Pomidorowa to chyba najbardziej popularna w Polsce zupa. Urodzaj pomidorów w lecie i wczesną jesienią inspiruje do gotowania ze świeżych pomidorów, ale pomidory w puszce są równie dobrą alternatywą. Czy wiecie, że pomidor najprawdopodobniej pochodzi z Meksyku a jego nazwa łacińska to Solanum lycopersicum? Pomidory występują niemal w każdej kuchni narodowej w postaci zup, sosów, dodane do makaronów, w połączeniu z innymi warzywami, soku z pomidorów czy niezastąpionego ketchupu. Co tu dużo mówić, my Polacy uwielbiamy pomidory i od jakiegoś czasu spożywamy coraz więcej różnych ich odmian. Od malutkich pomidorków cherry, które chyba jako jedyne zachowują smak prawdziwych pomidorów zimą, przez pomidory malinowe, bawole serca o fantazyjnych kształtach do pomidorów w kształcie jajka, najlepszych do suszenia czy pomidorów w innym niż czerwone kolorze (żółtych, pomarańczowych lub ciemnozielonych).
Zupa pomidorowa jest prosta do przygotowania a pomidory, z których ją przygotujemy są bogatym źródłem witamin, antyutleniaczy i soli mineralnych. Zawierają duże ilości witaminy A, C i K oraz witaminy B6, kwasu foliowego, potasu, magnezu. Pomidory mają dużo błonnika i likopenu, który jest antyutleniaczem. Gotowanie zaczynamy od tradycyjnej polskiej pomidorowej z ryżem i śmietaną. A może należycie do stronnictwa makaronowego? Jeżeli tak, to zamieńcie ryż w przepisie na ulubiony makaron.
Zupa pomidorowa
Czas: 45 minut
Dla 4 osób
Składniki:
woda - 1.5 litrów
Bulionetka drobiowa Knorr
pomidory - 50 dekagramów
cebula - 10 dekagramów
śmietana - 0.5 szklanek
mąka pszenna - 2 dekagramy
natka pietruszki (posiekana)
pieprz
Sposób przygotowania:
Z wody i bulionetek Knorr przygotuj wywar. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Cebulę posiekaj i usmaż, dodaj pomidory. Duś często mieszając. Przetrzyj. Dodaj do wywaru. Wymieszaj śmietanę z mąką, dodaj do zupy. Gotuj 10 minut. Dopraw do smaku pieprzem i posyp natką pietruszki.
Pomidory dobrze komponują się z wieloma ziołami i przyprawami. Na czele listy ziół dobrze pasujących do pomidorów należy umieścić klasyczne włoskie połączenia bazylię i oregano. Pomidory pysznie smakują z koperkiem, tymiankiem, zieloną cebulką, szczypiorkiem a z mniej spodziewanych połączeń – estragon lub kolendra. Także przyprawy orientalne takie jak curry, kumin, garam masala dobrze balansują słodko kwaśny smak pomidorów.
Przygotujcie zupę pomidorową z pieczonych pomidorów. Smak będzie wyjątkowy, pieczenie koncentruje słodycz i aromat pomidorów.
Indyjska zupa pomidorowa
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
pomidory w puszce - 2 opakowania
mleko kokosowe z puszki - 1 opakowanie
Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
woda - 400 mililitrów
cebula - 1 sztuka
świeży imbir - 3 cm kawałek - 1 sztuka
ząbek czosnku - 2 sztuki
papryczka chilli - 2 sztuki
liść laurowy - 1 sztuka
kmin rzymski - 1 łyżeczka
kolendra - 0.5 łyżeczek
garam masala - 0.5 łyżeczek
Sposób przygotowania:
Podgrzej olej w dużym garnku. Posiekaj cebulę i czosnek, zetrzyj imbir na tarce. Dodaj do oleju i smaż, aż cebula będzie miękka. Posiekaj chilli. Następnie dodaj do cebuli chilli, liść laurowy, kmin rzymski, kolendrę i garam masalę. Smaż przez około 4-5 minut i dodaj pomidory. Dolej mleko kokosowe i 400 mililitrów wody. Następnie dodaj kostkę Knorr. Gotuj około 15-20 minut, a następnie zmiksuj blenderem. Podawaj z chlebem.
Kremowa zupa pomidorowa z kulkami mozzarelli
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
pomidory pelati - 2 opakowania
Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
ser mozzarella - 1 opakowanie
cebula biała - 3 sztuki
Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
śmietana 18% - 200 mililitrów
olej - 4 łyżki
cukier - 1 łyżeczka
czarny pieprz - 1 szczypta
woda - 1 litr
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, pokrój i obsmaż w garnku. Jeśli lubisz pikantne smaki, dorzuć papryczkę chili. Wlej litr wody, dodaj kostki Knorr i pomidory z puszki. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i dodaj do zupy. Gotuj 4 minuty. Zupę dopraw cukrem i pieprzem. Podawaj z kulkami mozzarelli.
Komentarze (0)