4 sosy z majonezem – idealne do dań z grilla
Majonezowe sosy doskonale podkreślają smak sałatek i zimnych przekąsek. Sprawdźcie przepisy na najlepsze sosy na bazie majonezu.
Sosy majonezowe na zimno – proste, ale wyjątkowe
Sosy majonezowe doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań z grilla, wędlin, świeżych warzyw i kanapek. Przygotowanie sosów na bazie majonezu jest bardzo proste – wystarczy kilka składników i kilka minut pracy.
Łagodne sosy majonezowe
- Sos majonezowo-ketchupowy jest równie uniwersalny, co prosty. Do przygotowania sosu będziecie potrzebowali równych ilości keczupu i majonezu, np. po dwie łyżki, a wedle uznania również bazylię, mieszankę ziół prowansalskich lub uniwersalną przyprawę. Sos można przygotować z ketchupem łagodnym lub pikantnym. Składniki połączcie do uzyskania jednolitej konsystencji i sos do kanapek, tortilli i wędlin gotowy.
- Sos majonezowo-jogurtowy przygotujecie dokładnie tak samo jak ketchupowy – majonez połączcie z jogurtem naturalnym, niewielką ilością musztardy oraz pieprzem do smaku.
- Sos majonezowo-śmietanowy powstaje poprzez połączenie śmietanki 12 lub 18% z majonezem, sokiem z cytryny, pieprzem, koperkiem, czosnkiem i ewentualnie oregano oraz bazylią do smaku. Składniki należy dokładnie wymieszać, dodać zioła utarte w moździerzu i całość schłodzić.
- Sos majonezowo-musztardowo-miodowy powstaje z połączenia majonezu z ulubioną musztardą oraz płynnym miodem. Na 100 g majonezu wystarczy 1-2 łyżeczki musztardy i jedna łyżka miodu. Sos doprawcie sokiem z cytryny i pieprzem.
Polecamy też inne przepisy na sosy do dań oraz dipy.
Komentarze (0)