Składniki
2 sztuki
4 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Majonez wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny i nasmaruj mięso. Odstaw na 10 minut, aby mięso się zamarynowało.
Krok 2
Tak przygotowanego kurczaka smaż na rozgrzanym grillu po 4-5 minut z każdej strony.
Krok 3
Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki, pomidorki przekrój na pół, a paprykę i cebulę w paseczki. Wszystkie warzywa przełóż do miski.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż sałatkę na talerz. Grillowaną pierś z kurczaka pokrój w paski i połóż na sałacie.
Dobra rada:
Do sałatki doskonale będą pasować grzanki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczystym, grillowanym kurczakiem
Nie potrzeba wiele – ani czasu, ani składników – aby wyczarować ciekawą i smaczną sałatkę. Wystarczy zamarynowana w majonezowo-czosnkowym sosie, a następnie usmażona pierś z kurczaka. Do tego dodaj świeże i chrupiące warzywa, a sałatka z grillowanym kurczakiem zamieni się w danie, które zniknie z talerzy aż do ostatniego kawałka.
Dla kogo?
Cenisz mięso drobiowe ze względu na jego łagodny smak i możliwość łączenia z wieloma różnymi produktami? Wygląda na to, że sałatka z grillowanym kurczakiem i sałatą lodową skradnie twoje serce. Połącz kurczaka ze świeżymi warzywami, np. lekko kwaśnymi pomidorami cherry, papryką i dodaj do niego potargane liście chrupiącej sałaty lodowej, która stanowić będzie bazę sałatki.
Na jaką okazję?
Delikatne sałatki z drobiem to świetna propozycja na lunch. Porcja takiego dania wystarczy za cały obiad, możesz je również zaserwować na imprezie w gronie znajomych lub zabrać do pracy na lunch. Latem zaplanuj piknik, podczas którego podasz sałatę lodową z kurczakiem – na świeżym powietrzu smakuje obłędnie!
Czy wiesz, że?
Gdy użyjesz do tego patelni grillowej, mięso świetnie się zrumieni w charakterystyczne paski. Dzięki temu sałatka z kurczakiem i sałatą lodową będzie wyglądać jeszcze bardziej zachęcająco.
Dla urozmaicenia:
Wedle uznania, możesz urozmaicić sałatkę oliwkami czy kaparami, które podkręcą smak całości. Sałatkę z kurczakiem skrop orzeźwiającym sosem koperkowo-ziołowym z dodatkiem soku z cytryny i podawaj z ciepłymi tostami lub pszenną bagietką.