Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
0.2 szklanki
30 mililitrów
1 szczypta
1 łyżka
nadzienie:
300 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej, a także szczyptę soli oraz łyżkę posiekanej natki. Gdy ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję, smaż naleśniki.
Krok 2
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj ugotowany ryż oraz Fix Knorr i wymieszaj.
Krok 3
Na usmażone naleśniki nakładaj po dużej łyżce mięsnego farszu, a następnie składaj w kopertę. Gdy wszystkie będą już gotowe, ułóż je w żaroodpornym naczyniu - jeden obok drugiego.
Krok 4
W miseczce rozmieszaj dobrze koncentrat pomidorowy z 250 mililitrami letniej wody, dodaj pokrojoną bazylię i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przygotowanym sosem zalej naleśniki, przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 35 minut. Podawaj z sosem, skropione śmietaną i udekorowane listkami świeżej bazylii.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki a la gołąbki
Naleśniki à la gołąbki? Tak! Nic nie pomyliliśmy w nazwie. To danie łączy w sobie smak gołąbków z wyjątkowym ciastem naleśnikowym. Całość zapiekana jest w sosie pomidorowym, wzbogaconym bazylią. Brzmi ciekawie? Spróbujcie. Zapraszamy was na naleśniki à la gołąbki z piekarnika, które będą doskonałym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego. Od dziś nie musicie przyrządzać dwóch potraw, wystarczy je połączyć. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Zapiekanka à la gołąbki to danie, które posmakuje każdemu! Miłośnicy gołąbków odnajdą ulubiony smak, a zwolennicy naleśników zachwycą się nowoczesnym podejściem do tego tradycyjnego dania.
Na jaką okazję?
Zapiekanka doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, zastępując tradycyjne gołąbki lub naleśniki z mięsnym nadzieniem. Potrawę możecie zaserwować również na uroczystą kolację.
Czy wiesz, że?
Naleśniki występują w wielu odmianach. Jedną z nich jest popularny strudel naleśnikowy, czyli ciasto wypełnione farszem i zwinięte na kształt rolady. Przygotowywany jest zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Dla urozmaicenia:
Naleśniki à la gołąbki możesz podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. W obu wersjach smakują wyśmienicie.