Zupa fasolowo – pomidorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa fasolowo – pomidorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
344 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

416 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1

10 dekagramów

10 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

10 dekagramów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1 litr wody, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i ugotuj wywar.

Zupa fasolowo – pomidorowa - Krok 1

Krok 2

Namocz w wodzie fasolę, następnie ugotuj w części bulionu.

Zupa fasolowo – pomidorowa - Krok 2

Krok 3

Przesiej mąkę, dodaj jajko i odrobinę wody, zagnieć twarde ciasto.

Zupa fasolowo – pomidorowa - Krok 3

Krok 4

Zetrzyj ciasto na tarce o dużych oczkach i dodaj do fasoli pod koniec gotowania. Gotuj do momentu, aż będzie miękkie.

Zupa fasolowo – pomidorowa - Krok 4

Krok 5

Pomidory sparz i obierz, a następnie pokrój w plastry. Obierz cebulę i razem z papryką pokrój w kostkę.

Zupa fasolowo – pomidorowa - Krok 5

Krok 6

Boczek pokrój w kostkę i częściowo stop na patelni. Dodaj cebulę i paprykę, smaż wszystko razem. Oprósz mąką, zasmaż i gotuj 10 minut.

Zupa fasolowo – pomidorowa - Krok 6

Krok 7

Pozostały bulion dodaj do ugotowanej fasoli, następnie wrzuć podsmażone warzywa. Posyp majerankiem, dopraw do smaku i podawaj z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.

Zupa fasolowo – pomidorowa - Krok 7
11

Opinie o przepisie

  • Paulina

    Paulina , 14.02.2023

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wojtkiewicz

    Agnieszka Wojtkiewicz , 20.10.2017

    Może być smaczna zupka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Ochędzan

    Marta Ochędzan , 26.10.2011

    wypróbowana :) pyszniutka :):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anne Anulka Printemps

    Anne Anulka Printemps , 22.10.2011

    Nio czy fasolowa, ja tam wolę pomidorówkę;):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Błażej Trzonkowski

    Błażej Trzonkowski , 22.10.2011

    Ja mam kaca i zjadlbym taka zupke,Ktos szykuje w opo i okolicach??:p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Tęcza

    Kasia Tęcza , 22.10.2011

    Narodowy dzień sprzątania, oczywiście ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Wojciech Sobolewski

    Przemysław Wojciech Sobolewski , 22.10.2011

    probuje zmobilizowac sie do sprzatania;0

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radoslaw Marciniak

    Radoslaw Marciniak , 22.10.2011

    30 minut biegu wspaniale rozpoczęło sobotę u mnie dziś na obiadek focciata albo tortilla ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Jasinska

    Klaudia Jasinska , 22.10.2011

    rosół na kaca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Baranowska

    Danuta Baranowska , 22.10.2011

    Witam i smacznego wszystkim życzę;;))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Braka Czasa

    Braka Czasa , 22.10.2011

    Ja dziś też szykuję pomidorową :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowo – pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowo – pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowo – pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowo – pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowo – pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowo – pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowo – pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa fasolowo – pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa fasolowo – pomidorowaZupa fasolowo – pomidorowa

Zagotuj 1 litr wody, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i ugotuj wywar.