Ciasto naleśnikowe można wzbogacić różnymi dodatkami. Na przykład posiekanymi świeżymi ziołami – pietruszką, tymiankiem czy szczypiorkiem. Lub posiekanym drobno szpinakiem. Gdy używam szpinaku mrożonego to zawsze bardzo dokładnie go odsączam. W wersji słodkiej proponuję dodatek kakao, cynamonu czy skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Do tego szczypta cukru pudru.
No to mamy już naleśniki i możemy przystąpić do ich nadziewania. Zacznijmy od wersji słodkich bo kto nie lubi pachnących rumianych naleśników z serem? To archetyp dziecięcego przysmaku. Nie znam dzieci, które naleśników nie lubią.
Naleśniki z cynamonowymi jabłkami
4 porcje
Czas: 30 minut
Składniki:
- szklanka mleka
- tłuszcz do smażenia
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jabłka
- 30 ml oleju roślinnego
- 1/3 szklanki wody mineralnej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto: mleko, jajka, wodę, mąkę, olej, szczyptę soli oraz cukier i cynamon wymieszaj razem a następnie smaż naleśniki. Obrane jabłka pokrój w cząstki, upraż na rozgrzanej patelni, dodaj rodzynki a następnie oprósz cukrem (2 łyżeczki) i cynamonem.
Gotowe jabłka nakładaj na naleśniki i składaj w kopertę. Naleśniki przed podaniem obsmaż z obu stron na rumiany kolor na patelni. Naleśniki można podać z lodami, lekko oprószone cukrem pudrem i udekorowane listkami mięty.
A co sądzicie o lodach podanych z takimi naleśnikami? Rozkosz pełna.
Temat naleśników pojawi się w kolejnych blogowych wpisach. Koniecznie czytajcie. Będzie o naleśnikach na słodko, słono, sosach owocowych i innych pysznościach.
Serdecznie zapraszam.
Komentarze (0)