Składniki
1 puszka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 łyżki
400 mililitrów
2 słoiki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Przygotowanie indyjskiej zupy pomidorowej zacznij od podgrzania oleju w dużym garnku. Posiekaj nożem cebulę i ząbek czosnku, a na tarce zetrzyj mały kawałek imbiru. Dodaj rozdrobnione składniki do garnka i smaż, aż cebula stanie się miękka i półprzezroczysta – będzie to oznaczało, że już się zeszkliła.
Krok 2
Posiekaj dwie papryczki chili. Następnie dodaj je do garnka wraz z pozostałymi przyprawami z przepisu: liściem laurowym, łyżeczką kminu rzymskiego, połową łyżki stołowej mielonej kolendry i zawartością Przyprawy Garam Masala Knorr. Smaż całość przez około 4-5 minut, a następnie wlej do garnka dwie puszki pomidorów.
Krok 3
Do garnka wlej puszkę napoju kokosowego i 400 mililitrów wody. Zamieszaj całość, a potem dodaj do niej kostkę Bulionu warzywnego Knorr.
Krok 4
Gotuj potrawę przez około 15-20 minut i zdejmij ją z ognia. Przygotuj blender i dokładnie zmiksuj zawartość garnka, aż konsystencja zupy stanie się jednolita. Orientalną zupę pomidorową podawaj z pieczywem. Dla urozmaicenia możesz posypać danie świeżą natką kolendry.
Dobra rada:
Jeśli chcesz, by pomidorowa indyjska nabrała nieco swojskiego klimatu, a przy tym wciąż nie traciła na orientalności, podawaj ją z ugotowanym w osobnym garnku ryżem. Podczas gotowania do wody dodaj odrobinę curry, które nada ryżowi niepowtarzalnego smaku i pięknego, żółtego koloru.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO
Lekko pikantna indyjska zupa pomidorowa zachwyca swoim orientalnym, wyrazistym smakiem. Zamiast śmietany dodaj do niej napój kokosowy i serwuj gorącą! Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni. Warto jednak od czasu do czasu podać ją w nieco innej wersji, ze szczyptą pikanterii i orientalnych przypraw – w postaci zupy pomidorowej indyjskiej.
Dla kogo?
Kolendra, chili, kmin rzymski, świeży imbir i garam masala zmienią pospolitą pomidorówkę w prawdziwy kulinarny majstersztyk. Orientalna zupa pomidorowa przeniesie cię w porze posiłku w inny świat. Przepis na podróż bez wychodzenia z domu? Indyjska zupa pomidorowa!
Na jaką okazję?
Zaskocz swoich domowników zupą pomidorową indyjską. Na pewno docenią starania i często będą dopytywać o powtórkę. Taki obiad na długo pozostanie w ich pamięci.
Czy wiesz, że?
Do przyrządzenia indyjskiej zupy pomidorowej zamiast pomidorów z puszki możesz oczywiście użyć świeżych. Pamiętaj jednak, by najpierw sparzyć je i obrać ze skórki.
Dla urozmaicenia:
Indyjską zupę pomidorową podawaj z chlebem lub z dodatkiem długoziarnistego ryżu. Ugotuj go w osobnym garnku, a do wody – oprócz soli – dorzuć odrobinę curry. Gotową orientalną zupę pomidorową udekoruj listkami kolendry i drobno posiekaną papryczką chili. Jeśli nie masz kolendry, użyj pietruszki. Twój talerz z pomidorową indyjską zupą będzie wyglądać niezwykle apetycznie!