Gęsta i bogata w warzywa zupa hamburgerowa robi prawdziwą furorę na różnego rodzaju przyjęciach. Jak ją zrobić i czym doprawić, żeby zachwycała smakiem?

Zupa hamburgerowa – na obiad i na imprezę

Zupa a'la hamburger jest bez wątpienia jedną z najbardziej hitowych zup ostatnich lat. Ta potrawa inspirowana amerykańskim fast-foodem zawiera pomidory, warzywa i mięso oraz charakterne przyprawy. Zupę hamburgerową można przygotować zarówno ze świeżych, jak i z mrożonych warzyw, a składniki potrzebne w przepisie są dostępne w każdym sklepie. W smaku jest bardzo zbliżona do hamburgera, a co najważniejsze, odpowiada zarówno miłośnikom tradycyjnych, jak i nietypowych dań.

Zupa hamburgerowa – przepis

Do przygotowania zupy warzywnej w stylu amerykańskiego hamburgera potrzebujecie 200 g mielonej wołowiny, 2-3 ziemniaki, kawałka selera korzeniowego, 2 średnie marchewki, 2-3 pomidory, 1 cebulę, ok. 100 g startego żółtego sera, np. gouda lub cheddar, oraz przyprawy: oregano, bazylię, mielone chili i 2 liście laurowe. Cebulę i selera pokrójcie w kostkę, a marchew w cienkie plasterki i przesmażcie warzywa na łyżce oleju. Dodajcie mięso i smażcie przez kolejne kilka minut, a następnie przełóżcie do garnka. Dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę, kawałki pomidorów oraz szklankę wody i gotujcie całość przez 20-25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajcie przyprawy, a gotowe danie posypcie startym serem. Zupę hamburgerową możecie podawać z zapiekanką z makaronem lub z pieczywem, np. z kajzerką czy czosnkową bagietką.