Sałatka grecka z majonezem - z oliwkami i serem feta | Przepisy.pl pixel

Sałatka grecka z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
162 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

427 osób wydrukowało

Pobierz pdf

783 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

10 sztuk

0.5 sztuki

0.5 sztuki

60 gramów

10 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj majonez Hellmann's, ocet winny, oliwę i oregano. Dodaj pokrojone ogórki, pomidorki, cebulę czerwoną, oliwki, zieloną paprykę oraz pokrojoną miętę. Całość wymieszaj.

Krok 2

Pomidora pokrój w plastry gr. 1 cm i ułóż na półmisku. Przygotowana sałatkę wyłóż na półmisek, posyp pokrojonym serem feta i listkami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka jarzynowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka grecka z majonezemSałatka grecka z majonezem

Prosta, łatwa w przyrządzeniu i smaczna – taka właśnie jest sałatka grecka. Doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, które świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Jest także pysznym dodatkiem do klasycznych kanapek lub propozycją na przekąskę w ciągu dnia, którą z łatwością zabierzesz ze sobą do pracy. Wśród podstawowych składników, niezbędnych do jej przygotowania, powinny pojawić się świeże warzywa. Sięgnij po pomidory, ogórki, paprykę (w różnych kolorach, dzięki czemu danie będzie efektowniej się prezentować) oraz dowolny rodzaj cebuli (np. dymkę). Wszystkie warzywa skrój dowolnie – w kostkę lub talarki. Pomidory możesz wykorzystać jako dekoracyjny spód, krojąc je w grubsze plastry i układając na dnie naczynia. Cierpkiego posmaku całości nadadzą całości oliwki. Dobrze skomponuje się z nimi ser feta. Sałatkę na koniec dopraw sosem na bazie oliwy z oliwek oraz aromatycznych ziół włoskich. Wypróbuj także wariantu z majonezem i octem winnym. Zainspiruj się i przyrządź sałatkę grecką.