
Składniki
450 gramów
4 sztuki
100 gramów
600 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej wodę i dodaj 3 kostki Knorr. Doprowadź do wrzenia. Ugotuj makaron według upodobań.

Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i liście tymianku posiekaj.

Krok 3
Na patelni podsmaż cebulę, tymianek i czosnek przez ok. 4 min., dodaj pomidory z zalewą, odsączoną cieciorkę i kostkę Knorr, zagotuj.

Krok 4
Połącz bulion z zagotowanymi składnikami i dodaj makaron. Zagotuj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z ciecierzycą
Co jest sekretem idealnej zupy pomidorowej? Powinna być intensywna w smaku, odpowiednio gęsta i perfekcyjnie doprawiona. Tym razem urozmaić jej podstawową wersję dzięki wykorzystaniu cieciorki – rośliny strączkowej, która jest coraz częściej wykorzystywana do przygotowywania smacznych dań. Najczęściej podawana jest ona w postaci hummusu (to zmiksowana ciecierzyca z pastą sezamową, oliwą i czosnkiem), ale stanowi też doskonały dodatek do wielu innych potraw, np. zup. Małe, żółto-zielonkawe kuleczki ciecierzycy smakują szczególnie dobrze w połączeniu z innymi warzywami. Sporo czasu zaoszczędzisz, wybierając ziarna w zalewie. Jeśli jednak zdecydujesz się na użycie suszonej ciecierzycy, pamiętaj o tym, aby przed ugotowaniem zamoczyć ją w zimnej wodzie. Do zaserwowania wegańskiej wersji zupy pomidorowej świetnie sprawdzi się kleks śmietanki roślinnej. Pamiętaj również o odpowiednich ziołach – z proponowanym daniem świetnie skomponuje się np. drobno posiekany świeży tymianek. Sprawdź nasz przepis, dzięki któremu przygotujesz idealne danie na obiad lub ciepłą kolację.