Sałatka z bobem i makaronem - makaronowa: z bobu | Przepisy.pl pixel

Makaronowa sałatka z bobem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
1645 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

367 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 opakowanie

10 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

15 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź go i ostudź.

Makaronowa sałatka z bobem - Krok 1

Krok 2

Obierz bób ze strąków. Odetnij końce fasolki, a resztę pokrój na kawałki. Następnie ugotuj bób z fasolką w osolonej wodzie, po czym ostudź. Cukinię umyj , pokrój w półplasterki i przelej na sicie wrzącą wodą.

Makaronowa sałatka z bobem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr według opisu na opakowaniu.

Makaronowa sałatka z bobem - Krok 3

Krok 4

Obierz i umyj marchewkę, pokrój ją w plastry. Następnie umyj paprykę, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę, a rukolę umyj i osusz.

Makaronowa sałatka z bobem - Krok 4

Krok 5

Włóż makaron, szynkę, rukolę oraz wszystkie warzywa do salaterki. Polej je gotowym sosem i dokładnie wymieszaj.

Makaronowa sałatka z bobem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.07.2016

    Wszystkie chwyty dozwolone ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 13.07.2016

    SAŁATKA BEZ DAC BOB ZASTEPCA INNE WARZYWA MOZE RAZEM Z MAKARONEM

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaronowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaronowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaronowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaronowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaronowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaronowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaronowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaronowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaronowa sałatka z bobemMakaronowa sałatka z bobem

Makaron możesz wykorzystać nie tylko do dań na ciepło – z powodzeniem sprawdzi się on także jako składnik sałatek. Makaronowa sałatka z bobem to świetny pomysł na sycący obiad, drugie śniadanie, które możesz zabrać ze sobą do pracy, lub kolację. Dzięki zastosowaniu wielobarwnych warzyw, sałatka ta będzie kusić nie tylko podniebienie, lecz także oko. Zimny makaron stanowi świetną bazę do sałatek – jest on mniej sycący od ziemniaków, szybciej się go przygotowuje i doskonale komponuje się ze zróżnicowanymi składnikami oraz sosami na bazie oliwy czy majonezu. Zanim zaczniesz gotować bób, jeden z głównych składników sałatki, pamiętaj, aby dokładnie go przepłukać. Do wody, w której będzie się gotować, dodaj łyżeczkę cukru, a dopiero na sam koniec łyżeczkę soli. Bób gotować powinno się przez około 15 minut, aż jego skórka stanie się pomarszczona. Nigdy nie przechowuj go w plastikowym woreczku – zaczyna on wówczas kwaśnieć i nieprzyjemnie pachnieć.