Przepisy na Sałatki z kurczakiem
170 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Sałatki z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem jest daniem, które cieszy się dużą popularnością. Nic w tym dziwnego, mięso drobiowe, będące jej głównym składnikiem, przyrządzisz na wiele sposobów, co gwarantuje różnorodność i wiele możliwości podania. Przygotuj je w wersji smażonej, gotowanej, pieczonej, grillowanej czy wędzonej – wedle uznania. Smak sałatki z kurczakiem podkreślisz odpowiednimi przyprawami, których użyjesz do doprawienia głównego składnika. Jeśli lubisz łagodne smaki, wybierz majeranek, cząber czy tymianek, jeśli zaś pikantne – sprawdzi się pieprz kajeński lub imbir. Pozostałe komponenty do sałatki z kurczakiem warto dobierać na zasadzie kontrastu. Jeśli mięso jest pikantne, wybierz raczej słodkie – sprawdzą się nie tylko owoce, ale również łagodne warzywa, takie jak ogórek czy papryka. Sałatkę z kurczakiem podawaj z różnymi dodatkami – nie tylko makaronem lub ryżem, ale również kaszą. Świetnym wyborem będzie np. jaglana. W roli dodatku sprawdzą się również chrupiące grzanki. Aby je przygotować, wystarczy pokroić ulubiony rodzaj pieczywa na małe kawałki i podsmażyć je na patelni lub podsuszyć w piekarniku. Bardziej wyrazistego smaku nadasz im różnymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi lub czosnkiem granulowanym. Do przyrządzenia sałatki z kurczakiem warto wykorzystywać sezonowe warzywa, a zimą – konserwowe. Używaj również sałat – mieszaj ze sobą różne ich rodzaje. Będą efektownie się prezentować, jeśli zamiast krojenia, zdecydujesz się ręcznie porwać je na mniejsze kawałki i ułożysz na dnie szklanej miski. Niezależnie od tego, jaki wariant sałatki z kurczakiem wybierzesz, warto dodatkowo ją doprawić odpowiednio przyrządzonym dressingiem. Dobrym wyborem do większości z nich będzie czosnkowy. Łatwo go przygotujesz, łącząc ze sobą majonez, jogurt naturalny, zmiażdżony w prasce czosnek oraz przyprawy. Zainteresuj się także mniej nietypowymi połączeniami smaków i sporządź np. sos na bazie mango i chili. Sprawdź nasze sprawdzone kombinacje składników, dzięki którym przyrządzisz smaczną sałatkę z kurczakiem w wyjątkowo krótkim czasie.



