Pyszne naleśniki z truskawkami i orzechami:
Czas 30 minut
4 porcje
Składniki:
- szklanka mąki
- garść orzechów włoskich
- 2 jajka
- 30 ml tłuszczu do smażenia
- ½ szklanki mleka
- 300 g świeżych lub mrożonych truskawek, rozmrożonych i lekko odsączonych
- ½ szklanki wody mineralnej
- 100 g cukru
- 30 ml oleju
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka margaryny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania
1/3 truskawek zasyp cukrem a następnie zmiksuj przy użyciu blendera. Pozostałe truskawki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z powstałym sosem. Miętę pokrój w cienkie paski i dodaj do owoców. Do miski wybij jajka, następnie dodaj pozostałe składniki – mąkę, mleko, wodę, olej oraz miód i wymieszaj uzyskując ciasto o gładkiej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Na usmażone naleśniki nałóż owoce i zroluj. Żaroodporne naczynie wysmaruj margaryną i ułóż w nim naleśniki. Polej następnie syropem klonowym i posyp migdałami oraz orzechami. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz 8 minut w temperaturze 175 st. C. Udekoruj listkami mięty lub melisy. Truskawki w tym przepisie można zastąpić malinami, wiśniami lub mieszanką owoców leśnych. Teraz oczywiście mrożonymi.
Dania na słodko to tylko część możliwości, które dają naleśniki. W następnym odcinku przejdziemy do naleśników na słono.
Pozdrawiam
Komentarze (0)