Sałatka żydowska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

195 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

380 osób wydrukowało

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

30 gramów

6 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

80 gramów

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz przez 2 godziny w zimnej wodzie, zmieniając wodę przynajmniej raz (dzięki temu, pozbędziesz się nadmiaru soli).

Sałatka żydowska - Krok 1

Krok 2

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kiedy nabiorą złotego koloru, odstaw je do ostygnięcia.

Sałatka żydowska - Krok 2

Krok 3

Gotowe filety śledziowe pokrój w paski o szerokości około 1,5 centymetra.

Sałatka żydowska - Krok 3

Krok 4

Pomarańczę obierz, wytnij filety. Cebulę pokrój w piórka, ogórka w półplastry.

Sałatka żydowska - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i majonezem.

Sałatka żydowska - Krok 5

Krok 6

Rodzynki namocz w wodzie przez kilkadziesiąt minut. W misce wymieszaj śledzie, pomarańczę, ogórki, cebulę oraz rodzynki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj.

Sałatka żydowska - Krok 6

Krok 7

Sałatkę podawaj udekorowaną prażonymi płatkami migdałów.

Sałatka żydowska - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka żydowskaSałatka żydowska

Jeśli lubisz delikatny smak ryb, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę żydowską. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. śledzi matias, ogórków kiszonych, cebuli, pomarańczy, rodzynków oraz migdałów. Zastanawiasz się, jak ją zrobić? Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, a namoczone filety śledziowe pokrój w paski. Następnie wymieszaj w misce śledzie, rodzynki oraz kawałki pomarańczy, ogórka i cebuli. Całość podlej uprzednio przygotowanym sosem – wystarczy, że sos sałatkowy wymieszasz ze śmietaną i majonezem. Gotowe danie podawaj udekorowane prażonymi płatkami migdałów. Sałatka żydowska doskonale sprawdzi się nie tylko podczas świąt, ale również na co dzień. Możesz ją zaserwować na obiad lub zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Doskonałymi dodatkami do niej będą zarówno chrupiące pieczywo, jak i mięso oraz wędliny. Pamiętaj, że sałatkę żydowską przyrządzisz również z innymi produktami, np. z ziemniakami oraz jajkiem. Pobierz listę składników i przygotuj tę pyszną przekąskę.