Makówka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makówka

Autor: gosia56

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 kilogramy

1.25 litra

1 szklanka

5 łyżek

10 kilogramów

10 kilogramów

10 kilogramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę i morele kroimy w kostkę. Orzechy siekamy.

Krok 2

Do garnka wlewamy wodę. Do zagotowanej dodajemy mleko. Zagotowujemy i dodajemy mak. Gotujemy około 10 minut i słodzimy.

Krok 3

Gorącym makiem zalewamy bułki wymieszane z bakaliami. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

gosia56

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej