Pulpety z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z warzywami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformuj kulki o średnicy około 3,5 cm. Obtocz je w mące i obsmaż na oliwie ze wszystkich stron.

Krok 2

Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Pulpety zalej wodą tak, by przykryć wszystkie składniki. Zagotuj i po 10 minutach dodaj marchewkę, pietruszkę i groszek. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Krok 3

W miseczce rozmieszaj dokładnie sos Knorr z 150 ml zimnej wody. Wlej do pulpetów, zagotuj i gotuj jeszcze kilka minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej