Sałatka żydowska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka żydowska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

559 osób wydrukowało

Pobierz pdf

574 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

80 gramów

3 łyżki

1 łyżka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz przez 2 godziny w zimnej wodzie, zmieniając wodę przynajmniej raz (dzięki temu, pozbędziesz się nadmiaru soli).

Sałatka żydowska - Krok 1

Krok 2

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kiedy nabiorą złotego koloru, odstaw je do ostygnięcia.

Sałatka żydowska - Krok 2

Krok 3

Gotowe filety śledziowe pokrój w paski o szerokości około 1,5 centymetra.

Sałatka żydowska - Krok 3

Krok 4

Pomarańczę obierz, wytnij filety. Cebulę pokrój w piórka, ogórka w półplastry.

Sałatka żydowska - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i majonezem.

Sałatka żydowska - Krok 5

Krok 6

Rodzynki namocz w wodzie przez kilkadziesiąt minut. W misce wymieszaj śledzie, pomarańczę, ogórki, cebulę oraz rodzynki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj.

Sałatka żydowska - Krok 6

Krok 7

Sałatkę podawaj udekorowaną prażonymi płatkami migdałów.

Sałatka żydowska - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Marek

    Marek , 01.12.2022

    TAK. Apetyczna sałatka, lubię nieoczywiste połączenia smaków. Fajną opcją zamiast rodzynek będzie też suszona żurawina albo daktyle, pokrojone na mniejsze kawałeczki, wcześniej namoczone jak rodzynki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka żydowska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka żydowska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka żydowska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka żydowska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka żydowska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka żydowska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka żydowska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka żydowska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka żydowskaSałatka żydowska

Jeśli lubisz delikatny smak ryb, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę żydowską. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. śledzi matias, ogórków kiszonych, cebuli, pomarańczy, rodzynków oraz migdałów. Zastanawiasz się, jak ją zrobić? Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, a namoczone filety śledziowe pokrój w paski. Następnie wymieszaj w misce śledzie, rodzynki oraz kawałki pomarańczy, ogórka i cebuli. Całość podlej uprzednio przygotowanym sosem – wystarczy, że sos sałatkowy wymieszasz ze śmietaną i majonezem. Gotowe danie podawaj udekorowane prażonymi płatkami migdałów. Sałatka żydowska doskonale sprawdzi się nie tylko podczas świąt, ale również na co dzień. Możesz ją zaserwować na obiad lub zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Doskonałymi dodatkami do niej będą zarówno chrupiące pieczywo, jak i mięso oraz wędliny. Pamiętaj, że sałatkę żydowską przyrządzisz również z innymi produktami, np. z ziemniakami oraz jajkiem. Pobierz listę składników i przygotuj tę pyszną przekąskę.