Gyros wołowy z sosem tzatziki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gyros wołowy z sosem tzatziki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Pomidory pokrój w plastry, a sałatę posiekaj.

Krok 2

Mięso pokrój w cieniutkie paski, oprósz przyprawą do gyrosa, a następnie obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni, przełóż je na bok. Na tej samej patelni obsmaż warzywa paprykę i cebulę. Warzywa smaż krótko, powinny być tylko delikatnie zeszklone. Mięso i warzywa dodatkowo połącz z sosem sambal.

Krok 3

Na czystej patelni podgrzej tortillę lub pitę, jak wolisz. Chlebek napełnij mięsem, warzywami, dodaj sos Hellmann's tzatziki i pomidora do środka.

przepisy.pl

Dobra rada:

W taki sam sposób możesz przygotować gyrosa z piersi kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Maciek

    Maciek , 16.10.2024

    Pierwsza klasa:) Czasem wołowinę zastępuję kurczakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gyros wołowy z sosem tzatziki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gyros wołowy z sosem tzatzikiGyros wołowy z sosem tzatziki

Przepis na gyros wołowy to nieco inny sposób na przygotowanie tradycyjnej pity z dodatkami. Głównym składnikiem dania jest oczywiście mięso wołowe, które w towarzystwie odpowiednich dodatków komponuje się idealnie. Mogą to być ulubione warzywa, sosy oraz przyprawy. My proponujemy m.in. sałatę, cebulę, pomidora oraz sos przygotowany z odpowiednio dobranych produktów. Wypróbuj nasz przepis i dodaj go do swojego menu!

Dla kogo?

Gyros wołowy proponujemy szczególnie tym, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez dodatku mięsa. Nie oznacza to, że nie warto sięgać po inne składniki. Są nimi oczywiście warzywa, które w towarzystwie soczystego mięsa i wyrazistego sosu komponują się znakomicie.

Na jaką okazję?

Drugie śniadanie, obiad, kolacja – to przykładowe pory, w których możesz zaserwować gyrosa wołowego. Na jego przygotowanie potrzebujesz jedynie 20 minut i pyszny posiłek gotowy. Jeśli planujesz przyrządzić go ponownie – np. następnego dnia – przygotuj większą porcję mięsa i przechowuj w lodówce. Pozostanie ci tylko przygotowanie warzyw oraz sosu na świeżo.

Czy wiesz, że?

Dodatki do gyrosa wołowego z sosem możesz dobierać wedle uznania. Znając swoje kubki i upodobania smakowe, najlepiej wiesz, które składniki sprawdzą się w omawianym daniu. My polecamy połączenie mięsa, warzyw oraz sosu na bazie majonezu, które nigdy nie zawodzi.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie jesteś fanem gyrosa wołowego, możesz przygotować go na bazie mięsa drobiowego. Sposób oraz czas przygotowania się nie zmieniają. Tak samo jak użyte składniki – warzywa oraz aromatyczny sos majonezowy to niezbędnik tej potrawy!