
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
0.5 pęczka
100 gramów
1 sztuka
4 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Pomidory pokrój w plastry, a sałatę posiekaj.
Krok 2
Czosnek rozetrzyj na miazgę z odrobina soli, drobno pokrój koperek. Ogórka razem ze skórą zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Ogórki oprósz solą i odstaw, aby puściły sok. Po około 30 minutach odciśnij sok z ogórków i usuń. Ogórki połącz z czosnkiem, majonezem, jogurtem i koperkiem dopraw do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i, jeśli zachodzi taka potrzeba, odrobiną soli.
Krok 3
Mięso pokrój w cieniutkie paski, oprósz przyprawą do gyrosa, a następnie obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni, przełóż je na bok. Na tej samej patelni obsmaż warzywa paprykę i cebulę. Warzywa smaż krótko, powinny być tylko delikatnie zeszklone. Mięso i warzywa dodatkowo połącz z sosem sambal.
Krok 4
Na czystej patelni podgrzej tortillę lub pitę, jak wolisz. Chlebek napełnij mięsem, warzywami, dodaj tzatziki i pomidora do środka.

Dobra rada:
W taki sam sposób możesz przygotować gyrosa z piersi kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gyros wołowy z sosem tzatziki
Przepis na gyros wołowy to nieco inny sposób na przygotowanie tradycyjnej pity z dodatkami. Głównym składnikiem dania jest oczywiście mięso wołowe, które w towarzystwie odpowiednich dodatków komponuje się idealnie. Mogą to być ulubione warzywa, sosy oraz przyprawy. My proponujemy m.in. sałatę, cebulę, pomidora oraz sos przygotowany z odpowiednio dobranych produktów. Wypróbuj nasz przepis i dodaj go do swojego menu!
Dla kogo?
Gyros wołowy proponujemy szczególnie tym, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez dodatku mięsa. Nie oznacza to, że nie warto sięgać po inne składniki. Są nimi oczywiście warzywa, które w towarzystwie soczystego mięsa i wyrazistego sosu komponują się znakomicie.
Na jaką okazję?
Drugie śniadanie, obiad, kolacja – to przykładowe pory, w których możesz zaserwować gyrosa wołowego. Na jego przygotowanie potrzebujesz jedynie 20 minut i pyszny posiłek gotowy. Jeśli planujesz przyrządzić go ponownie – np. następnego dnia – przygotuj większą porcję mięsa i przechowuj w lodówce. Pozostanie ci tylko przygotowanie warzyw oraz sosu na świeżo.
Czy wiesz, że?
Dodatki do gyrosa wołowego z sosem możesz dobierać wedle uznania. Znając swoje kubki i upodobania smakowe, najlepiej wiesz, które składniki sprawdzą się w omawianym daniu. My polecamy połączenie mięsa, warzyw oraz sosu na bazie majonezu, które nigdy nie zawodzi.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie jesteś fanem gyrosa wołowego, możesz przygotować go na bazie mięsa drobiowego. Sposób oraz czas przygotowania się nie zmieniają. Tak samo jak użyte składniki – warzywa oraz aromatyczny sos majonezowy to niezbędnik tej potrawy!