Sałatka grecka z majonezem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka grecka z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

109 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

495 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

10 sztuk

0.5 sztuki

0.5 sztuki

60 gramów

10 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj majonez Hellmann's, ocet winny, oliwę i oregano. Dodaj pokrojone ogórki, pomidorki, cebulę czerwoną, oliwki, zieloną paprykę oraz pokrojoną miętę. Całość wymieszaj.

Krok 2

Pomidora pokrój w plastry gr. 1 cm i ułóż na półmisku. Przygotowana sałatkę wyłóż na półmisek, posyp pokrojonym serem feta i listkami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grecka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka grecka z majonezemSałatka grecka z majonezem

Prosta, łatwa w przyrządzeniu i smaczna – taka właśnie jest sałatka grecka. Doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, które świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Jest także pysznym dodatkiem do klasycznych kanapek lub propozycją na przekąskę w ciągu dnia, którą z łatwością zabierzesz ze sobą do pracy. Wśród podstawowych składników, niezbędnych do jej przygotowania, powinny pojawić się świeże warzywa. Sięgnij po pomidory, ogórki, paprykę (w różnych kolorach, dzięki czemu danie będzie efektowniej się prezentować) oraz dowolny rodzaj cebuli (np. dymkę). Wszystkie warzywa skrój dowolnie – w kostkę lub talarki. Pomidory możesz wykorzystać jako dekoracyjny spód, krojąc je w grubsze plastry i układając na dnie naczynia. Cierpkiego posmaku całości nadadzą całości oliwki. Dobrze skomponuje się z nimi ser feta. Sałatkę na koniec dopraw sosem na bazie oliwy z oliwek oraz aromatycznych ziół włoskich. Wypróbuj także wariantu z majonezem i octem winnym. Zainspiruj się i przyrządź sałatkę grecką.