Z czym to się je?

Śledź to praktyczny pomysł na kolację i przystawkę. Dobrze komponuje się z różnymi dodatkami i w każdej odsłonie smakuje wybornie. W sklepach znajdziemy wiele gotowych propozycji ze śledziem w roli głównej, ale pamiętaj, że najlepiej przyrządzić go samodzielnie. Dzięki temu stworzysz potrawę, jakiej nie znajdziesz w żadnym sklepie. Do najpopularniejszych należy klasyczny śledź w occie. Wystarczy przygotować zalewę octową i zalać nią pokrojonego na kawałki śledzia oraz posiekaną cebulę. W zależności od upodobań możesz dodać kawałki kiszonych ogórków lub papryczkę chili. Co kto woli! Śledzie dobrze komponują się również ze śmietaną. Śledź w śmietanie należy do znanych przepisów, należy tylko pamiętać, że, w odróżnieniu od tego w occie, nie można go przechowywać zbyt długo. Najlepiej spożyć go w dniu przygotowania. Sławą cieszą się także śledzie po kaszubsku i na słodko. Z kolei śledź w sosie pomidorowym i z rodzynkami zdecydowanie jest wart naszej uwagi. Jeśli chcesz przygotować coś na szybko, wybierz śledzia pod pierzynką. Pokrój go drobno, dodaj ogórki kiszone, cebulę, starty ser i majonez. Danie jest od razu gotowe do spożycia, a smakuje wspaniale. Zastanawiasz się, czy solonego śledzia trzeba moczyć, czy też można użyć go od razu? Wszystko zależy od twoich upodobań, jednak przed zamarynowaniem warto wymoczyć go w mleku lub wodzie, żeby nie był za słony. W sklepie możesz dostać filety śledziowe oraz śledzia w całości. Ryba idealnie nadaje się do smażenia. Wystarczy tylko obtoczyć ją w mące. Możesz też pójść o krok dalej i zalać usmażonego śledzia zalewą octową. Będzie pyszny, w każdym wydaniu!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Śledź należy do najważniejszych ryb w światowym rybołówstwie. Najpopularniejsze gatunki to śledź atlantycki, norweski, bałtycki i pacyficzny. Pływa w północnej części Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego oraz w morzach przyległych.
- Śledź bałtycki osiąga dojrzałość płciową między drugim a trzecim rokiem życia. Z kolei u populacji oceanicznych dzieje się to między piątym a ósmym rokiem życia. Długość życia śledzia atlantyckiego to około 20–25 lat.
- Śledź od wieków cieszy się popularnością, ponieważ po zasoleniu jest łatwy do przechowywania. Można go spożywać na świeżo, wędzić, mrozić, przygotowywać z niego konserwy, a także go marynować.
Zainspiruj się!

Przepisów na śledzie jest wiele, a każdy równie pyszny. Łatwo znaleźć coś dla siebie, problem pojawia się, jednak gdy musimy wybrać jeden. Ale nic nie szkodzi – na każdą recepturę przyjdzie czas! To od czego zacząć? Od śledzia w śmietanie z jabłkiem? Orzeźwiające jabłko i kwaśna śmietana świetnie komponują się ze śledziem. Jest to pyszne danie na każdą okazję. A może wyruszysz w daleką podróż i przygotujesz znakomite śledzie po japońsku? Jajko na twardo oraz groszek konserwowy sprawiają, że są ciekawą alternatywą dla znanych nam propozycji podania śledzi. Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu to szybkie danie na obiad lub kolację. Smakuje wspaniale, więc warto po nie sięgać jak najczęściej. Lubisz ostre smaki? Pikantne śledzie w ognistej zalewie na pewno przypadną ci do gustu. Jednak, jeśli wolisz potrawy z nutą słodyczy, wypróbuj przepis na śledzie w sosie z rodzynkami. Są pyszne! A może coś oryginalnego? Śledź w zalewie wiśniowej to słodko-kwaśna propozycja i całkiem nowy smak. Spróbuj! Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami jest znakomitym rozwiązaniem na coś smacznego, a zarazem modnego. Awokado i śledzie bardzo się polubią! Od zawsze wiadomo, że sałatka i śledzie to idealny duet. Nie wierzysz? Wypróbuj przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami, a się o tym przekonasz. Śledź sprawdzi się też na kanapce. Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami to sprawdzony sposób na kolację bądź imprezową przystawkę. To na co się dziś skusisz?
powrót do góryDla zdrowia!

Śledź poza walorami smakowymi ma też dużą wartość odżywczą. Przede wszystkim jest skarbnicą białka, które pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej. Jest też bogatym źródłem witaminy D, która odgrywa ważną rolą między innymi w prawidłowym wykorzystywaniu wapnia i fosforu w organizmie. W rybie znajdziemy również dużo witaminy B12, która dba o właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, podobnie jak inne znajdujące się tu witaminy z grupy B. Z kolei o zdrowe zęby oraz kości zatroszczy się fosfor. Przygotuj czasem coś ze śledzia.
powrót do góry
Komentarze (0)