Dla zdrowia!

Śledź poza walorami smakowymi ma też dużą wartość odżywczą. Przede wszystkim jest skarbnicą białka, które pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej. Jest też bogatym źródłem witaminy D, która odgrywa ważną rolą między innymi w prawidłowym wykorzystywaniu wapnia i fosforu w organizmie. W rybie znajdziemy również dużo witaminy B12, która dba o właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, podobnie jak inne znajdujące się tu witaminy z grupy B. Z kolei o zdrowe zęby oraz kości zatroszczy się fosfor. Przygotuj czasem coś ze śledzia.
powrót do góryZainspiruj się!

Przepisów na śledzie jest wiele, a każdy równie pyszny. Łatwo znaleźć coś dla siebie, problem pojawia się, jednak gdy musimy wybrać jeden. Ale nic nie szkodzi – na każdą recepturę przyjdzie czas! To od czego zacząć? Od śledzia w śmietanie z jabłkiem? Orzeźwiające jabłko i kwaśna śmietana świetnie komponują się ze śledziem. Jest to pyszne danie na każdą okazję. A może wyruszysz w daleką podróż i przygotujesz znakomite śledzie po japońsku? Jajko na twardo oraz groszek konserwowy sprawiają, że są ciekawą alternatywą dla znanych nam propozycji podania śledzi. Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu to szybkie danie na obiad lub kolację. Smakuje wspaniale, więc warto po nie sięgać jak najczęściej. Lubisz ostre smaki? Pikantne śledzie w ognistej zalewie na pewno przypadną ci do gustu. Jednak, jeśli wolisz potrawy z nutą słodyczy, wypróbuj przepis na śledzie w sosie z rodzynkami. Są pyszne! A może coś oryginalnego? Śledź w zalewie wiśniowej to słodko-kwaśna propozycja i całkiem nowy smak. Spróbuj! Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami jest znakomitym rozwiązaniem na coś smacznego, a zarazem modnego. Awokado i śledzie bardzo się polubią! Od zawsze wiadomo, że sałatka i śledzie to idealny duet. Nie wierzysz? Wypróbuj przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami, a się o tym przekonasz. Śledź sprawdzi się też na kanapce. Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami to sprawdzony sposób na kolację bądź imprezową przystawkę. To na co się dziś skusisz?
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Śledź należy do najważniejszych ryb w światowym rybołówstwie. Najpopularniejsze gatunki to śledź atlantycki, norweski, bałtycki i pacyficzny. Pływa w północnej części Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego oraz w morzach przyległych.
- Śledź bałtycki osiąga dojrzałość płciową między drugim a trzecim rokiem życia. Z kolei u populacji oceanicznych dzieje się to między piątym a ósmym rokiem życia. Długość życia śledzia atlantyckiego to około 20–25 lat.
- Śledź od wieków cieszy się popularnością, ponieważ po zasoleniu jest łatwy do przechowywania. Można go spożywać na świeżo, wędzić, mrozić, przygotowywać z niego konserwy, a także go marynować.
Z czym to się je?

Śledź to praktyczny pomysł na kolację i przystawkę. Dobrze komponuje się z różnymi dodatkami i w każdej odsłonie smakuje wybornie. W sklepach znajdziemy wiele gotowych propozycji ze śledziem w roli głównej, ale pamiętaj, że najlepiej przyrządzić go samodzielnie. Dzięki temu stworzysz potrawę, jakiej nie znajdziesz w żadnym sklepie. Do najpopularniejszych należy klasyczny śledź w occie. Wystarczy przygotować zalewę octową i zalać nią pokrojonego na kawałki śledzia oraz posiekaną cebulę. W zależności od upodobań możesz dodać kawałki kiszonych ogórków lub papryczkę chili. Co kto woli! Śledzie dobrze komponują się również ze śmietaną. Śledź w śmietanie należy do znanych przepisów, należy tylko pamiętać, że, w odróżnieniu od tego w occie, nie można go przechowywać zbyt długo. Najlepiej spożyć go w dniu przygotowania. Sławą cieszą się także śledzie po kaszubsku i na słodko. Z kolei śledź w sosie pomidorowym i z rodzynkami zdecydowanie jest wart naszej uwagi. Jeśli chcesz przygotować coś na szybko, wybierz śledzia pod pierzynką. Pokrój go drobno, dodaj ogórki kiszone, cebulę, starty ser i majonez. Danie jest od razu gotowe do spożycia, a smakuje wspaniale. Zastanawiasz się, czy solonego śledzia trzeba moczyć, czy też można użyć go od razu? Wszystko zależy od twoich upodobań, jednak przed zamarynowaniem warto wymoczyć go w mleku lub wodzie, żeby nie był za słony. W sklepie możesz dostać filety śledziowe oraz śledzia w całości. Ryba idealnie nadaje się do smażenia. Wystarczy tylko obtoczyć ją w mące. Możesz też pójść o krok dalej i zalać usmażonego śledzia zalewą octową. Będzie pyszny, w każdym wydaniu!
powrót do góry
Komentarze (0)