Sałatka kalifornijska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka kalifornijska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

934 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

588 osób wydrukowało

Pobierz pdf

779 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 sztuki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błonek. Kurczaka marynuj w Przyprawie do kurczaka Knorr przez godzinę. Następnie obsmaż mięso i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka kalifornijska  - Krok 1

Krok 2

Bagietkę pokrój pod kątem w szerokie plastry. Posmaruj masłem i posyp ziołami prowansalskimi. Upiecz w piekarniku tak, aby powstały grzanki (możesz to zrobić równocześnie z pieczeniem kurczaka).

Sałatka kalifornijska  - Krok 2

Krok 3

Pomarańcze obierz i przy pomocy noża wytnij z owocu filety. Zrób to nad miską, w której zbierz ściekający sok.

Sałatka kalifornijska  - Krok 3

Krok 4

Pomidorki pokrój na pół, rzodkiewki w plastry. Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Roszponkę możesz pozostawić w całości. Następnie wymieszaj sałaty z filetami pomarańczy, pomidorkami cherry i rzodkiewką.

Sałatka kalifornijska  - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem pomarańczowym oraz oliwą. Na koniec dopraw musztardą.

Sałatka kalifornijska  - Krok 5

Krok 6

Kurczaka pokrój w cienkie plastry i rozłóż na talerzu. Na wierzchu ułóż sałatkę. Całość polej sosem i podawaj z grzankami ziołowymi.

Sałatka kalifornijska  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz również dodać sałaty o ostrym i wyraźnym smaku jak, na przykład rukolę czy radicchio. Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

18

Opinie o przepisie

  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 04.07.2016

    Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Trzupek

    Olga Trzupek , 11.05.2015

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Antosz

    Tomek Antosz , 11.05.2015

    A propo polski moze byc smacznie i zdrowo . Sałata , szpinak , szczaw i inne tzw "zielsko” królowało na naszych stołach. A teraz golona , żeberko , kotlet . Szczyt kulinarny. Nie żebym nie lubił ale mix sałat z grzechami i jakims cytrusem też lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Antosz

    Tomek Antosz , 11.05.2015

    A ja proponuje sos samemu zrobic niz chemię sypać. Dobra oliwa nie olej i kto co lubi. Byle nie przesądzić. Gotowcom mówię nie. Lepsze jest dobieranie , kosztowanie i eksperymentowanie niż spanie rozpuszczanie i rozczarowanie. Nie dajcie narzucać sobie smaku . Kazdy ma inny smak i gust do potraw. To co dla 1-go jest rarytasem dla 2-go bedzie przeciętne i nie doprawione. Kuchnia jest jak kobieta musisz miec fantazje żeby ją pokochać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernarda Lazarewicz

    Bernarda Lazarewicz , 11.05.2015

    prawie dietetyczna bez bułeczki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernarda Lazarewicz

    Bernarda Lazarewicz , 11.05.2015

    Wlasnie...prawie wszystko ...pyszna i dietetyczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Os

    Mariola Os , 11.05.2015

    Pychotka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Winiarz

    Grażyna Winiarz , 11.05.2015

    Ja,nie muszę i nie chcę czuć się jak w Kaliforni... K <3 CHAM P <3 LSKĘ !!! i Polskie dania!!! Polską żywność!!! :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Chudoba

    Wacław Chudoba , 11.05.2015

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilianna Ziętek

    Lilianna Ziętek , 11.05.2015

    Nie jem zielska bo nie jestem koza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gubala

    Teresa Gubala , 11.05.2015

    Z klakami do fryzjera , albo beret na klaki, a nie do kuchni i garow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Fokin

    Aleksander Fokin , 11.05.2015

    A gdzie Bielska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brian Johnston

    Brian Johnston , 11.05.2015

    <(")

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kazimierczak

    Janusz Kazimierczak , 11.05.2015

    Do tego lampka kalifornijskiego wina.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Ornal

    Mirek Ornal , 11.05.2015

    Uwielbiam !!! mt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Stanowska

    Patrycja Stanowska , 11.05.2015

    Oj tak:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Patola

    Piotr Patola , 11.05.2015

    A kto je trawę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wiśniewski

    Andrzej Wiśniewski , 11.05.2015

    Pokazujecie takie przysmaki - świetnie !!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka kalifornijska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka kalifornijska Sałatka kalifornijska

Kalifornia kojarzy się przede wszystkim z cudownym słońcem i beztroskiemu życiem. W kuchni klimat słonecznej Kalifornii zapewnią ci dojrzałe warzywa, pomarańcza i opieczone na złoty brąz kawałki kurczaka. Sałatka kalifornijska jest doskonała na każdą okazję o każdej porze roku. Pokochasz ją za szybkość wykonania i piękny efekt wizualny. Upieczone według przepisu mięso pokrój w poprzek włókien i ułóż na talerzu. Z warzyw wykonaj kompozycję wokół mięsa. Idealnym dodatkiem do tak przygotowanego kurczaka są słodkie pomarańcze, obrane ze skóry i filetowane. Koniecznym dodatkiem do sałatki kalifornijskiej jest oczywiście pieczywo. Najlepiej będą pasowały do niej grzanki, które wykonasz z bagietki. Pamiętaj, aby przed wsadzeniem ich do piekarnika lekko skropić je oliwą i koniecznie posypać ziołami. Będą złociste i pachnące. To danie bardzo szybko znika z talerzy.