Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pierś z kurczaka w paski i oprósz Przyprawą do gyrosa Knorr. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze liście. Pokrój cebulę w cienkie plastry, a pomidory w małe cząstki. Czerwoną paprykę pokrój w kostkę.
Krok 3
Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z wodą, a następnie połącz z jogurtem i majonezem.
Krok 4
Pierś z kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor i lekko przestudź.
Krok 5
Sałatę, pomidory, paprykę, cebulę i usmażoną pierś z kurczaka delikatnie wymieszaj i polej sosem.
Dobra rada:
Do tej sałatki doskonale pasuje również sałata lodowa.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka gyros z kurczaka
Sałatka gyros z kurczaka to wyraziste danie, które przypadnie do gustu osobom lubiącym połączenie soczystego mięsa drobiowego z chrupiącymi, świeżymi warzywami. Pierś z kurczaka z dodatkiem przyprawy gyros jest dość pikantna i ma charakterystyczny paprykowo-ziołowy smak. Łączy się ją z sałatą lollo bianco (karbowaną, o delikatnie orzechowym smaku), radicchio, pomidorami, czerwoną cebulą oraz papryką. Całość polana jest gęstym czosnkowym sosem na bazie majonezu i jogurtu. Przy tego rodzaju daniu sprawdzi się też sałata lodowa. Sałatkę serwuje się zazwyczaj na kolację lub jako jedną z przekąsek podczas przyjęcia. Podaje się ją z chlebkiem pita, przyrumienioną w piekarniku bagietką albo posypuje drobnymi grzankami. Potrawa przygotowana z sałat wykorzystywanych zazwyczaj do dekoracji dań jest kolorowa i ładnie prezentuje się na stole. Serwuj ją w przezroczystej salaterce lub na dużym talerzu. Masz ochotę na pikantną sałatkę? Przygotuj ją według podanego przepisu.