Makówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makówka

Autor: gosia56

ratingratingratingratingrating

5

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 kilogramy

1.25 litra

1 szklanka

5 łyżek

10 kilogramów

10 kilogramów

10 kilogramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę i morele kroimy w kostkę. Orzechy siekamy.

Krok 2

Do garnka wlewamy wodę. Do zagotowanej dodajemy mleko. Zagotowujemy i dodajemy mak. Gotujemy około 10 minut i słodzimy.

Krok 3

Gorącym makiem zalewamy bułki wymieszane z bakaliami. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

gosia56

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Karolina

    Karolina , 02.12.2020

    TAK Nie jestem osobą, która może przesiedzieć pół dnia w kuchni. Zwykle więcej mnie tak nie ma niż jestem. Ale jeśli w grę wchodzą makówki – jestem pierwsza! Ten przepis wygląda rewelacyjnie! Choć samo zdjęcie makówek jest średnie, to wiem, że smakiem wygrywają. Z pewnością w tym roku dam im szansę i przyrządzę je na wigilijną kolację. Makówki to mój must have, jeśli chodzi o Święta Bożego Narodzenia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 02.12.2020

    TAK. Makówka, kutia, moczka - różnie ją nazywają. Ten deser to jedna z 12 potraw, które muszą pojawić się na wigilijnej wieczerzy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej