Przepisy na Kanapki na przyjęcie
22 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (22) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Kanapki na przyjęcie
Kanapki to niezwykle uniwersalne przekąski. Przygotowywane na drugie śniadanie w domu i do pracy, często z dodatkiem sera, wędliny lub różnego rodzaju past. Sprawdzają się też jako przekąski na różnego typu przyjęcia. Wtedy serwuje się je z bardziej wyszukanymi niż na co dzień składnikami, dbając też o ich wygląd. Takie przekąski zrobisz np. z bagietki. Pokrój ją w poprzek, a następnie pod kątem, tworząc kawałki w kształcie rombów. Jeśli chcesz, by był niewielkie, podziel bagietkę lub inną bułkę na małe kromki. Mini kanapki przygotujesz także z krakersów i małych wafli ryżowych. Dobrze nadaje się do nich pumpernikiel – ciemny, żytni chleb. Ma mocno zwartą konsystencję, dzięki czemu pokrojony na małe części, nie będzie się rozpadał. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie grzanek. Przekrój je na trójkąty, żeby lepiej się prezentowały. Innym sposobem na kanapki, są zawijane wrapy i bajgle. Z tych ostatnich zrobisz nie tylko przekąski, ale także danie główne na nieformalne spotkanie. Z czym podać takie kanapki? Nie ma żadnych ograniczeń – to dobra okazja, by spróbować nowych połączeń. Na bardziej uroczyste okazje przygotuj przekąski z szynką dojrzewającą i serem brie, wędzonym łososiem oraz awokado, tuńczykiem i salsą pomidorową. Do szynki parmeńskiej przyrządź salsę słodko-pikantną. Wymieszaj razem figi, papryczki chili oraz czerwoną cebulę. Nakładaj na kanapki niewielką ilość sosu i dekoruj listkiem świeżych ziół, np. kolendry. Sprawdź, jak smakuje połączenie cienkich plastrów wołowiny oraz marynowanych warzyw: ogórków, papryki i cebuli. Do czerwonych mięs nadaje się też dodatek konfitury z czerwonej cebuli. Spróbuj różnych past, np. z pieczonego łososia albo z sera pleśniowego. Łącz je z prażonymi orzechami i pestkami słonecznika. Oprócz warzyw wykorzystaj też owoce – do wszelkich serów pasowały będą gruszki oraz żurawina. Kanapki dekoruj majonezem, musztardą albo sosami: czosnkowym, barbecue albo pikantnym. Posypuj kiełkami, świeżym koperkiem albo pietruszką. Zainspiruj się naszymi propozycjami.