W codziennym pośpiechu i nieskończonej liczbie zajęć zazwyczaj nie mam czasu na przygotowanie tradycyjnego obiadu z 3 dań. Robię to niemal wyłącznie w niedzielę lub święta. Skomplikowane potrawy wymagają uwagi i cierpliwości. Na co dzień często jemy dopiero wieczorem i chcemy po prostu zjeść coś ciepłego, w spokoju przejść z trybu praca do życia domowego. Zupy są doskonałym pomysłem na szybki i atrakcyjny posiłek. Wystarczy tylko dobrać odpowiednie dodatki.
Bardzo lubię podawać zupy z pieczywem czosnkowym, grzankami z serem czy po prostu z odrobiną oliwy i ziół. Wystarczy wstawić na chwilę do tostera czy piekarnika.
Zupa pomidorowa z czosnkowymi grzankami
Świetne są także domowe naleśniki w roli klusek, usmażone, a następnie pokrojone w cienkie paski. Doskonale sprawdzą się przede wszystkim z rosołem, ale także z grzybową czy pomidorową.
Rosół z warzywami i naleśnikami z parmezanu
Pulpeciki z mięsa mielonego, kiełbasa pokrojona w drobną kostkę, podsmażony boczek – dodane do zupy zmienią ją właściwie w jednogarnkowe danie. Także fasola, kasze różnego rodzaju np. pęczak wzbogacą smak i fakturę zupy. Na przykład gulaszowej.
Smak zup kremów świetnie uzupełnią orzechy, pestki słonecznika lub dyni. Zwykle prażę
je delikatnie na patelni aby wzmocnić smak i aromat.
Osobny temat to sery. Polecam szczególnie sery pleśniowe typu rokpol, włoski parmezan czy pecorino lub np. ser kozi. Pokruszone do zupy tuż przed podaniem, nadają nowy, ciekawy, często zaskakujący smak. Koniecznie spróbujcie.
I na koniec kilka słów o zielonym. Podając zupę zazwyczaj posypuję ją dodatkowo posiekanymi świeżymi ziołami – popularną pietruszką czy koperkiem ale także tymiankiem, szałwią i kolendrą. Kolendra świetnie komponuje się ze smakami orientalnymi – imbirem, kuminem czy kardamonem.
Dekorujcie zupy, bo jemy przecież oczyma. Co sądzicie o abstrakcyjnym kleksie ze słodkiej śmietanki i cienkich nitkach skórki pomarańczowej lub cytrynowej? Pyszne jedzenie, pięknie podane.
Co może być przyjemniejszego po ciężkim dniu?
Komentarze (0)