Dziś zacznijmy od przepisu na naleśniki na słodko a potem chciałbym podzielić się z Wami kilkoma wskazówkami, które pomogą przygotować idealne naleśniki.
Naleśniki z serem i rodzynkami:
Czas: 30 minut
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- tłuszcz do smażenia
Nadzienie
- 200 g twarogu
- 30 ml oleju
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki rodzynek
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- ½ szklanki gęstej kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto na naleśniki – połącz jajka z cukrem waniliowym, dodaj mleko, wodę, sól, olej oraz mąkę i dokładnie wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta a następnie na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Rodzynki zalej wrząca wodą, pozostaw kilka minut, następnie odcedź. Płatki migdałowe upraż na suchej, dobrze nagrzanej patelni. W miseczce połącz twaróg ze śmietaną, dodaj lekko podgrzany miód i zmiksuj. Do serowej masy dodaj namoczone rodzynki oraz zrumienione migdałowe płatki i delikatnie wymieszaj. Serową masą posmaruj naleśniki a następnie składaj w koperty. Gotowe naleśniki obsmaż z obu stron na patelni – podawaj udekorowane owocami (np. brzoskwiniami, malinami lub pomarańczami) i świeżą miętą.
Wiem, że większość z Was ma doskonale opanowaną sztukę przygotowania naleśników, ale tym, którzy w kuchni dopiero zaczynają chciałbym ułatwić osiągnięcie spektakularnego efektu już za pierwszym razem. Oto kilka prostych rad.
• Gładkie, puszyste ciasto - dobrze jest, jeżeli dysponujecie czasem, odstawić ciasto naleśnikowe do lodówki na co najmniej godzinę. Nie wdając się w szczegóły techniczne, ten ruch powoduje, że nasze naleśniki będą delikatne i lekkie.
• Łatwe smażenie - najlepsze naleśniki wychodzą na patelniach z grubym dnem. Nawiasem mówiąc generalnie dobra, gruba patelnia bardzo się w domowej kuchni przydaje. Trudniej na niej przypalić, bo ciepło rozprowadza się równomiernie.
• Odpowiednia temperatura - wolno podgrzewajcie patelnię do wymaganej temperatury i pamiętajcie, że powinna być odpowiednio gorąca tak, aby naleśniki nie przywierały.
• Pierwszy naleśnik jest najważniejszy – i powinien być smażony na największej ilości oleju czy margaryny. Starannie rozprowadźcie tłuszcz po patelni tak, aby powierzchnia była dokładnie pokryta. W zasadzie następny moment na dodanie małej ilości tłuszczu na patelnię powinien nastąpić po usmażeniu 5-6 naleśników.
• Perfekcyjny z obu stron - czasem w filmach widzimy scenę podrzucania naleśników wysoko. Włóżmy to raczej między bajki. W życiu wygląda to nieco inaczej, bo ten moment zazwyczaj wymaga skupienia i rzadko mamy już takie doświadczenie żeby to robić tak spektakularnie jak na ekranie. Naleśniki podrzucam gdy powierzchnia jest matowa a krawędzie zaczynają delikatnie brązowieć. Jeżeli zrobicie to za wcześnie to naleśniki podrą się. Jeżeli macie trochę więcej doświadczenia to zróbcie to po prostu ręką.
W kolejnym odcinku podzielę się z Wami kilkoma przepisami na naleśnikowe dania, słodkie I słone.
Do zobaczenia!
Komentarze (0)