
Składniki
100 gramów
300 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 30 minut. Gdy zrobi się miękka, odstaw ją na bok do wystygnięcia, a następnie obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 2
Makaron ugotuj według zaleceń producenta, a gdy będzie już miękki, przelej go zimną wodą i dokładnie odsącz.

Krok 3
Orzeszki upraż na suchej patelni na złoty kolor. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 4
W misce wymieszaj oliwę, musztardę, sok cytrynowy. Powstałą całość dopraw do smaku Mieszanką włoską Knorr.

Krok 5
Kurczaka, suszone pomidory, ser i awokado pokrój w drobną kosteczkę wielkości wcześniej pokrojonej czerwonej papryki. Do pokrojonych składników dodaj makaron, rukolę, piklowane cebulki i wszystko razem pomieszaj z sosem. Danie podawaj posypane orzeszkami pinii.


Dobra rada:
Kurczaka w sałatce możesz zastąpić wędzonym łososiem. Również orzeszki piniowe z powodzeniem można zastąpić np. pestkami dyni lub słonecznika.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa
Dziś sałatka to już nie tylko nieśmiertelna jarzynowa goszcząca na stole podczas każdych Świąt. Mamy tak nieskończoną ilość inspiracji i pomysłów, że szkoda byłoby zamykać się tylko w jednej konwencji. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, przyrządź sałatkę z dodatkiem makaronu – ona również nigdy nie wyjdzie z mody!
Dla kogo?
Sałatka makaronowa to przepis dla wszystkich! Kto raz spróbuje tego dania, na pewno sięgnie po nie jeszcze nieraz.
Na jaką okazję?
Sałatki makaronowe cieszą się niesłabnącą popularnością podczas wszelakich spotkań ze znajomymi, domówek i większych imprez! Ładnie wyglądają oraz są naprawdę smaczne.
Czy wiesz, że?
Makaron dodawany do sałatek warto ugotować al dente. Należy wziąć pod uwagę, że po dodaniu innych składników sałatki może jeszcze nieco się zmiękczyć.
Dla urozmaicenia:
Do makaronowej sałatki możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu. Dobrze sprawdzi się ten w kształcie ryżu lub kokardek.