Zupa pomidorowa z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

869 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

409 osób wydrukowało

Pobierz pdf

562 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

4 sztuki

100 gramów

600 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej wodę i dodaj 3 kostki Knorr. Doprowadź do wrzenia. Ugotuj makaron według upodobań.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i liście tymianku posiekaj.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulę, tymianek i czosnek przez ok. 4 min., dodaj pomidory z zalewą, odsączoną cieciorkę i kostkę Knorr, zagotuj.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

Połącz bulion z zagotowanymi składnikami i dodaj makaron. Zagotuj.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • alicja zpasty

    alicja zpasty , 06.10.2017

    szkoda ze kurczaka nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z ciecierzycąZupa pomidorowa z ciecierzycą

Co jest sekretem idealnej zupy pomidorowej? Powinna być intensywna w smaku, odpowiednio gęsta i perfekcyjnie doprawiona. Tym razem urozmaić jej podstawową wersję dzięki wykorzystaniu cieciorki – rośliny strączkowej, która jest coraz częściej wykorzystywana do przygotowywania smacznych dań. Najczęściej podawana jest ona w postaci hummusu (to zmiksowana ciecierzyca z pastą sezamową, oliwą i czosnkiem), ale stanowi też doskonały dodatek do wielu innych potraw, np. zup. Małe, żółto-zielonkawe kuleczki ciecierzycy smakują szczególnie dobrze w połączeniu z innymi warzywami. Sporo czasu zaoszczędzisz, wybierając ziarna w zalewie. Jeśli jednak zdecydujesz się na użycie suszonej ciecierzycy, pamiętaj o tym, aby przed ugotowaniem zamoczyć ją w zimnej wodzie. Do zaserwowania wegańskiej wersji zupy pomidorowej świetnie sprawdzi się kleks śmietanki roślinnej. Pamiętaj również o odpowiednich ziołach – z proponowanym daniem świetnie skomponuje się np. drobno posiekany świeży tymianek. Sprawdź nasz przepis, dzięki któremu przygotujesz idealne danie na obiad lub ciepłą kolację.