Naleśniki z farszem do gołąbków - przepis | Przepisy.pl pixel

Naleśniki a la gołąbki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

139

heart
1156 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1756 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2835 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

nadzienie:

300 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej, a także szczyptę soli oraz łyżkę posiekanej natki. Gdy ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję, smaż naleśniki.

Naleśniki a la gołąbki - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj ugotowany ryż oraz Fix Knorr i wymieszaj.

Naleśniki a la gołąbki - Krok 2

Krok 3

Na usmażone naleśniki nakładaj po dużej łyżce mięsnego farszu, a następnie składaj w kopertę. Gdy wszystkie będą już gotowe, ułóż je w żaroodpornym naczyniu - jeden obok drugiego.

Naleśniki a la gołąbki - Krok 3

Krok 4

W miseczce rozmieszaj dobrze koncentrat pomidorowy z 250 mililitrami letniej wody, dodaj pokrojoną bazylię i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przygotowanym sosem zalej naleśniki, przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 35 minut. Podawaj z sosem, skropione śmietaną i udekorowane listkami świeżej bazylii.

Naleśniki a la gołąbki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Mega smaczne wychodzą!

    Mega smaczne wychodzą! , 18.06.2024

    Mega smaczne wychodzą!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rosolov

    Rosolov , 30.05.2021

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna K

    Justyna K , 26.11.2020

    Duzo roboty ale efekt jest warty :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kwiatkowska

    Magdalena Kwiatkowska , 21.05.2017

    była smaczna ale chyba zadużo dałam śmietany do podania ale po za tym polecam. mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki a la gołąbkiNaleśniki a la gołąbki

Naleśniki à la gołąbki? Tak! Nic nie pomyliliśmy w nazwie. To danie łączy w sobie smak gołąbków z wyjątkowym ciastem naleśnikowym. Całość zapiekana jest w sosie pomidorowym, wzbogaconym bazylią. Brzmi ciekawie? Spróbujcie. Zapraszamy was na naleśniki à la gołąbki z piekarnika, które będą doskonałym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego. Od dziś nie musicie przyrządzać dwóch potraw, wystarczy je połączyć. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Zapiekanka à la gołąbki to danie, które posmakuje każdemu! Miłośnicy gołąbków odnajdą ulubiony smak, a zwolennicy naleśników zachwycą się nowoczesnym podejściem do tego tradycyjnego dania.

Na jaką okazję?

Zapiekanka doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, zastępując tradycyjne gołąbki lub naleśniki z mięsnym nadzieniem. Potrawę możecie zaserwować również na uroczystą kolację.

Czy wiesz, że?

Naleśniki występują w wielu odmianach. Jedną z nich jest popularny strudel naleśnikowy, czyli ciasto wypełnione farszem i zwinięte na kształt rolady. Przygotowywany jest zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki à la gołąbki możesz podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. W obu wersjach smakują wyśmienicie.