
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
5 łyżek
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Pomidory pokrój w plastry, a sałatę posiekaj.
Krok 2
Mięso pokrój w cieniutkie paski, oprósz przyprawą do gyrosa, a następnie obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni, przełóż je na bok. Na tej samej patelni obsmaż warzywa paprykę i cebulę. Warzywa smaż krótko, powinny być tylko delikatnie zeszklone. Mięso i warzywa dodatkowo połącz z sosem sambal.
Krok 3
Na czystej patelni podgrzej tortillę lub pitę, jak wolisz. Chlebek napełnij mięsem, warzywami, dodaj sos Hellmann's tzatziki i pomidora do środka.

Dobra rada:
W taki sam sposób możesz przygotować gyrosa z piersi kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gyros wołowy z sosem tzatziki
Przepis na gyros wołowy to nieco inny sposób na przygotowanie tradycyjnej pity z dodatkami. Głównym składnikiem dania jest oczywiście mięso wołowe, które w towarzystwie odpowiednich dodatków komponuje się idealnie. Mogą to być ulubione warzywa, sosy oraz przyprawy. My proponujemy m.in. sałatę, cebulę, pomidora oraz sos przygotowany z odpowiednio dobranych produktów. Wypróbuj nasz przepis i dodaj go do swojego menu!
Dla kogo?
Gyros wołowy proponujemy szczególnie tym, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez dodatku mięsa. Nie oznacza to, że nie warto sięgać po inne składniki. Są nimi oczywiście warzywa, które w towarzystwie soczystego mięsa i wyrazistego sosu komponują się znakomicie.
Na jaką okazję?
Drugie śniadanie, obiad, kolacja – to przykładowe pory, w których możesz zaserwować gyrosa wołowego. Na jego przygotowanie potrzebujesz jedynie 20 minut i pyszny posiłek gotowy. Jeśli planujesz przyrządzić go ponownie – np. następnego dnia – przygotuj większą porcję mięsa i przechowuj w lodówce. Pozostanie ci tylko przygotowanie warzyw oraz sosu na świeżo.
Czy wiesz, że?
Dodatki do gyrosa wołowego z sosem możesz dobierać wedle uznania. Znając swoje kubki i upodobania smakowe, najlepiej wiesz, które składniki sprawdzą się w omawianym daniu. My polecamy połączenie mięsa, warzyw oraz sosu na bazie majonezu, które nigdy nie zawodzi.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie jesteś fanem gyrosa wołowego, możesz przygotować go na bazie mięsa drobiowego. Sposób oraz czas przygotowania się nie zmieniają. Tak samo jak użyte składniki – warzywa oraz aromatyczny sos majonezowy to niezbędnik tej potrawy!

































