Indyjska zupa pomidorowa – orientalna: pikantna | Przepisy.pl pixel

Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

113

heart
1893 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1818 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3015 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 puszka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżki

400 mililitrów

2 słoiki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotowanie indyjskiej zupy pomidorowej zacznij od podgrzania oleju w dużym garnku. Posiekaj nożem cebulę i ząbek czosnku, a na tarce zetrzyj mały kawałek imbiru. Dodaj rozdrobnione składniki do garnka i smaż, aż cebula stanie się miękka i półprzezroczysta – będzie to oznaczało, że już się zeszkliła.

Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Posiekaj dwie papryczki chili. Następnie dodaj je do garnka wraz z pozostałymi przyprawami z przepisu: liściem laurowym, łyżeczką kminu rzymskiego, połową łyżki stołowej mielonej kolendry i zawartością Przyprawy Garam Masala Knorr. Smaż całość przez około 4-5 minut, a następnie wlej do garnka dwie puszki pomidorów.

Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej puszkę napoju kokosowego i 400 mililitrów wody. Zamieszaj całość, a potem dodaj do niej kostkę Bulionu warzywnego Knorr.

Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Gotuj potrawę przez około 15-20 minut i zdejmij ją z ognia. Przygotuj blender i dokładnie zmiksuj zawartość garnka, aż konsystencja zupy stanie się jednolita. Orientalną zupę pomidorową podawaj z pieczywem. Dla urozmaicenia możesz posypać danie świeżą natką kolendry.

Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, by pomidorowa indyjska nabrała nieco swojskiego klimatu, a przy tym wciąż nie traciła na orientalności, podawaj ją z ugotowanym w osobnym garnku ryżem. Podczas gotowania do wody dodaj odrobinę curry, które nada ryżowi niepowtarzalnego smaku i pięknego, żółtego koloru.

7

Opinie o przepisie

  • grażka dymka

    grażka dymka , 04.10.2022

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pola

    Pola , 21.05.2021

    Bardzo dobra zupa :) dziękuję, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • fiona kp

    fiona kp , 29.07.2019

    Dla wszystkich którzy kochają pomidorową i imbir i kumin. Dla mnie pyszności...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Wachoń

    Joanna Wachoń , 03.12.2018

    Zupa jest po prostu obłędna...aromatyczna, pikantna, pełna smaków...pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elżbieta achramowicz

    elżbieta achramowicz , 29.01.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Swoboda-Jaworska

    Iwona Swoboda-Jaworska , 18.11.2015

    Dla mnie rewelacja.. Z nutą orientu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Bartosik

    Roman Bartosik , 27.10.2015

    dobre, ale nie lubię imbiru

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa pomidorowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjska zupa pomidorowa - VIDEOIndyjska zupa pomidorowa - VIDEO

Lekko pikantna indyjska zupa pomidorowa zachwyca swoim orientalnym, wyrazistym smakiem. Zamiast śmietany dodaj do niej napój kokosowy i serwuj gorącą! Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni. Warto jednak od czasu do czasu podać ją w nieco innej wersji, ze szczyptą pikanterii i orientalnych przypraw – w postaci zupy pomidorowej indyjskiej.

Dla kogo?

Kolendra, chili, kmin rzymski, świeży imbir i garam masala zmienią pospolitą pomidorówkę w prawdziwy kulinarny majstersztyk. Orientalna zupa pomidorowa przeniesie cię w porze posiłku w inny świat. Przepis na podróż bez wychodzenia z domu? Indyjska zupa pomidorowa!

Na jaką okazję?

Zaskocz swoich domowników zupą pomidorową indyjską. Na pewno docenią starania i często będą dopytywać o powtórkę. Taki obiad na długo pozostanie w ich pamięci.

Czy wiesz, że?

Do przyrządzenia indyjskiej zupy pomidorowej zamiast pomidorów z puszki możesz oczywiście użyć świeżych. Pamiętaj jednak, by najpierw sparzyć je i obrać ze skórki.

Dla urozmaicenia:

Indyjską zupę pomidorową podawaj z chlebem lub z dodatkiem długoziarnistego ryżu. Ugotuj go w osobnym garnku, a do wody – oprócz soli – dorzuć odrobinę curry. Gotową orientalną zupę pomidorową udekoruj listkami kolendry i drobno posiekaną papryczką chili. Jeśli nie masz kolendry, użyj pietruszki. Twój talerz z pomidorową indyjską zupą będzie wyglądać niezwykle apetycznie!