
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pierś z kurczaka w paski i oprósz Przyprawą do gyrosa Knorr. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2
Sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze liście. Pokrój cebulę w cienkie plastry, a pomidory w małe cząstki. Czerwoną paprykę pokrój w kostkę.

Krok 3
Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z wodą, a następnie połącz z jogurtem i majonezem.

Krok 4
Pierś z kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor i lekko przestudź.

Krok 5
Sałatę, pomidory, paprykę, cebulę i usmażoną pierś z kurczaka delikatnie wymieszaj i polej sosem.


Dobra rada:
Do tej sałatki doskonale pasuje również sałata lodowa.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka gyros z kurczaka
Sałatka gyros z kurczaka to wyraziste danie, które przypadnie do gustu osobom lubiącym połączenie soczystego mięsa drobiowego z chrupiącymi, świeżymi warzywami. Pierś z kurczaka z dodatkiem przyprawy gyros jest dość pikantna i ma charakterystyczny paprykowo-ziołowy smak. Łączy się ją z sałatą lollo bianco (karbowaną, o delikatnie orzechowym smaku), radicchio, pomidorami, czerwoną cebulą oraz papryką. Całość polana jest gęstym czosnkowym sosem na bazie majonezu i jogurtu. Przy tego rodzaju daniu sprawdzi się też sałata lodowa. Sałatkę serwuje się zazwyczaj na kolację lub jako jedną z przekąsek podczas przyjęcia. Podaje się ją z chlebkiem pita, przyrumienioną w piekarniku bagietką albo posypuje drobnymi grzankami. Potrawa przygotowana z sałat wykorzystywanych zazwyczaj do dekoracji dań jest kolorowa i ładnie prezentuje się na stole. Serwuj ją w przezroczystej salaterce lub na dużym talerzu. Masz ochotę na pikantną sałatkę? Przygotuj ją według podanego przepisu.