Sałatka z soczystym, grillowanym kurczakiem
łatwe
1491 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
4 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Majonez wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny i nasmaruj mięso. Odstaw na 10 minut, aby mięso się zamarynowało.

Krok 2
Tak przygotowanego kurczaka smaż na rozgrzanym grillu po 4-5 minut z każdej strony.

Krok 3
Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki, pomidorki przekrój na pół, a paprykę i cebulę w paseczki. Wszystkie warzywa przełóż do miski.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż sałatkę na talerz. Grillowaną pierś z kurczaka pokrój w paski i połóż na sałacie.


Dobra rada:
Do sałatki doskonale będą pasować grzanki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczystym, grillowanym kurczakiem
Nie potrzeba wiele – ani czasu, ani składników – aby wyczarować ciekawą i smaczną sałatkę. Wystarczy zamarynowana w majonezowo-czosnkowym sosie, a następnie usmażona pierś z kurczaka. Do tego dodaj świeże i chrupiące warzywa, a sałatka z grillowanym kurczakiem zamieni się w danie, które zniknie z talerzy aż do ostatniego kawałka.
Dla kogo?
Cenisz mięso drobiowe ze względu na jego łagodny smak i możliwość łączenia z wieloma różnymi produktami? Wygląda na to, że sałatka z grillowanym kurczakiem i sałatą lodową skradnie twoje serce. Połącz kurczaka ze świeżymi warzywami, np. lekko kwaśnymi pomidorami cherry, papryką i dodaj do niego potargane liście chrupiącej sałaty lodowej, która stanowić będzie bazę sałatki.
Na jaką okazję?
Delikatne sałatki z drobiem to świetna propozycja na lunch. Porcja takiego dania wystarczy za cały obiad, możesz je również zaserwować na imprezie w gronie znajomych lub zabrać do pracy na lunch. Latem zaplanuj piknik, podczas którego podasz sałatę lodową z kurczakiem – na świeżym powietrzu smakuje obłędnie!
Czy wiesz, że?
Gdy użyjesz do tego patelni grillowej, mięso świetnie się zrumieni w charakterystyczne paski. Dzięki temu sałatka z kurczakiem i sałatą lodową będzie wyglądać jeszcze bardziej zachęcająco.
Dla urozmaicenia:
Wedle uznania, możesz urozmaicić sałatkę oliwkami czy kaparami, które podkręcą smak całości. Sałatkę z kurczakiem skrop orzeźwiającym sosem koperkowo-ziołowym z dodatkiem soku z cytryny i podawaj z ciepłymi tostami lub pszenną bagietką.


































