Zupa z królika – przepis. Jak ją przygotować?
Zupa z królika to prawdziwy rarytas uwielbiany przez miłośników mięsnych treściwych potraw. Jaka zupa z królika będzie najlepsza i jak ją przygotować?
Zupa z królika z warzywami
Wyjątkowa zupa z królika cechuje się wspaniałym aromatem i oryginalnym smakiem nieporównywalnym z innymi zupami. Można ją przygotować w formie bulionu albo zupy warzywnej na mięsnym wywarze, a co kucharz, to gust. W zupie z królika z powodzeniem możecie wykorzystać kości z królika, a mięso przeznaczyć do pieczenia, dzięki czemu żaden element się nie zmarnuje.
Zupa z królika – przepis podstawowy
Jeśli planujecie przygotowanie zupy z królika, będziecie potrzebowali 1/2 tuszki królika lub całą porcję rosołową, 2 l wody, 2-3 ziemniaki, 2 marchewki, 2-3 ząbki czosnku, 2 duże pomidory bez skórki, 200 ml śmietany do zupy, 30 ml oleju i przyprawy: ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, jagody jałowca i świeżą natkę pietruszki.
Mięso z królika podsmażcie w dużym rondlu z każdej strony na złoty kolor, a następnie podlejcie wodą i gotujcie do momentu, aż zacznie odchodzić od kości. Wyjmijcie królika z bulionu, wystudźcie go i podzielcie na mniejsze kawałki, do wywaru dodajcie ziemniaki, marchew, pomidory i przyprawy, a następnie gotujcie wszystkie składniki do miękkości. Na koniec doprawcie danie czosnkiem i śmietaną. Po zagotowaniu posypcie zupę z królika świeżą natką pietruszki i podawajcie na gorąco z pieczywem. Zupę możecie też zblendować i serwować z groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami.
Komentarze (0)