Składniki
2 sztuki
3 łyżki
150 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie namocz w zimnej wodzie, zmieniając ją dwa razy. Następnie osusz filety na papierowym ręczniku i pokrój w drobną kostkę. Cebulę również pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Majonez przełóż do miseczki, połącz z kaparami, musztardą, połową cebuli, posiekaną natką oraz sokiem z cytryny. Całość dopraw do smaku czarnym pieprzem i wymieszaj.
Krok 3
Awokado przekrój na dwie połówki, używając ostrego noża – obróć je w dłoni i rozłącz. Nóż wbij ostrożnie w pestkę, przekręć lekko i wyjmij. Stołową łyżką wydrąż połowę miąższu, pokrój na drobną kostkę i dodaj do miseczki.
Krok 4
Przygotowany majonez połącz i wymieszaj ze śledziami, a następnie napełnij powstałą pastą połówki awokado. Każdą porcję posyp pozostałą pokrojoną cebulą, oprósz delikatnie pieprzem i udekoruj cząstkami cytryny oraz listkami pietruszki. Tak przygotowane awokado ze śledziami podawaj najlepiej schłodzone.
Dobra rada:
Aby urozmaicić danie do majonezu dodaj łyżkę ostrego ketchupu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejAwokado nadziewane pastą śledziową z kaparami
Awokado bywa głównie używane jako dodatek do sałatek lub kanapek, ale doskonale nadaje się też jako główny składnik dania. Wybierając je, sprawdź, czy jest miękkie i jędrne – takie właśnie będzie odpowiednio dojrzałe. Dzięki swojemu miękkiemu miąższowi, bardzo dobrze sprawdza się awokado nadziewane. Jest ono neutralne w smaku, dlatego przygotowując do niego farsz, użyj wyrazistych dodatków. Dobrym wyborem będzie pasta śledziowa z kaparami. Zarówno śledzie, jak i kapary mają zdecydowany smak. Połącz je razem z musztardą francuską, majonezem, cebulą i pieprzem. Nadzienie stanowi dodatkowo mieszankę różnych konsystencji: delikatnych, miękkich śledzi, chrupiącej cebuli i lekko twardych ziarenek gorczycy – będą zatem dobrze współgrały z gładkim awokado. Wydrążone owoce nadziej pastą śledziową, a następnie udekoruj pietruszką, cytryną i kaparami. Podawaj schłodzone. Dobrze sprawdzą się jako przystawka. Wypróbuj przepis i przygotuj nadziewane awokado. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią. Smacznego.