Z wielką radością czekam na święta Bożego Narodzenia. To powrót do dzieciństwa i możliwość spotkań z najbliższymi na spokojnie bez pośpiechu. Na Węgrzech mamy wiele rozmaitych tradycji świątecznych.

Na wigilijnym stole obowiązkowo muszą się znaleźć kluski z makiem lub twarogiem. Króluje również kapusta, ale najczęściej w postaci mięsnych gołąbków, zwanych sarmale. Często Węgrzy serwują na tą uroczystą kolację pieczoną kaczkę, gęś lub indyka. Bardzo chętnie przygotowują także zupę rybną zwaną halaszle.

Polecam przepis na wigilijną zupę Węgrów:

Węgierska zupa rybna halaszle:

Składniki:
- 1 cały karp (ok. 1,2 kg)
- włoszczyzna: marchewka, ½ selera, 200 g pora
- 1 cała papryka
- 1 mała ostra papryczka
- 1 ząbek czosnku
- 2 kostki rosołu warzywnego Knorr
- 2 cebule średniej wielkości
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 4 ziemniaki
- sok z połówki cytryny
- pęczek zielonej pietruszki

Sposób przygotowania

Spraw karpia: umyj dokładnie, odetnij płetwy, głowę i ogon. Podziel rybę na filety. Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar. Dodaj do niego kostki rosołowe – im wywar mocniejszy, tym lepszy. Po ugotowaniu wywar przecedź przez gęste sito. Pokrój drobno cebulę  i podsmaż w garnku na oleju. Dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj białe wino i poczekaj aż odparuje. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalej wywarem rybnym. Gotuj ziemniaki do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w dużą kostkę filety z karpia I gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Na Węgrzech w dniu Wigilii dekorujemy choinkę i pościmy do obiadu. A potem zaczynamy kulinarny karnawał. Wśród dań  świątecznych nie ma potraw z wieprzowiną, tak popularną w naszej kuchni. Jak widzicie węgierskie święta są całkiem podobne do polskich.

Łuski karpia bożonarodzeniowego mają gwarantować szczęście i powodzenie na cały rok. Na wszelki wypadek zawsze zachowuję kilka. :)