Sałatka gyros z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka gyros z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

3559 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

829 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1448 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w paski i oprósz Przyprawą do gyrosa Knorr. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Sałatka gyros z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze liście. Pokrój cebulę w cienkie plastry, a pomidory w małe cząstki. Czerwoną paprykę pokrój w kostkę.

Sałatka gyros z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z wodą, a następnie połącz z jogurtem i majonezem.

Sałatka gyros z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Pierś z kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor i lekko przestudź.

Sałatka gyros z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Sałatę, pomidory, paprykę, cebulę i usmażoną pierś z kurczaka delikatnie wymieszaj i polej sosem.

Sałatka gyros z kurczaka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tej sałatki doskonale pasuje również sałata lodowa.

23

Opinie o przepisie

  • Aniela Osiecka

    Aniela Osiecka , 12.11.2019

    pychota ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Mrożkiewicz

    Dominika Mrożkiewicz , 23.10.2016

    pyszna i łatwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Łuszcz

    Beata Łuszcz , 14.02.2015

    Uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Jacunska

    Bozena Jacunska , 14.02.2015

    Smakowita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karaś Marcín Karpiński

    Karaś Marcín Karpiński , 14.02.2015

    Smaczne i smacznego :-)):-)):-)):-))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Zaręba

    Tomek Zaręba , 14.02.2015

    Z gyrosa mozna salatki cuda zrobic i sa szybkie w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Juliusz Piszczek

    Sławomir Juliusz Piszczek , 14.02.2015

    Dużo czosnkuuuu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Syguła

    Danuta Syguła , 13.02.2015

    W dzisiejszych czasach wszystko nazywa sie salatka , czy to jest , jarzynowa , brokulowa , inne salatki , zapomnielismy slowa surowka , nazywa sie tak ,, salatka,, z surowych produktow , np surowka z kiszonej kapusty ,, surowka z marchewki ,, itp itd ,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Wojas

    Jerzy Wojas , 13.02.2015

    Jesli gotujecie nie trujcie sie. Nie zabijajcie smaku natury

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Wojas

    Jerzy Wojas , 13.02.2015

    Proponuje. Skek wołowy. Z grila. B e z przypraw. Xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Wojas

    Jerzy Wojas , 13.02.2015

    Najpierw sprubój mieso bez przypraw. A bedziesz wiedziel co jesz nie oszukójcie sie łatwizną kucharz. X d.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronek Bronek

    Bronek Bronek , 13.02.2015

    super sałatka uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Hak

    Waldemar Hak , 13.02.2015

    Aleee.z kurczakaaaaa...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Hak

    Waldemar Hak , 13.02.2015

    chyba chcecie zebym sie z glodu wykonczyl....uwielbiem Gyros....Ale po Turecku...i do tego Ayran

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Jawor

    Piotr Jawor , 13.02.2015

    Polubiłem ale widzę że tu kryptoreklamą zapierd....lala ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Kobylarz

    Genowefa Kobylarz , 13.02.2015

    pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Załucka

    Anna Załucka , 13.02.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Dembiec

    Lidia Dembiec , 13.02.2015

    Grysos-fuuu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Wrzesinski

    Arek Wrzesinski , 13.02.2015

    Polecam,FANTASTICO....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Halaburda

    Renata Halaburda , 13.02.2015

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozeneczka Podgorska

    Bozeneczka Podgorska , 13.02.2015

    Dokladnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Morawski

    Ryszard Morawski , 13.02.2015

    Taki przepis jest dla mnie inspiracją,następny etap,to improwizacja...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Plata

    Jolanta Plata , 13.02.2015

    a reklama Knor to co? ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka gyros z kurczakaSałatka gyros z kurczaka

Sałatka gyros z kurczaka to wyraziste danie, które przypadnie do gustu osobom lubiącym połączenie soczystego mięsa drobiowego z chrupiącymi, świeżymi warzywami. Pierś z kurczaka z dodatkiem przyprawy gyros jest dość pikantna i ma charakterystyczny paprykowo-ziołowy smak. Łączy się ją z sałatą lollo bianco (karbowaną, o delikatnie orzechowym smaku), radicchio, pomidorami, czerwoną cebulą oraz papryką. Całość polana jest gęstym czosnkowym sosem na bazie majonezu i jogurtu. Przy tego rodzaju daniu sprawdzi się też sałata lodowa. Sałatkę serwuje się zazwyczaj na kolację lub jako jedną z przekąsek podczas przyjęcia. Podaje się ją z chlebkiem pita, przyrumienioną w piekarniku bagietką albo posypuje drobnymi grzankami. Potrawa przygotowana z sałat wykorzystywanych zazwyczaj do dekoracji dań jest kolorowa i ładnie prezentuje się na stole. Serwuj ją w przezroczystej salaterce lub na dużym talerzu. Masz ochotę na pikantną sałatkę? Przygotuj ją według podanego przepisu.