Święta bez śledzia i sałatki śledziowej? Nie! Tradycji musi stać się zadość. A śledzie to wyjątkowo wdzięczny temat. Lubią każde towarzystwo słodkie, słone i kwaskowate. Śledzie obecne są w polskiej kuchni od zawsze. Łowione w Bałtyku, konserwowane solą mają mnóstwo smaku.

Do sałatek kupujemy śledzie marynowane lub solone filety śledziowe. Te ostatnie należy wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie (niektórzy przysięgają, że najbardziej delikatne są śledzie moczone w mleku), spłukać i wysuszyć. Takie śledzie są teraz gotowe do dalszej pracy. Można je zamarynować w occie czy soku z cytryny, zalać oliwą lub olejem roślinnym, połączyć z przyprawami, dodatkami smakowymi i aromatycznymi. Można je dodać do sałatek. Śledź marynowany w occie lub zalany oliwą dobrze przechowuje się w lodówce, zawsze warto mieć słoik lub dwa na wypadek wizyty niespodziewanych gości.

Oto kilka prostych pomysłów jak podawać śledzie (nie tylko na święta)

✓ Na małej kanapce, toście lub krakersie – mała porcja na jeden kęs, dobry sposób na świąteczne przyjęcie.

✓ Z ziemniakami – śledź i gotowany lub pieczony ziemniak to para doskonała, warta uwagi przez cały rok. Kremowe ziemniaki idealnie komponują się z kwaskowatym, jędrnym śledziem z cebulą i na przykład, świeżym koperkiem.

✓ W sałatkach – tu pomysłów jest nieskończenie wiele, miękki soczysty śledź bardzo dobrze smakuje w sałatkach z warzywami, owocami (tak!) i kremowymi sosami ma bazie majonezu, kwaśnej śmietany lub jogurtu.

✓ W sałatce ziemniaczanej – dodajcie śledzie do ulubionej sałatki ziemniaczanej, będzie jeszcze lepsza, a taka sałatka to znakomity pomysł na kolację lub obiad – proteiny i węglowodany w jednym.

Śledź bardzo dobrze wypada w towarzystwie słodkości. Czy słyszeliście o śledziu w sosie piernikowym, miodowym lub z rodzynkami i daktylami? Jeżeli nie, to koniecznie przygotujcie takie śledzie w tym roku. Bardzo dobry jest śledź w połączeniu z orientalnymi przyprawami – curry, kuminem, kurkumą czy kardamonem. Śledzie warto polubić bo są wyśmienite w smaku.

Dziś mamy dla Was kilka prostych i pysznych sałatek śledziowych. To oczywiście nie wyczerpuje tematu śledzi. Po więcej przepisów na przysmaki ze śledziem zapraszamy na przepisy.pl

Śledzie pod pierzynką z majonezem

Czas: 45 minut

Dla 4 osób

Składniki

6 filetów śledziowych w oleju

2 Sosy sałatkowe czosnkowe Knorr

1 marchewka

2 ziemniaki

1 cebula

150 g sera żółteg0

2 ogórki korniszony

200 ml Majonezu Hellmann's Babuni

Natka pietruszki

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchew ugotuj do miękkości. Następnie wystudź i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych warzyw. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem. W szklanej misce lub na półmisku na dnie układaj śledzie pokrojone w mniejsze kawałki. Na śledzie połóż warstwę wymieszanych warzyw, następnie warstwę majonezu. Po wierzchu posyp startym żółtym serem i udekoruj listkami natki.

Sałatka ze śledziami

Czas przygtowania: 30 minut

Dla 4 osób

Składniki

100g śledzi w oleju

1 Sos sałatkowy Cezar Knorr

3 łyżki Majonezu Hellmann's Babuni

100 g kiszonych ogórków

300 g sałaty rzymskiej

50 g orzechów włoskich

50 ml jogurtu naturalnego

20 g grzanek

1 łyżka tartego żółty sera

Sposób przygotowania

Śledzia i ogórka pokrój w małą kostkę, po czym wymieszaj z sałatą. Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem. Następnie wymieszaj go z pozostałymi składnikami sałatki. Sałatkę podawaj posypaną orzechami i grzankami.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie

Czas przygotowania: 15 minut

Dla 4 osób

Składniki

400 g śledzi w oleju

4 łyżki Ketchupu Hellmann's Extra Hot

1 cebula czerwona

1 łyżka miodu

2 ogórki konserwowe

½ pęczka koperku

60 g sera żółtego

Sposób przygotowania

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój w większe kawałki. Cebulkę oraz ogórka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z ketchupem i miodem. Ser zetrzyj na tarce. Śledzie ułóż na talerzy lub półmisku i polej przygotowanym pikantnym sosem. Następnie posyp startym serem. Podawaj udekorowane gałązkami koperku.