Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

350 gramów

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

400 gramów

1 sztuka

80 mililitrów

100 gramów

2 łyżki

80 gramów

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj komosę ryżową oraz kaszę gryczaną oddzielnie zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta. Dymkę pokrój w paseczki, a rukiew wodną umyj.

Krok 2

Kaszę po ugotowaniu odcedź, dobrze osusz i podsmaż na patelni z olejem doprawiając przyprawą Curry Knorr. Dodaj orzechy włoskie i smaż całość jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Skrop oliwą i włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika z funkcją grill na 10 minut. Jak lekko ostygną przekrój je na pół.

Krok 4

Brokuły podziel na różyczki i sparz w wodzie do miękkości. Dodaj również groszek na 30 sekund. Po tym czasie odcedź warzywa i wystudź w zimnej wodzie.

Krok 5

Ogórki pokrój wzdłuż na długie paski.

Krok 6

Wymieszaj resztę oliwy z octem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 7

Na talerzu ułóż komosę, kaszę gryczaną, szparagi, brokuły oraz ogórki. Na wierzch pokrusz ser feta. Skrop całość przygotowanym sosem i podawaj. Udekoruj rukwią wodną oraz dymką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką sałatkę możesz przygotować z różnymi warzywami.

Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ziemniaki paryskie
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami Sałatka z komosą ryżową, ogórkiem i brokułami

Już po przeczytaniu samej nazwy potrawy macie przed oczami warzywną ucztę? To dopiero wstęp! W przepisie na sałatkę ogórkową z komosą ryżową i serem feta na talerzach pojawią się również szparagi, zielony groszek, rukiew wodna, orzechy włoskie, a wszystko zostanie połączone wybornym dressingiem z obowiązkowym dodatkiem orzeźwiającej mięty. 

Dla kogo?

Oczywiste jest, że warzywa to źródło drogocennych witamin. Można uznać je również za najprostsze rozwiązanie, gdy chcecie, by na stołach zrobiło się naprawdę kolorowo i apetycznie.

Na jaką okazję?

Sałatka ogórkowa sprawdzi się w roli wielobarwnego lunchu. Zapakujcie ją do szczelnego pudełka i zabierzcie ze sobą do pracy lub szkoły. Więcej czasu na gotowanie macie wieczorową porą? O pomysł na smaczną kolację z serem feta nie musicie już się martwić.

Czy wiesz, że?

Brokuły Raab to inna nazwa rapini. Liściasta roślina wzbogaci potrawy pieprznym, lekko gorzkawym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Do udekorowania sałatki z serem feta i komosą ryżową wykorzystajcie chrupiące kiełki, np. lucerny.