Ciasto naleśnikowe można wzbogacić różnymi dodatkami. Na przykład posiekanymi świeżymi ziołami – pietruszką, tymiankiem czy szczypiorkiem. Lub posiekanym drobno szpinakiem. Gdy używam szpinaku mrożonego to zawsze bardzo dokładnie go odsączam. W wersji słodkiej proponuję dodatek kakao, cynamonu czy skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Do tego szczypta cukru pudru.

No to mamy już naleśniki i możemy przystąpić do ich nadziewania. Zacznijmy od wersji słodkich bo kto nie lubi pachnących rumianych naleśników z serem? To archetyp dziecięcego przysmaku. Nie znam dzieci, które naleśników nie lubią.

Najbardziej klasycznym nadzieniem do naleśników jest ser. Ale moim zdaniem taki ser należy odpowiednio przygotować, aby było naprawdę smaczny. W najprostszym wydaniu przygotowuję najpierw kogel mogel z żółtka utartego z cukrem. Następnie dodaję porcjami ser (najchętniej tłusty lub półtłusty twaróg) i ucieram na gładko. A jeszcze jedno. Do cukru dodaję także cukier waniliowy. A teraz dodatki do sera. Namoczone w alkoholu lub tylko ciepłej wodzie rodzynki, kandyzowane owoce, prażone płatki migdałowe, wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe. Pomysłów jest wiele, na pewno macie ulubione kombinacje smakowe. Naleśniki nadziewać można także owocami. Spróbujcie przepysznych naleśników z cynamonowymi jabłkami. Pycha. Po obiedzie spodziewajcie się dużego aplauzu.

Naleśniki z cynamonowymi jabłkami
4 porcje
Czas: 30 minut

Składniki:
- szklanka mleka
- tłuszcz do smażenia
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jabłka
- 30 ml oleju roślinnego
- 1/3 szklanki wody mineralnej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto: mleko, jajka, wodę, mąkę, olej, szczyptę soli oraz cukier i cynamon wymieszaj razem a następnie smaż naleśniki. Obrane jabłka pokrój w cząstki, upraż na rozgrzanej patelni, dodaj rodzynki a następnie oprósz cukrem (2 łyżeczki) i cynamonem.

Gotowe jabłka nakładaj na naleśniki i składaj w kopertę. Naleśniki przed podaniem obsmaż z obu stron na rumiany kolor na patelni. Naleśniki można podać z lodami, lekko oprószone cukrem pudrem i udekorowane listkami mięty.

A co sądzicie o lodach podanych z takimi naleśnikami? Rozkosz pełna.

Temat naleśników pojawi się w kolejnych blogowych wpisach. Koniecznie czytajcie. Będzie o naleśnikach na słodko, słono, sosach owocowych i innych pysznościach.

Serdecznie zapraszam.