Krokiety to bardzo smaczne danie, pasujące do najróżniejszych okazji. Kojarzone są głównie z uroczystymi posiedzeniami przy stole podczas obchodów Świąt Bożego Narodzenia. Wielu gości wypatruje ich w menu w trakcie przyjęć weselnych. Krokiety znakomicie sprawdzają się również jako pomysł na codzienny obiad albo kolację na gorąco. Mogą zmieścić w sobie farsz mięsny, grzybowy, warzywny… Jak zawijać krokiety, by ciasto nie pękało, a smakowite nadzienie pozostało na swoim miejscu? Z naszymi poradami dotyczącymi tego, jak składać krokiety, poradzicie sobie z tym zadaniem celująco.
Krokiety – jak zawijać?
Istnieje kilka sposobów na podanie tej smacznej potrawy. Krokiety mogą przyjąć kształt apetycznej koperty, sakiewki lub rulonu. Trzeci sposób jest zdecydowanie popularniejszy, więc poniżej prezentujemy nasz patent na to, jak składać krokiety – szybko, sprawnie i bez komplikacji! Jak zwijać krokiety krok po kroku:
- Naleśnikowe ciasto na krokiety powinno być elastyczne, dzięki czemu łatwiej będzie nim manewrować. Zwróćcie na to uwagę już podczas smażenia.
- Na środek gotowego naleśnika nałóżcie farsz. Dla początkujących polecamy eksperymenty z możliwie jak najbardziej zmielonym nadzieniem.
- Farsz rozsmarujcie równomiernie na całej powierzchni placka, unikając jedynie krawędzi.
- Chwyćcie za przeciwległe brzegi i złóżcie je do środka – powinny na siebie nachodzić.
- W tym momencie zacznijcie ostrożnie zwijać krokiety w rulon „od siebie”, delikatnie ściskając go.
- Smakowite zawiniątka są już gotowe do obtoczenia w jajku i bułce tartej. Kilka minut na patelni lub w piekarniku i można zasiadać do pysznego dania.
Jak się robi krokiety – kilka praktycznych wskazówek
Przygotowanie tradycyjnej potrawy nie musi być skomplikowane. Warto jednak pamiętać o kilku trikach na to, jak zwijać krokiety - ułatwią one przyrządzenie posiłku i sprawią, że po przepisy na krokiety będziecie sięgać nie tylko od święta.
- Ciasto naleśnikowe nie powinno być ani zbyt grube (utrudni to zwijanie), ani zbyt cienkie (może spowodować pękanie placków). Do jego zrobienia przyda się płaska patelnia naleśnikowa z niskimi brzegami.
- Niewielka porcja tłuszczu włączona bezpośrednio do receptury ciasta sprawi, że częste dodawanie masła lub oleju na patelnię nie będzie konieczne.
- Po złożeniu krokiety można na kilka minut włożyć do rozgrzanego piekarnika, by mieć pewność, że nie rozpadną się podczas dalszej obróbki lub samej degustacji – to sprawdzona wskazówka, jak zawijać krokiety w taki sposób, by zachowywały swój kształt.
Krokiet na każdą okazję
Ach, krokiety… Z zewnątrz złociste i chrupiące, w środku skrywają delikatne ciasto oraz aromatyczny farsz. Aż można zrobić się głodnym na samą myśl! Miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni nie odmówią sobie krokietów z pieczarkami i barszczem czerwonym, które warto podawać nie tylko podczas wigilijnej kolacji. Z kolei krokiety z pieczarkami bez panierki to pomysł na szybkie, codzienne danie. Smakują równie dobrze. Skosztujcie pieczonych krokietów z mięsem i grzybami – poza zrobieniem naleśników, dajcie patelni wolne! Nasz sposób na to, jak zwijać krokiety wykorzystajcie podczas przyrządzania krokietów ze szpinakiem, w których odnajdziecie również ricottę i suszone pomidory. Soczyste nadzienie w krokietach z mięsa z rosołu udowodni każdemu sceptykowi, że gotowanie z resztek może dawać wyśmienite rezultaty. Dla żądnych nieszablonowego podejścia do klasycznych dań, którzy doskonale wiedzą już, jak się robi krokiety, polecamy przepisy na krokiety z mozzarellą oraz krokiety z jajek na twardo. To zdecydowanie nietuzinkowe oblicza tego słynnego przysmaku.
Komentarze (0)