Krokiety z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z mozzarellą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

43

370 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

397 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

50 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr placki zalej 200ml gorącej wody, trzymaj pod przykryciem około 10 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Do jeszcze gorącej kaszy dodaj szpinak, całość odstaw na bok, aby masa wystygła.

Krokiety z mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Fasolę odcedź z zalewy, zmiksuj dokładnie z czosnkiem w kielichu miksera, do przestudzonej kaszy dodaj zmiksowaną fasolę, mąkę z kaszy jaglanej i jajko, całość wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj więcej mąki, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.

Krokiety z mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Mozzarellę pokrój w kawałki o grubości 1 cm i długości do 3-4 cm. W trzech miskach przygotuj rozkłócone jaja z odrobiną soli, mąkę i bułkę tartą z płatkami migdałów.

Krokiety z mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Urwij kęs ciasta, rozpłaszcz go sobie w dłoni, w środek włóż kawałek sera, obtocz go ciastem dookoła formując mały kształtny walec. Obtocz go najpierw w mące, potem zanurz w jajkach, a następnie panieruj w bułce tartej z migdałami.

Krokiety z mozzarellą - Krok 4

Krok 5

Na patelni, na rozgrzanym oleju, obsmaż krokiety z obu stron na złoty kolor (2-3 min. z każdej strony). Usmażone krokiety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krokiety z mozzarellą - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Razem z mozzarellą możesz dodać do krokieta kawałek czerwonej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z mozzarelląKrokiety z mozzarellą

Dla niektórych krokiety to typowo świąteczna potrawa. Nic w tym dziwnego, ponieważ to właśnie one zdobią nasze stoły podczas ważnych okoliczności. I choć wpisują się w kanon dań, które towarzyszą nam podczas najbardziej uroczystych dni w roku, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć je do codziennego menu. Co powiesz na krokiety z mozzarellą? Pamiętaj, w prostocie siła!

Dla kogo?

Jeśli lubisz tradycyjne potrawy, ten przepis przypadnie Ci do gustu. Krokiety z mozzarellą łączą w sobie całą gamę różnorodnych składników, tworząc niepowtarzalny farsz.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Kasza, szpinak, jajka, fasola, a do tego przyprawy i garść migdałów. Stwórz farsz z różnorodnych składników i baw się smakami.

Czy wiesz, że?

Słowo „krokiet” pochodzi z języka francuskiego i wolnym tłumaczeniu oznacza chrupać. Nic w tym dziwnego, krokietom trudno się oprzeć!

Dla urozmaicenia:

Razem z mozzarellą możesz panierować też kawałek papryki.