Przepisy na polskie kanapki - z różnymi dodatkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kanapki

341 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (341)

Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

210

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie lub lunch do pracy, nie zapominaj o tortilli, której...
Mus z wędzonej makreli
ratingratingratingratingrating

225

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Mus z wędzonej makreli to świetny sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Jeśli zastanawiasz...
Pasta z awokado - VIDEO
ratingratingratingratingrating

171

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pasta z awokado to świetny dodatek do różnych dań i przekąsek. Sam owoc charakteryzuje się lekko...
Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO
ratingratingratingratingrating

153

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pasty warzywne stanowią smaczny dodatek do pieczywa czy mięsa, użyjesz ich także z powodzeniem do...
Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka
ratingratingratingratingrating

236

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wyśmienite smarowidło do chleba, które pogodzi przy stole wegetarianów i mięsożerców. Podstawą ro...
Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pomysł na rybę, który znacznie różni się od dań serwowanych w nadmorskich smażalniach. Postawcie...
Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Faszerowana bagietka to ciekawa alternatywa dla klasycznych kanapek. Taką bagietkę możesz z powod...
Tost z kurczakiem i jajkiem (club sandwich)
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Club sandwich, czyli kanapka klubowa, to nic innego jak jasne pieczywo pszenne, przełożone mięsem...
Jajka a la po benedyktyńsku na szybko
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szybkie – tylko 15 minut! – i bardzo łatwe do przygotowania. Jajka po benedyktyńsku, bo o nich mo...
Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Smalec i dieta roślinna nie idą ze sobą w parze? Tak się tylko wydaje! Doskonałe smarowidło do ka...
Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Bajgle wywodzą się z kuchni środkowoeuropejskich Żydów. To rodzaj bułek w kształcie pierścienia...
Kanapka z pastą jajeczną z papryką i szczypiorkiem
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jak urozmaicić codzienne śniadanie lub kolację? Podaj kanapki z pyszną pastą jajeczną z dodatkiem...
Kanapki z pastą czosnkową i ziołami
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czosnek to składnik, bez którego trudno byłoby wyobrazić sobie gotowanie. Nadaje potrawom wyrazu...
Grzanki po neapolitańsku
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Grzanki to idealna przekąska na każdą porę dnia – smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zi...
Kanapka wrap z warzywami
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kanapki nie muszą być nudne! I nie zawsze potrzebujesz chleba, aby je zrobić. Możesz odmienić swo...
Włoskie panini z szynką i serem
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Włosi słyną z pizzy i pasty, ale są także mistrzami kanapek na gorąco. Domowe panini z szynką i s...
Grzanki z sosem pomidorowo - mięsnym
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Podsmaż mięso na gorącym oleju na brązowo do momentu, kiedy zrobi się sypkie. Dolej 250 mililitró...
Zielona kanapka z pastą z awokado i łososiem
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Awokado to zdecydowanie jeden z najmodniejszych produktów ostatnich lat. Owoc jedyny w swoim rodz...
Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Pasta jajeczna to niezwykle prosta w wykonaniu przekąska. Nadaje się jako dodatek do chleba, wędl...
Pesto z jarmużu do chleba
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pesto to gęsty sos przygotowywany klasycznie z bazylii, oliwy, orzeszków pinii i parmezanu. Istni...
Pasta z groszku
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W jaki sposób przyrządzasz pasty do kanapek? Z jajkami, rybą, szczypiorkiem, a może jeszcze z inn...
Bruschetta z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bruschetta z tuńczykiem to przykład klasycznego włoskiego antipasti. Według tradycji kulinarnej P...
Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cienkie pszenne tortille są bardzo popularne i uniwersalne. Serwować je można na ciepło lub na zi...
Chrupiące Bajgle z sezamem
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Masz ochotę na dodatek, który będzie uzupełnieniem przyrządzonej przez Ciebie potrawy lub bazą do...
Pasta warzywna z buraków
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz inspiracji na apetyczny dodatek do kanapek? Jeśli chcesz zrobić je z czymś innym niż z se...
Kanapka gyros
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kanapki gyros przeważnie przygotowuje się na bazie wołowiny. Mięso nabija się na obracający się s...
Domowe hot dogi
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dzięki temu przepisowi dowiecie się, jak samodzielnie przyrządzić hot dogi, które będą wybornie s...
Kanapka hawajska z szynką i ananasem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kromki pieczywa opiecz krótko na rozgrzanej patelni i wytnij z nich duże koła, np. szklanką. ...
Hamburger z pomidorową salsą
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Trzy łyżki ketchupu i starte na tarce ogórki wymieszaj z mielonym mięsem. Dopraw je do smaku odro...
Kanapka z pieczonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Umyte warzywa skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 25 minut aż zupe...

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KanapkiKanapki

Kanapki

Przepisy na polskie kanapki można przygotowywać na ciepło i zimno, na różnych rodzajach pieczywa, w wersji wegetariańskiej, mięsnej lub z rybami. Serwowane są zazwyczaj na pieczywie – jasnym, wieloziarnistym, ale można je również podawać na cieście francuskim lub wykorzystując popularną meksykańską tortillę. Kanapki dobrze smakują z różnego rodzaju warzywami, szczególnie popularne są krojone w plastry pomidory, świeży lub kiszony ogórek czy sałata.

Dla kogo?

Przepisy na polskie kanapki ułatwią przygotowanie smacznego i zachęcająco wyglądającego posiłku nawet dla największych niejadków. Wielbiciele tostów i grillowanych bułek także znajdą dla siebie coś pysznego.

Na jaką okazję?

Polskie kanapki z naszych przepisów są jedną z najpopularniejszych przekąsek i trudno wyobrazić sobie bez nich nie tylko drugie śniadanie, ale też piknik czy imprezę. Kanapki można przygotować na wiele różnych sposobów i wciąż tworzyć nowe ich wersje, zarówno szybkie, smaczne i proste, jak i bardziej wyszukane oraz eleganckie. Polskie kanapki łatwo zapakować, dlatego mogą być nie tylko smaczną propozycją na śniadanie, ale i alternatywą dla obiadu, kiedy np. jesteśmy w podróży. W razie potrzeby zamienią się również w elegancką przekąskę podczas przyjęcia lub imprezy.

Czy wiesz, że?

Pasty do bardziej eleganckiej wersji polskich kanapek z naszych przepisów można nakładać za pomocą rękawa cukierniczego. Chcecie przygotować smaczną i efektowną przekąskę? Wypróbujcie nasze przepisy na kanapki na różne okazje! Można ozdobić je minikukurydzą, karbowaną sałatą, pomidorkami koktajlowymi czy też innymi świeżymi warzywami, wycinanymi w dowolne kształty i wzory.

Dla urozmaicenia:

Przepisy na polskie kanapki warto uzupełnić o dodatki, takie jak oliwki, suszone pomidory i kapary. Coraz częściej podaje się kanapki także z różnego rodzaju pastami – z cieciorki, rybną, paprykową, słonecznikową lub z suszonych pomidorów. Pastę można traktować jak dodatek i dołączać do niej np. szynkę lub pieczone kawałki kurczaka oraz warzywa. Warto jej jednak używać również jako bazy do kanapek i posypać np. sezamem, słonecznikiem czy też kiełkami rzodkiewki lub lucerny. Idealnie pasują też gęste sosy, bez których niekiedy trudno sobie wyobrazić tę przekąskę. Oprócz popularnych majonezu, ketchupu, musztardy można polać kanapkę np. sosem jogurtowym, czosnkowym czy greckim specjałem ze świeżym ogórkiem i czosnkiem, czyli sosem tzatziki. Chleb świetnie smakuje serwowany z plastrami żółtego sera, ale też ze startym parmezanem, bryndzą lub oscypkiem w towarzystwie żurawiny lub serem pleśniowym, do którego można dołączyć np. orzechy, rukolę i grillowaną gruszkę.