Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

heart
487 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

950 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

150 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz w zimnej wodzie, zmieniając ją dwa razy. Następnie osusz filety na papierowym ręczniku i pokrój w drobną kostkę. Cebulę również pokrój w drobną kostkę.

Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami - Krok 1

Krok 2

Majonez przełóż do miseczki, połącz z kaparami, musztardą, połową cebuli, posiekaną natką oraz sokiem z cytryny. Całość dopraw do smaku czarnym pieprzem i wymieszaj.

Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami - Krok 2

Krok 3

Awokado przekrój na dwie połówki, używając ostrego noża – obróć je w dłoni i rozłącz. Nóż wbij ostrożnie w pestkę, przekręć lekko i wyjmij. Stołową łyżką wydrąż połowę miąższu, pokrój na drobną kostkę i dodaj do miseczki.

Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami - Krok 3

Krok 4

Przygotowany majonez połącz i wymieszaj ze śledziami, a następnie napełnij powstałą pastą połówki awokado. Każdą porcję posyp pozostałą pokrojoną cebulą, oprósz delikatnie pieprzem i udekoruj cząstkami cytryny oraz listkami pietruszki. Tak przygotowane awokado ze śledziami podawaj najlepiej schłodzone.

Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić danie do majonezu dodaj łyżkę ostrego ketchupu.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Wiśniewska

    Beata Wiśniewska , 25.10.2016

    bardzo pyszne ! polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparamiAwokado nadziewane pastą śledziową z kaparami

Awokado bywa głównie używane jako dodatek do sałatek lub kanapek, ale doskonale nadaje się też jako główny składnik dania. Wybierając je, sprawdź, czy jest miękkie i jędrne – takie właśnie będzie odpowiednio dojrzałe. Dzięki swojemu miękkiemu miąższowi, bardzo dobrze sprawdza się awokado nadziewane. Jest ono neutralne w smaku, dlatego przygotowując do niego farsz, użyj wyrazistych dodatków. Dobrym wyborem będzie pasta śledziowa z kaparami. Zarówno śledzie, jak i kapary mają zdecydowany smak. Połącz je razem z musztardą francuską, majonezem, cebulą i pieprzem. Nadzienie stanowi dodatkowo mieszankę różnych konsystencji: delikatnych, miękkich śledzi, chrupiącej cebuli i lekko twardych ziarenek gorczycy – będą zatem dobrze współgrały z gładkim awokado. Wydrążone owoce nadziej pastą śledziową, a następnie udekoruj pietruszką, cytryną i kaparami. Podawaj schłodzone. Dobrze sprawdzą się jako przystawka. Wypróbuj przepis i przygotuj nadziewane awokado. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią. Smacznego.