Z wielką radością czekam na święta Bożego Narodzenia. To powrót do dzieciństwa i możliwość spotkań z najbliższymi na spokojnie bez pośpiechu. Na Węgrzech mamy wiele rozmaitych tradycji świątecznych.
Na wigilijnym stole obowiązkowo muszą się znaleźć kluski z makiem lub twarogiem. Króluje również kapusta, ale najczęściej w postaci mięsnych gołąbków, zwanych sarmale. Często Węgrzy serwują na tą uroczystą kolację pieczoną kaczkę, gęś lub indyka. Bardzo chętnie przygotowują także zupę rybną zwaną halaszle.
Węgierska zupa rybna halaszle:
Składniki:
- 1 cały karp (ok. 1,2 kg)
- włoszczyzna: marchewka, ½ selera, 200 g pora
- 1 cała papryka
- 1 mała ostra papryczka
- 1 ząbek czosnku
- 2 kostki rosołu warzywnego Knorr
- 2 cebule średniej wielkości
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 4 ziemniaki
- sok z połówki cytryny
- pęczek zielonej pietruszki
Sposób przygotowania
Spraw karpia: umyj dokładnie, odetnij płetwy, głowę i ogon. Podziel rybę na filety. Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar. Dodaj do niego kostki rosołowe – im wywar mocniejszy, tym lepszy. Po ugotowaniu wywar przecedź przez gęste sito. Pokrój drobno cebulę i podsmaż w garnku na oleju. Dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj białe wino i poczekaj aż odparuje. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalej wywarem rybnym. Gotuj ziemniaki do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w dużą kostkę filety z karpia I gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.
Na Węgrzech w dniu Wigilii dekorujemy choinkę i pościmy do obiadu. A potem zaczynamy kulinarny karnawał. Wśród dań świątecznych nie ma potraw z wieprzowiną, tak popularną w naszej kuchni. Jak widzicie węgierskie święta są całkiem podobne do polskich.
Łuski karpia bożonarodzeniowego mają gwarantować szczęście i powodzenie na cały rok. Na wszelki wypadek zawsze zachowuję kilka. :)
Komentarze (1)