jest średnie, to wiem, że smakiem wygrywają. Z pewnością w tym roku dam im szansę i przyrządzę je na wigilijną kolację. Makówki to mój must have, jeśli chodzi o Święta Bożego Narodzenia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 02.12.2020

    TAK. Makówka, kutia, moczka - różnie ją nazywają. Ten deser to jedna z 12 potraw, które muszą pojawić się na wigilijnej wieczerzy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej