
Składniki
400 gramów
3 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
50 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr placki zalej 200ml gorącej wody, trzymaj pod przykryciem około 10 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Do jeszcze gorącej kaszy dodaj szpinak, całość odstaw na bok, aby masa wystygła.

Krok 2
Fasolę odcedź z zalewy, zmiksuj dokładnie z czosnkiem w kielichu miksera, do przestudzonej kaszy dodaj zmiksowaną fasolę, mąkę z kaszy jaglanej i jajko, całość wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj więcej mąki, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.

Krok 3
Mozzarellę pokrój w kawałki o grubości 1 cm i długości do 3-4 cm. W trzech miskach przygotuj rozkłócone jaja z odrobiną soli, mąkę i bułkę tartą z płatkami migdałów.

Krok 4
Urwij kęs ciasta, rozpłaszcz go sobie w dłoni, w środek włóż kawałek sera, obtocz go ciastem dookoła formując mały kształtny walec. Obtocz go najpierw w mące, potem zanurz w jajkach, a następnie panieruj w bułce tartej z migdałami.

Krok 5
Na patelni, na rozgrzanym oleju, obsmaż krokiety z obu stron na złoty kolor (2-3 min. z każdej strony). Usmażone krokiety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


Dobra rada:
Razem z mozzarellą możesz dodać do krokieta kawałek czerwonej papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z mozzarellą
Dla niektórych krokiety to typowo świąteczna potrawa. Nic w tym dziwnego, ponieważ to właśnie one zdobią nasze stoły podczas ważnych okoliczności. I choć wpisują się w kanon dań, które towarzyszą nam podczas najbardziej uroczystych dni w roku, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć je do codziennego menu. Co powiesz na krokiety z mozzarellą? Pamiętaj, w prostocie siła!
Dla kogo?
Jeśli lubisz tradycyjne potrawy, ten przepis przypadnie Ci do gustu. Krokiety z mozzarellą łączą w sobie całą gamę różnorodnych składników, tworząc niepowtarzalny farsz.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Kasza, szpinak, jajka, fasola, a do tego przyprawy i garść migdałów. Stwórz farsz z różnorodnych składników i baw się smakami.
Czy wiesz, że?
Słowo „krokiet” pochodzi z języka francuskiego i wolnym tłumaczeniu oznacza chrupać. Nic w tym dziwnego, krokietom trudno się oprzeć!
Dla urozmaicenia:
Razem z mozzarellą możesz panierować też kawałek papryki.