Sałatka grecka z majonezem - z oliwkami i serem feta | Przepisy.pl pixel

Sałatka grecka z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

411 osób wydrukowało

Pobierz pdf

755 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

10 sztuk

0.5 sztuki

0.5 sztuki

60 gramów

10 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj majonez Hellmann's, ocet winny, oliwę i oregano. Dodaj pokrojone ogórki, pomidorki, cebulę czerwoną, oliwki, zieloną paprykę oraz pokrojoną miętę. Całość wymieszaj.

Krok 2

Pomidora pokrój w plastry gr. 1 cm i ułóż na półmisku. Przygotowana sałatkę wyłóż na półmisek, posyp pokrojonym serem feta i listkami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka grecka z majonezemSałatka grecka z majonezem

Prosta, łatwa w przyrządzeniu i smaczna – taka właśnie jest sałatka grecka. Doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, które świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Jest także pysznym dodatkiem do klasycznych kanapek lub propozycją na przekąskę w ciągu dnia, którą z łatwością zabierzesz ze sobą do pracy. Wśród podstawowych składników, niezbędnych do jej przygotowania, powinny pojawić się świeże warzywa. Sięgnij po pomidory, ogórki, paprykę (w różnych kolorach, dzięki czemu danie będzie efektowniej się prezentować) oraz dowolny rodzaj cebuli (np. dymkę). Wszystkie warzywa skrój dowolnie – w kostkę lub talarki. Pomidory możesz wykorzystać jako dekoracyjny spód, krojąc je w grubsze plastry i układając na dnie naczynia. Cierpkiego posmaku całości nadadzą całości oliwki. Dobrze skomponuje się z nimi ser feta. Sałatkę na koniec dopraw sosem na bazie oliwy z oliwek oraz aromatycznych ziół włoskich. Wypróbuj także wariantu z majonezem i octem winnym. Zainspiruj się i przyrządź sałatkę grecką.