
Składniki
10 dekagramów
1 opakowanie
10 dekagramów
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
15 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź go i ostudź.

Krok 2
Obierz bób ze strąków. Odetnij końce fasolki, a resztę pokrój na kawałki. Następnie ugotuj bób z fasolką w osolonej wodzie, po czym ostudź. Cukinię umyj , pokrój w półplasterki i przelej na sicie wrzącą wodą.

Krok 3
Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr według opisu na opakowaniu.

Krok 4
Obierz i umyj marchewkę, pokrój ją w plastry. Następnie umyj paprykę, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę, a rukolę umyj i osusz.

Krok 5
Włóż makaron, szynkę, rukolę oraz wszystkie warzywa do salaterki. Polej je gotowym sosem i dokładnie wymieszaj.


Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaronowa sałatka z bobem
Makaron możesz wykorzystać nie tylko do dań na ciepło – z powodzeniem sprawdzi się on także jako składnik sałatek. Makaronowa sałatka z bobem to świetny pomysł na sycący obiad, drugie śniadanie, które możesz zabrać ze sobą do pracy, lub kolację. Dzięki zastosowaniu wielobarwnych warzyw, sałatka ta będzie kusić nie tylko podniebienie, lecz także oko. Zimny makaron stanowi świetną bazę do sałatek – jest on mniej sycący od ziemniaków, szybciej się go przygotowuje i doskonale komponuje się ze zróżnicowanymi składnikami oraz sosami na bazie oliwy czy majonezu. Zanim zaczniesz gotować bób, jeden z głównych składników sałatki, pamiętaj, aby dokładnie go przepłukać. Do wody, w której będzie się gotować, dodaj łyżeczkę cukru, a dopiero na sam koniec łyżeczkę soli. Bób gotować powinno się przez około 15 minut, aż jego skórka stanie się pomarszczona. Nigdy nie przechowuj go w plastikowym woreczku – zaczyna on wówczas kwaśnieć i nieprzyjemnie pachnieć.