Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

350 gramów

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

400 gramów

1 sztuka

80 mililitrów

100 gramów

2 łyżki

80 gramów

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj komosę ryżową oraz kaszę gryczaną oddzielnie zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta. Dymkę pokrój w paseczki, a rukiew wodną umyj.

Krok 2

Kaszę po ugotowaniu odcedź, dobrze osusz i podsmaż na patelni z olejem doprawiając przyprawą Curry Knorr. Dodaj orzechy włoskie i smaż całość jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Skrop oliwą i włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika z funkcją grill na 10 minut. Jak lekko ostygną przekrój je na pół.

Krok 4

Brokuły podziel na różyczki i sparz w wodzie do miękkości. Dodaj również groszek na 30 sekund. Po tym czasie odcedź warzywa i wystudź w zimnej wodzie.

Krok 5

Ogórki pokrój wzdłuż na długie paski.

Krok 6

Wymieszaj resztę oliwy z octem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 7

Na talerzu ułóż komosę, kaszę gryczaną, szparagi, brokuły oraz ogórki. Na wierzch pokrusz ser feta. Skrop całość przygotowanym sosem i podawaj. Udekoruj rukwią wodną oraz dymką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką sałatkę możesz przygotować z różnymi warzywami.

Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami

Już po przeczytaniu samej nazwy potrawy macie przed oczami warzywną ucztę? To dopiero wstęp! W przepisie na sałatkę ogórkową z komosą ryżową i serem feta na talerzach pojawią się również szparagi, zielony groszek, rukiew wodna, orzechy włoskie, a wszystko zostanie połączone wybornym dressingiem z obowiązkowym dodatkiem orzeźwiającej mięty. 

Dla kogo?

Oczywiste jest, że warzywa to źródło drogocennych witamin. Można uznać je również za najprostsze rozwiązanie, gdy chcecie, by na stołach zrobiło się naprawdę kolorowo i apetycznie.

Na jaką okazję?

Sałatka ogórkowa sprawdzi się w roli wielobarwnego lunchu. Zapakujcie ją do szczelnego pudełka i zabierzcie ze sobą do pracy lub szkoły. Więcej czasu na gotowanie macie wieczorową porą? O pomysł na smaczną kolację z serem feta nie musicie już się martwić.

Czy wiesz, że?

Brokuły Raab to inna nazwa rapini. Liściasta roślina wzbogaci potrawy pieprznym, lekko gorzkawym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Do udekorowania sałatki z serem feta i komosą ryżową wykorzystajcie chrupiące kiełki, np. lucerny.