Składniki
2 słoiki
1 słoik
1 sztuka
400 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 łyżki
0.5 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Podgrzej olej w dużym garnku. Posiekaj cebulę i czosnek, zetrzyj imbir na tarce, dodaj i smaż w garnku, aż cebula będzie miękka.
Krok 2
Posiekaj chilli. Następnie dodaj do cebuli wraz z liściem laurowym, kminem rzymskim, kolendrą i garam masalą. Smaż przez około 4-5 minut, następnie dodaj pomidory.
Krok 3
Dolej mleko kokosowe i 400 mililitrów wody. Następnie dodaj kostkę Knorr.
Krok 4
Gotuj około 15-20 minut, a następnie zmiksuj blenderem. Podawaj z pieczywem. Możesz posypać świeżą kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO
Lekko pikantna indyjska zupa pomidorowa zachwyca swoim orientalnym, wyrazistym smakiem. Zamiast śmietany dodaj do niej mleko kokosowe i serwuj gorącą! Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni. Warto jednak od czasu do czasu podać ją w nieco innej wersji – ze szczyptą pikanterii i dodatkiem typowych dla kuchni indyjskiej przypraw. Kolendra, chili, kmin rzymski, świeży imbir i garam masala zmienią pospolitą pomidorówkę w prawdziwy kulinarny majstersztyk. Do przyrządzenia zupy zamiast pomidorów z puszki możesz oczywiście użyć świeżych. Pamiętaj jednak, by najpierw sparzyć je i obrać ze skórki. Indyjską zupę pomidorową podawaj z chlebem lub z dodatkiem długoziarnistego ryżu. Ugotuj go w osobnym garnku, a do wody – oprócz soli – dorzuć odrobinę curry. Gotowe danie udekoruj listkami kolendry i drobno posiekaną papryczką chili. Jeśli nie masz kolendry, użyj pietruszki.