Składniki
400 gramów
3 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
50 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr placki zalej 200ml gorącej wody, trzymaj pod przykryciem około 10 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Do jeszcze gorącej kaszy dodaj szpinak, całość odstaw na bok, aby masa wystygła.
Krok 2
Fasolę odcedź z zalewy, zmiksuj dokładnie z czosnkiem w kielichu miksera, do przestudzonej kaszy dodaj zmiksowaną fasolę, mąkę z kaszy jaglanej i jajko, całość wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj więcej mąki, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.
Krok 3
Mozzarellę pokrój w kawałki o grubości 1 cm i długości do 3-4 cm. W trzech miskach przygotuj rozkłócone jaja z odrobiną soli, mąkę i bułkę tartą z płatkami migdałów.
Krok 4
Urwij kęs ciasta, rozpłaszcz go sobie w dłoni, w środek włóż kawałek sera, obtocz go ciastem dookoła formując mały kształtny walec. Obtocz go najpierw w mące, potem zanurz w jajkach, a następnie panieruj w bułce tartej z migdałami.
Krok 5
Na patelni, na rozgrzanym oleju, obsmaż krokiety z obu stron na złoty kolor (2-3 min. z każdej strony). Usmażone krokiety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dobra rada:
Razem z mozzarellą możesz dodać do krokieta kawałek czerwonej papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z mozzarellą
Dla niektórych krokiety to typowo świąteczna potrawa. Nic w tym dziwnego, ponieważ to właśnie one zdobią nasze stoły podczas ważnych okoliczności. I choć wpisują się w kanon dań, które towarzyszą nam podczas najbardziej uroczystych dni w roku, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć je do codziennego menu. Co powiesz na krokiety z mozzarellą? Pamiętaj, w prostocie siła!
Dla kogo?
Jeśli lubisz tradycyjne potrawy, ten przepis przypadnie Ci do gustu. Krokiety z mozzarellą łączą w sobie całą gamę różnorodnych składników, tworząc niepowtarzalny farsz.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Kasza, szpinak, jajka, fasola, a do tego przyprawy i garść migdałów. Stwórz farsz z różnorodnych składników i baw się smakami.
Czy wiesz, że?
Słowo „krokiet” pochodzi z języka francuskiego i wolnym tłumaczeniu oznacza chrupać. Nic w tym dziwnego, krokietom trudno się oprzeć!
Dla urozmaicenia:
Razem z mozzarellą możesz panierować też kawałek papryki.