Przepisy na Sałatki z makaronem
124 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Sałatki z makaronem
Sałatka z makaronem jest popularna w niemal wszystkich kuchniach świata, kojarzy się jednak najczęściej z włoskimi przepisami. Daję mnóstwo kulinarnych możliwości. Już same rodzaje makaronów, ich różne kształty i kolory – dostarczają dużego wyboru. Sałatki makaronowe podawane na zimno mają tę zaletę, że mogą z powodzeniem zastąpić obiadowe danie. Świetnie sprawdzają się również jako kolacja lub przekąska podczas wycieczki czy pikniku. Bardzo dobrze komponują się z nimi różne sery. Najczęściej podaje się je z fetą, mozzarellą, parmezanem, ale też z serem kozim i pleśniowym. Dodatki warzywne występują w sałatkach makaronowych pod każdą postacią – gotowane, duszone, smażone, grillowane, marynowane. A wśród nich najpopularniejsze są pomidory – świeże, suszone czy grillowane. Bardzo dobrze smakują również oliwki, kapary, kukurydza oraz marynowane papryczki. Do tego typu dań często serwuje się także mięso. Smażony kurczak, grillowany indyk, pokrojona w kostkę pieczona szynka, dojrzewające prosciutto lub wędzona kiełbasa albo boczek swoim wyrazistym smakiem dobrze współgrają z delikatnym makaronem. Do sałatek z makaronem często dodaje się sosy na bazie oliwy, np. z czosnkiem, słodką papryką i bazylią. Tworzy się również połączenia ze śmietanowo-majonezowym dressingiem. Sałatka z makaronem smakuje wybornie ze świeżymi ziołami – bazylią, oregano czy tymiankiem. Te dodatki wykorzystuje się także do ich dekoracji. W wersji bardziej ozdobnej można je również serwować na liściach sałaty, układać ich składniki warstwami, a następnie podawać w pucharkach czy kokilkach. Warto pamiętać o rybach i owocach morza. Najlepiej do sałatek makaronowych pasują: tuńczyk, łosoś, śledzie, ale też np. krewetki. Nie zapomnij o faszerowanych wersjach makaronu, takich jak tortellini czy ravioli, które smakują wyśmienicie na zimno. Już wybrałeś swój ulubiony rodzaj makaronu? Koniecznie zapoznaj się z naszymi przepisami. Sałatka Macaroni, grecka sałatka z makaronem i paluszkami krabowymi, sałatka farfalle z suszonymi pomidorami – co dziś wybierzesz?



