Sałatka grecka z majonezem - z oliwkami i serem feta | Przepisy.pl pixel

Sałatka grecka z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
162 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

415 osób wydrukowało

Pobierz pdf

758 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

10 sztuk

0.5 sztuki

0.5 sztuki

60 gramów

10 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj majonez Hellmann's, ocet winny, oliwę i oregano. Dodaj pokrojone ogórki, pomidorki, cebulę czerwoną, oliwki, zieloną paprykę oraz pokrojoną miętę. Całość wymieszaj.

Krok 2

Pomidora pokrój w plastry gr. 1 cm i ułóż na półmisku. Przygotowana sałatkę wyłóż na półmisek, posyp pokrojonym serem feta i listkami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z kukurydzą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka grecka z majonezemSałatka grecka z majonezem

Prosta, łatwa w przyrządzeniu i smaczna – taka właśnie jest sałatka grecka. Doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, które świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Jest także pysznym dodatkiem do klasycznych kanapek lub propozycją na przekąskę w ciągu dnia, którą z łatwością zabierzesz ze sobą do pracy. Wśród podstawowych składników, niezbędnych do jej przygotowania, powinny pojawić się świeże warzywa. Sięgnij po pomidory, ogórki, paprykę (w różnych kolorach, dzięki czemu danie będzie efektowniej się prezentować) oraz dowolny rodzaj cebuli (np. dymkę). Wszystkie warzywa skrój dowolnie – w kostkę lub talarki. Pomidory możesz wykorzystać jako dekoracyjny spód, krojąc je w grubsze plastry i układając na dnie naczynia. Cierpkiego posmaku całości nadadzą całości oliwki. Dobrze skomponuje się z nimi ser feta. Sałatkę na koniec dopraw sosem na bazie oliwy z oliwek oraz aromatycznych ziół włoskich. Wypróbuj także wariantu z majonezem i octem winnym. Zainspiruj się i przyrządź sałatkę grecką.