Naleśniki a la gołąbki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

115

753 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1308 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1954 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

nadzienie:

300 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej, a także szczyptę soli oraz łyżkę posiekanej natki. Gdy ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję, smaż naleśniki.

Naleśniki a la gołąbki - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj ugotowany ryż oraz Fix Knorr i wymieszaj.

Naleśniki a la gołąbki - Krok 2

Krok 3

Na usmażone naleśniki nakładaj po dużej łyżce mięsnego farszu, a następnie składaj w kopertę. Gdy wszystkie będą już gotowe, ułóż je w żaroodpornym naczyniu - jeden obok drugiego.

Naleśniki a la gołąbki - Krok 3

Krok 4

W miseczce rozmieszaj dobrze koncentrat pomidorowy z 250 mililitrami letniej wody, dodaj pokrojoną bazylię i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przygotowanym sosem zalej naleśniki, przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 35 minut. Podawaj z sosem, skropione śmietaną i udekorowane listkami świeżej bazylii.

Naleśniki a la gołąbki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena Kwiatkowska

    Magdalena Kwiatkowska , 21.05.2017

    była smaczna ale chyba zadużo dałam śmietany do podania ale po za tym polecam. mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki a la gołąbkiNaleśniki a la gołąbki

Naleśniki à la gołąbki? Tak! Nic nie pomyliliśmy w nazwie. To danie łączy w sobie smak gołąbków z wyjątkowym ciastem naleśnikowym. Całość zapiekana jest w sosie pomidorowym, wzbogaconym bazylią. Brzmi ciekawie? Spróbujcie. Zapraszamy was na naleśniki à la gołąbki z piekarnika, które będą doskonałym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego. Od dziś nie musicie przyrządzać dwóch potraw, wystarczy je połączyć. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Zapiekanka à la gołąbki to danie, które posmakuje każdemu! Miłośnicy gołąbków odnajdą ulubiony smak, a zwolennicy naleśników zachwycą się nowoczesnym podejściem do tego tradycyjnego dania.

Na jaką okazję?

Zapiekanka doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, zastępując tradycyjne gołąbki lub naleśniki z mięsnym nadzieniem. Potrawę możecie zaserwować również na uroczystą kolację.

Czy wiesz, że?

Naleśniki występują w wielu odmianach. Jedną z nich jest popularny strudel naleśnikowy, czyli ciasto wypełnione farszem i zwinięte na kształt rolady. Przygotowywany jest zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki à la gołąbki możesz podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. W obu wersjach smakują wyśmienicie.