
Składniki
100 gramów
300 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 30 minut. Gdy zrobi się miękka, odstaw ją na bok do wystygnięcia, a następnie obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 2
Makaron ugotuj według zaleceń producenta, a gdy będzie już miękki, przelej go zimną wodą i dokładnie odsącz.

Krok 3
Orzeszki upraż na suchej patelni na złoty kolor. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 4
W misce wymieszaj oliwę, musztardę, sok cytrynowy. Powstałą całość dopraw do smaku Mieszanką włoską Knorr.

Krok 5
Kurczaka, suszone pomidory, ser i awokado pokrój w drobną kosteczkę wielkości wcześniej pokrojonej czerwonej papryki. Do pokrojonych składników dodaj makaron, rukolę, piklowane cebulki i wszystko razem pomieszaj z sosem. Danie podawaj posypane orzeszkami pinii.


Dobra rada:
Kurczaka w sałatce możesz zastąpić wędzonym łososiem. Również orzeszki piniowe z powodzeniem można zastąpić np. pestkami dyni lub słonecznika.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa
Dziś sałatka to już nie tylko nieśmiertelna jarzynowa goszcząca na stole podczas każdych Świąt. Mamy tak nieskończoną ilość inspiracji i pomysłów, że szkoda byłoby zamykać się tylko w jednej konwencji. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, przyrządź sałatkę z dodatkiem makaronu – ona również nigdy nie wyjdzie z mody!
Dla kogo?
Sałatka makaronowa to przepis dla wszystkich! Kto raz spróbuje tego dania, na pewno sięgnie po nie jeszcze nieraz.
Na jaką okazję?
Sałatki makaronowe cieszą się niesłabnącą popularnością podczas wszelakich spotkań ze znajomymi, domówek i większych imprez! Ładnie wyglądają oraz są naprawdę smaczne.
Czy wiesz, że?
Makaron dodawany do sałatek warto ugotować al dente. Należy wziąć pod uwagę, że po dodaniu innych składników sałatki może jeszcze nieco się zmiękczyć.
Dla urozmaicenia:
Do makaronowej sałatki możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu. Dobrze sprawdzi się ten w kształcie ryżu lub kokardek.