Gyros wołowy - z sosem tzatziki - przepis | Przepisy.pl pixel

Gyros wołowy z sosem tzatziki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Pomidory pokrój w plastry, a sałatę posiekaj.

Krok 2

Mięso pokrój w cieniutkie paski, oprósz przyprawą do gyrosa, a następnie obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni, przełóż je na bok. Na tej samej patelni obsmaż warzywa paprykę i cebulę. Warzywa smaż krótko, powinny być tylko delikatnie zeszklone. Mięso i warzywa dodatkowo połącz z sosem sambal.

Krok 3

Na czystej patelni podgrzej tortillę lub pitę, jak wolisz. Chlebek napełnij mięsem, warzywami, dodaj sos Hellmann's tzatziki i pomidora do środka.

przepisy.pl

Dobra rada:

W taki sam sposób możesz przygotować gyrosa z piersi kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Maciek

    Maciek , 16.10.2024

    Pierwsza klasa:) Czasem wołowinę zastępuję kurczakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Croque Monsieur
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gyros wołowy z sosem tzatzikiGyros wołowy z sosem tzatziki

Przepis na gyros wołowy to nieco inny sposób na przygotowanie tradycyjnej pity z dodatkami. Głównym składnikiem dania jest oczywiście mięso wołowe, które w towarzystwie odpowiednich dodatków komponuje się idealnie. Mogą to być ulubione warzywa, sosy oraz przyprawy. My proponujemy m.in. sałatę, cebulę, pomidora oraz sos przygotowany z odpowiednio dobranych produktów. Wypróbuj nasz przepis i dodaj go do swojego menu!

Dla kogo?

Gyros wołowy proponujemy szczególnie tym, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez dodatku mięsa. Nie oznacza to, że nie warto sięgać po inne składniki. Są nimi oczywiście warzywa, które w towarzystwie soczystego mięsa i wyrazistego sosu komponują się znakomicie.

Na jaką okazję?

Drugie śniadanie, obiad, kolacja – to przykładowe pory, w których możesz zaserwować gyrosa wołowego. Na jego przygotowanie potrzebujesz jedynie 20 minut i pyszny posiłek gotowy. Jeśli planujesz przyrządzić go ponownie – np. następnego dnia – przygotuj większą porcję mięsa i przechowuj w lodówce. Pozostanie ci tylko przygotowanie warzyw oraz sosu na świeżo.

Czy wiesz, że?

Dodatki do gyrosa wołowego z sosem możesz dobierać wedle uznania. Znając swoje kubki i upodobania smakowe, najlepiej wiesz, które składniki sprawdzą się w omawianym daniu. My polecamy połączenie mięsa, warzyw oraz sosu na bazie majonezu, które nigdy nie zawodzi.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie jesteś fanem gyrosa wołowego, możesz przygotować go na bazie mięsa drobiowego. Sposób oraz czas przygotowania się nie zmieniają. Tak samo jak użyte składniki – warzywa oraz aromatyczny sos majonezowy to niezbędnik tej potrawy!