
Składniki
10 dekagramów
1 opakowanie
10 dekagramów
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
15 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź go i ostudź.

Krok 2
Obierz bób ze strąków. Odetnij końce fasolki, a resztę pokrój na kawałki. Następnie ugotuj bób z fasolką w osolonej wodzie, po czym ostudź. Cukinię umyj , pokrój w półplasterki i przelej na sicie wrzącą wodą.

Krok 3
Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr według opisu na opakowaniu.

Krok 4
Obierz i umyj marchewkę, pokrój ją w plastry. Następnie umyj paprykę, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę, a rukolę umyj i osusz.

Krok 5
Włóż makaron, szynkę, rukolę oraz wszystkie warzywa do salaterki. Polej je gotowym sosem i dokładnie wymieszaj.


Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaronowa sałatka z bobem
Makaron możesz wykorzystać nie tylko do dań na ciepło – z powodzeniem sprawdzi się on także jako składnik sałatek. Makaronowa sałatka z bobem to świetny pomysł na sycący obiad, drugie śniadanie, które możesz zabrać ze sobą do pracy, lub kolację. Dzięki zastosowaniu wielobarwnych warzyw, sałatka ta będzie kusić nie tylko podniebienie, lecz także oko. Zimny makaron stanowi świetną bazę do sałatek – jest on mniej sycący od ziemniaków, szybciej się go przygotowuje i doskonale komponuje się ze zróżnicowanymi składnikami oraz sosami na bazie oliwy czy majonezu. Zanim zaczniesz gotować bób, jeden z głównych składników sałatki, pamiętaj, aby dokładnie go przepłukać. Do wody, w której będzie się gotować, dodaj łyżeczkę cukru, a dopiero na sam koniec łyżeczkę soli. Bób gotować powinno się przez około 15 minut, aż jego skórka stanie się pomarszczona. Nigdy nie przechowuj go w plastikowym woreczku – zaczyna on wówczas kwaśnieć i nieprzyjemnie pachnieć.