Pulpety z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z warzywami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

4

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

500 gramów

4 łyżki

4 łyżki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformuj kulki o średnicy około 3,5 cm. Obtocz je w mące i obsmaż na oliwie ze wszystkich stron.

Krok 2

Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Pulpety zalej wodą tak, by przykryć wszystkie składniki. Zagotuj i po 10 minutach dodaj marchewkę, pietruszkę i groszek. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Krok 3

W miseczce rozmieszaj dokładnie sos Knorr z 150 ml zimnej wody. Wlej do pulpetów, zagotuj i gotuj jeszcze kilka minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej