Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami
z pieczonymi ziemniakami, brokułami oraz sałatką z awokado i malin
średnie
519 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
40 gramów
12 listki
4 łyżeczki
28 sztuk
1 szczypta
16 sztuk
4 garść
12 sztuk
8 plastrów
4 łyżeczki
2 łyżeczki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pierś z kurczaka umyj, dokładnie osusz. Mięso przekrój na pół, nie docinając do końca, Następnie rozbij je tłuczkiem.

Krok 2
Na mięsie połóż pomidora suszonego pokrojonego w paski oraz listki świeżej bazylii, a następnie zwiń je w roladkę. Zawiń ją w folię aluminiową i smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Na koniec wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C.

Krok 3
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, obierz i przekrój na ćwiartki. Rozłóż je w naczyniu żaroodpornym, posyp posiekanym rozmarynem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C do uzyskania złotego koloru.

Krok 4
Brokuły ugotuj al dente na parze.

Krok 5
Mix sałat rozłóż na talerzu, połóż na nie ćwiartki malin i awokado pokrojone w kostkę. Sos sałatkowy wymieszaj z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny i polej nim sałatkę.

Krok 6
Gotowe roladki drobiowe podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, gotowanym brokułem oraz z sałatką z malinami.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, witaminy C, witaminy E, niacyny, folianów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Truskawkowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami
Czasem mamy ochotę na obiadową klasykę: kurczaka, ziemniaki, sałatkę. Ale jeśli kurczaka podamy w postaci roladek z suszonymi pomidorami, ziemniaczki opieczemy w towarzystwie rozmarynu, a sałatę przygotujemy w wersji na słodko, klasyka nabierze nowego znaczenia i już nigdy nie zniknie z naszego menu.
Dla kogo?
Dla całej rodziny i dla gości. Propozycja domowa, na co dzień i od święta – doskonała na uroczyste kolacje czy przyjęcia w gronie znajomych i przyjaciół.
Na zdrowie!
Pierś z kurczaka to jedna z najczęściej polecanych alternatyw dla czerwonych mięs – szczególnie dla tych, którzy chcą dbać o zdrowie. Zawiera dużo cennych składników odżywczych, wśród których poza białkiem górują witaminy z grupy B.
Czy wiesz, że?
Sałatki z owocami święcą kulinarne triumfy! Połączenie sałaty z truskawkami i awokado to fuzja smaku i koloru. Nie bój się eksperymentować i dodawaj inne ulubione owoce - do takiej kompozycji pasować będą także pomarańcza i gruszka.