
Składniki
400 gramów
2 plastry
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Postrzęp sałatę na kawałki. Pomidora, ogórka i paprykę pokrój w plastry lub paski, oliwki na połówki.
Krok 2
Oprósz plastry kurczaka przyprawą Knorr, posmaruj oliwą i usmaż około 5 minut.
Krok 3
Pokrój ser feta w kostkę.
Krok 4
W oddzielnej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z wodą i olejem. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki.
Krok 5
Całość przełóż do dekoracyjnej miski. Przed podaniem przybierz natką i koperkiem. Na wierzchu ułóż kawałki sera feta.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka grecka z kurczakiem
Sałatka grecka z pewnością przypadnie do gustu fanom warzyw. Możesz jednak urozmaicić jej podstawowy wariant, sięgając także po dodatek mięsa. Zainspiruj się i przygotuj grecką sałatkę z kurczakiem. Warto go wcześniej natrzeć oliwą z oliwek i pikantnymi przyprawami do mięs – na bazie pieprzu kajeńskiego i rozmarynu. Sałatka grecka z kurczakiem zaskoczy cię różnorodnością smaków! Do doprawienia świetnie nada się również słodka papryka czy czosnek.
Dla kogo? Sałatka grecka z fetą i kurczakiem to idealny pomysł, gdy chcesz wprowadzić do swojej diety większą ilość warzyw. Tak kolorowa kompozycja przekona do siebie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Co zrobić, by przepis na sałatkę grecką z kurczakiem okazał się stałym punktem menu? Mięso podsmaż na patelni i pokrój na niewielkie kawałki. Wkomponuj go w pozostałe składniki sałatki z serem feta i kurczakiem. Do jej przygotowania wykorzystaj słodkie pomidory (np. malinowe lub koktajlowe), ogórka, paprykę i czerwoną cebulę.
Na jaką okazję? Sałatkę grecką do tej pory traktowałeś jako przystawkę lub dodatek do dania głównego? Szybko zmienisz zdanie, ponieważ sałatka z piersią kurczaka i serem feta może stanowić samodzielną potrawę, która doskonale smakuje w porze lunchu i kolacji. Śmiało możesz przyrządzić sałakę grecką z kurczakiem wieczorem i następnego dnia zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Każdy zasługuje na pyszną przerwę od codziennych obowiązków!
Czy wiesz, że? W sezonie letnim sięgaj po świeże warzywa, zimą dojrzałe obierz ze skórki lub sparz w gorącej wodzie. Smak sałatki z serem feta i kurczakiem doskonale podkreślą czarne lub zielone oliwki, posiekany koperek oraz świeża natka pietruszki. Niezbędny będzie również dodatek liści dowolnej sałaty – masłowej, lodowej czy rzymskiej.
Dla urozmaicenia: Sałatkę grecką z kurczakiem i fetą podawaj dobrze schłodzoną, najlepiej z chrupiącym pieczywem – grzankami albo tostami. Mięso do sałatki z fetą i kurczakiem możesz przygotować na grillu lub patelni grillowanej.