Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
80 gramów
3 łyżki
1 łyżka
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie namocz przez 2 godziny w zimnej wodzie, zmieniając wodę przynajmniej raz (dzięki temu, pozbędziesz się nadmiaru soli).

Krok 2
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kiedy nabiorą złotego koloru, odstaw je do ostygnięcia.

Krok 3
Gotowe filety śledziowe pokrój w paski o szerokości około 1,5 centymetra.

Krok 4
Pomarańczę obierz, wytnij filety. Cebulę pokrój w piórka, ogórka w półplastry.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i majonezem.

Krok 6
Rodzynki namocz w wodzie przez kilkadziesiąt minut. W misce wymieszaj śledzie, pomarańczę, ogórki, cebulę oraz rodzynki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj.

Krok 7
Sałatkę podawaj udekorowaną prażonymi płatkami migdałów.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka żydowska
Jeśli lubisz delikatny smak ryb, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę żydowską. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. śledzi matias, ogórków kiszonych, cebuli, pomarańczy, rodzynków oraz migdałów. Zastanawiasz się, jak ją zrobić? Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, a namoczone filety śledziowe pokrój w paski. Następnie wymieszaj w misce śledzie, rodzynki oraz kawałki pomarańczy, ogórka i cebuli. Całość podlej uprzednio przygotowanym sosem – wystarczy, że sos sałatkowy wymieszasz ze śmietaną i majonezem. Gotowe danie podawaj udekorowane prażonymi płatkami migdałów. Sałatka żydowska doskonale sprawdzi się nie tylko podczas świąt, ale również na co dzień. Możesz ją zaserwować na obiad lub zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Doskonałymi dodatkami do niej będą zarówno chrupiące pieczywo, jak i mięso oraz wędliny. Pamiętaj, że sałatkę żydowską przyrządzisz również z innymi produktami, np. z ziemniakami oraz jajkiem. Pobierz listę składników i przygotuj tę pyszną przekąskę.