Naleśniki a la gołąbki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

115

712 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1308 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1954 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

nadzienie:

300 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej, a także szczyptę soli oraz łyżkę posiekanej natki. Gdy ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję, smaż naleśniki.

Naleśniki a la gołąbki - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj ugotowany ryż oraz Fix Knorr i wymieszaj.

Naleśniki a la gołąbki - Krok 2

Krok 3

Na usmażone naleśniki nakładaj po dużej łyżce mięsnego farszu, a następnie składaj w kopertę. Gdy wszystkie będą już gotowe, ułóż je w żaroodpornym naczyniu - jeden obok drugiego.

Naleśniki a la gołąbki - Krok 3

Krok 4

W miseczce rozmieszaj dobrze koncentrat pomidorowy z 250 mililitrami letniej wody, dodaj pokrojoną bazylię i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przygotowanym sosem zalej naleśniki, przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 35 minut. Podawaj z sosem, skropione śmietaną i udekorowane listkami świeżej bazylii.

Naleśniki a la gołąbki - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Magdalena Kwiatkowska

    Magdalena Kwiatkowska

    była smaczna ale chyba zadużo dałam śmietany do podania ale po za tym polecam. mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki a la gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki a la gołąbkiNaleśniki a la gołąbki

Naleśniki à la gołąbki? Tak! Nic nie pomyliliśmy w nazwie. To danie łączy w sobie smak gołąbków z wyjątkowym ciastem naleśnikowym. Całość zapiekana jest w sosie pomidorowym, wzbogaconym bazylią. Brzmi ciekawie? Spróbujcie. Zapraszamy was na naleśniki à la gołąbki z piekarnika, które będą doskonałym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego. Od dziś nie musicie przyrządzać dwóch potraw, wystarczy je połączyć. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Zapiekanka à la gołąbki to danie, które posmakuje każdemu! Miłośnicy gołąbków odnajdą ulubiony smak, a zwolennicy naleśników zachwycą się nowoczesnym podejściem do tego tradycyjnego dania.

Na jaką okazję?

Zapiekanka doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, zastępując tradycyjne gołąbki lub naleśniki z mięsnym nadzieniem. Potrawę możecie zaserwować również na uroczystą kolację.

Czy wiesz, że?

Naleśniki występują w wielu odmianach. Jedną z nich jest popularny strudel naleśnikowy, czyli ciasto wypełnione farszem i zwinięte na kształt rolady. Przygotowywany jest zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki à la gołąbki możesz podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. W obu wersjach smakują wyśmienicie.