Sałatka kalifornijska przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka kalifornijska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

891 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

506 osób wydrukowało

Pobierz pdf

622 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 sztuki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błonek. Kurczaka marynuj w Przyprawie do kurczaka Knorr przez godzinę. Następnie obsmaż mięso i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka kalifornijska  - Krok 1

Krok 2

Bagietkę pokrój pod kątem w szerokie plastry. Posmaruj masłem i posyp ziołami prowansalskimi. Upiecz w piekarniku tak, aby powstały grzanki (możesz to zrobić równocześnie z pieczeniem kurczaka).

Sałatka kalifornijska  - Krok 2

Krok 3

Pomarańcze obierz i przy pomocy noża wytnij z owocu filety. Zrób to nad miską, w której zbierz ściekający sok.

Sałatka kalifornijska  - Krok 3

Krok 4

Pomidorki pokrój na pół, rzodkiewki w plastry. Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Roszponkę możesz pozostawić w całości. Następnie wymieszaj sałaty z filetami pomarańczy, pomidorkami cherry i rzodkiewką.

Sałatka kalifornijska  - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem pomarańczowym oraz oliwą. Na koniec dopraw musztardą.

Sałatka kalifornijska  - Krok 5

Krok 6

Kurczaka pokrój w cienkie plastry i rozłóż na talerzu. Na wierzchu ułóż sałatkę. Całość polej sosem i podawaj z grzankami ziołowymi.

Sałatka kalifornijska  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz również dodać sałaty o ostrym i wyraźnym smaku jak, na przykład rukolę czy radicchio. Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

18

Opinie o przepisie

  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 04.07.2016

    Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Trzupek

    Olga Trzupek , 11.05.2015

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Antosz

    Tomek Antosz , 11.05.2015

    A propo polski moze byc smacznie i zdrowo . Sałata , szpinak , szczaw i inne tzw "zielsko” królowało na naszych stołach. A teraz golona , żeberko , kotlet . Szczyt kulinarny. Nie żebym nie lubił ale mix sałat z grzechami i jakims cytrusem też lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Antosz

    Tomek Antosz , 11.05.2015

    A ja proponuje sos samemu zrobic niz chemię sypać. Dobra oliwa nie olej i kto co lubi. Byle nie przesądzić. Gotowcom mówię nie. Lepsze jest dobieranie , kosztowanie i eksperymentowanie niż spanie rozpuszczanie i rozczarowanie. Nie dajcie narzucać sobie smaku . Kazdy ma inny smak i gust do potraw. To co dla 1-go jest rarytasem dla 2-go bedzie przeciętne i nie doprawione. Kuchnia jest jak kobieta musisz miec fantazje żeby ją pokochać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernarda Lazarewicz

    Bernarda Lazarewicz , 11.05.2015

    prawie dietetyczna bez bułeczki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernarda Lazarewicz

    Bernarda Lazarewicz , 11.05.2015

    Wlasnie...prawie wszystko ...pyszna i dietetyczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Os

    Mariola Os , 11.05.2015

    Pychotka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Winiarz

    Grażyna Winiarz , 11.05.2015

    Ja,nie muszę i nie chcę czuć się jak w Kaliforni... K <3 CHAM P <3 LSKĘ !!! i Polskie dania!!! Polską żywność!!! :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Chudoba

    Wacław Chudoba , 11.05.2015

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilianna Ziętek

    Lilianna Ziętek , 11.05.2015

    Nie jem zielska bo nie jestem koza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gubala

    Teresa Gubala , 11.05.2015

    Z klakami do fryzjera , albo beret na klaki, a nie do kuchni i garow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Fokin

    Aleksander Fokin , 11.05.2015

    A gdzie Bielska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brian Johnston

    Brian Johnston , 11.05.2015

    <(")

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kazimierczak

    Janusz Kazimierczak , 11.05.2015

    Do tego lampka kalifornijskiego wina.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Ornal

    Mirek Ornal , 11.05.2015

    Uwielbiam !!! mt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Stanowska

    Patrycja Stanowska , 11.05.2015

    Oj tak:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Patola

    Piotr Patola , 11.05.2015

    A kto je trawę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wiśniewski

    Andrzej Wiśniewski , 11.05.2015

    Pokazujecie takie przysmaki - świetnie !!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka kalifornijska Sałatka kalifornijska

Kalifornia kojarzy się przede wszystkim z cudownym słońcem i beztroskiemu życiem. W kuchni klimat słonecznej Kalifornii zapewnią ci dojrzałe warzywa, pomarańcza i opieczone na złoty brąz kawałki kurczaka. Sałatka kalifornijska jest doskonała na każdą okazję o każdej porze roku. Pokochasz ją za szybkość wykonania i piękny efekt wizualny. Upieczone według przepisu mięso pokrój w poprzek włókien i ułóż na talerzu. Z warzyw wykonaj kompozycję wokół mięsa. Idealnym dodatkiem do tak przygotowanego kurczaka są słodkie pomarańcze, obrane ze skóry i filetowane. Koniecznym dodatkiem do sałatki kalifornijskiej jest oczywiście pieczywo. Najlepiej będą pasowały do niej grzanki, które wykonasz z bagietki. Pamiętaj, aby przed wsadzeniem ich do piekarnika lekko skropić je oliwą i koniecznie posypać ziołami. Będą złociste i pachnące. To danie bardzo szybko znika z talerzy.