Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

757 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

344 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

439 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

100 gramów

600 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 litr

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej wodę i dodaj 3 kostki Knorr. Doprowadź do wrzenia. Ugotuj makaron według upodobań.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i liście tymianku posiekaj.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulę, tymianek i czosnek przez ok. 4 min., dodaj pomidory z zalewą, odsączoną cieciorkę i kostkę Knorr, zagotuj.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

Połącz bulion z zagotowanymi składnikami i dodaj makaron. Zagotuj.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • alicja zpasty

    alicja zpasty

    szkoda ze kurczaka nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z ciecierzycąZupa pomidorowa z ciecierzycą

Co jest sekretem idealnej zupy pomidorowej? Powinna być intensywna w smaku, odpowiednio gęsta i perfekcyjnie doprawiona. Tym razem urozmaić jej podstawową wersję dzięki wykorzystaniu cieciorki – rośliny strączkowej, która jest coraz częściej wykorzystywana do przygotowywania smacznych dań. Najczęściej podawana jest ona w postaci hummusu (to zmiksowana ciecierzyca z pastą sezamową, oliwą i czosnkiem), ale stanowi też doskonały dodatek do wielu innych potraw, np. zup. Małe, żółto-zielonkawe kuleczki ciecierzycy smakują szczególnie dobrze w połączeniu z innymi warzywami. Sporo czasu zaoszczędzisz, wybierając ziarna w zalewie. Jeśli jednak zdecydujesz się na użycie suszonej ciecierzycy, pamiętaj o tym, aby przed ugotowaniem zamoczyć ją w zimnej wodzie. Do zaserwowania wegańskiej wersji zupy pomidorowej świetnie sprawdzi się kleks śmietanki roślinnej. Pamiętaj również o odpowiednich ziołach – z proponowanym daniem świetnie skomponuje się np. drobno posiekany świeży tymianek. Sprawdź nasz przepis, dzięki któremu przygotujesz idealne danie na obiad lub ciepłą kolację.