Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
1880 osób zapisało
Składniki
3 łyżki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
0.5 pęczka
0.5 łyżeczki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na twardo obierz zetrzyj na drobnej tarce, ogórki pokrój w kosteczkę lub też zetrzyj na tarce na grubych oczkach, drobno pokrój szczypior. Pestki słonecznika upraż na patelni.
Krok 2
Makrelę oczyść ze skóry i ości , przełóż do miski dodaj majonez, wyciśnij trochę soku z połówki cytryny. Makrelę ugnieć na pastę dodaj jajka ogórka szczypior, pestki słonecznika, dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku papryką i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.
Krok 3
Pastę z makreli podawaj z chlebem razowym.
Dobra rada:
Do pasty możesz dodać połówkę dojrzałego awokado.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Pomysł na rybę, który znacznie różni się od dań serwowanych w nadmorskich smażalniach. Postawcie na wędzoną makrelę, by przygotować z niej pyszne kanapki z pastą rybną z jajkiem. Większość pracy sprowadza się do wymieszania wszystkich składników w jednym naczyniu – prościej być nie może!
Dla kogo?
Dla osób, którym znudziło się serwowanie kanapek z szynką i serem. Czas obudzić w sobie pokłady kulinarnej kreatywności!
Na jaką okazję?
Na śniadanie albo na kolację – sami zdecydujecie, kiedy macie ochotę na tę smaczną pastę z jajkiem i ogórkiem konserwowym. Podzielcie się nią również z gośćmi, którzy wpadną z wizytą. Tartinki z pastą rybną pierwsze znikną z talerzy.
Czy wiesz, że?
Inną znaną potrawą tego typu jest awanturka. Przygotowuje się ją z wędzonej makreli oraz twarogu.
Dla urozmaicenia:
Pasta rybna nie tylko do chleba! Możecie użyć jej jako nadzienia do faszerowanych jajek.