Gyros wołowy z sosem tzatziki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gyros wołowy z sosem tzatziki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

0.5 pęczka

100 gramów

1 sztuka

4 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, z papryki wytnij gniazdo nasienne pokrój i w grubą kostkę, pomidory pokrój w plastry, a sałatę posiekaj.

Krok 2

Czosnek rozetrzyj na miazgę z odrobina soli, drobno pokrój koperek. Ogórka razem ze skórą zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Ogórki oprósz solą i odstaw, aby puściły sok. Po około 30 minutach odciśnij sok z ogórków i usuń. Ogórki połącz z czosnkiem majonezem, jogurtem i koperkiem dopraw do smaku pieprzem sokiem z cytryny i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobina soli.

Krok 3

Mięso pokrój w cieniutkie paski, oprósz przyprawą do gyrosa a następnie obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni, przełóż je na bok. Na tej samej patelni obsmaż warzywa paprykę i cebulę. Warzywa smaż krótko powinny być tylko delikatnie zeszklone. Mięso i warzywa dodatkowo połącz z sosem sambal.

Krok 4

Na czystej patelni podgrzej tortillę lub pitę, jak wolisz. Chlebek napełnij mięsem, warzywami, dodaj tzatziki i pomidora do środka.

przepisy.pl

Dobra rada:

W taki sam sposób możesz przygotować gyrosa z piersi kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej