Przepisy na Sosy do dań
621 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej
Sosy do dań
Sosy do dań to doskonałe dodatki, które podkreślają smak i nadają wspaniały aromat. Ich wybór jest ogromny, więc ważne jest, by wybrać taki, który będzie pasował do pozostałych składników. Do pieczonych mięs, np. wieprzowiny albo wołowiny, doskonale będą pasowały sosy ciemne. Do schabu przygotuj np. sos majerankowy, a do rolad z owocami – sos śliwkowy. Jest bardzo gęsty, pachnący przyprawami korzennymi i suszonymi śliwkami – idealny na świąteczny lub noworoczny obiad. Do jagnięciny spróbuj winnego sosu marsala albo ciemnego sosu z zielonego pieprzu. Z kolei jasne sosy pieczeniowe serwuj do mięs drobiowych. Urozmaicaj ich smak. Dobrym sposobem będzie dodatek drobno posiekanego koperku, który dobrze będzie komponował się z delikatnym filetem z indyka albo pieczonym w całości kurczakiem. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych sosów jest grzybowy. Pieczarkowy, borowikowy, z boczniaków, kurkowy i intensywnie pachnący sos z suszonych grzybów. Doskonałe do zawijanych zrazów, pulpetów, mięs duszonych, a także do potraw mącznych. Kopytka, naleśniki, makaron – sos grzybowy będzie do nich pasował, bez względu na to, z jakich składników go przygotujesz. Wyjątkowo dobrze pasuje do kaszy gryczanej pod każdą postacią, a także do faszerowanych nią warzyw, np. do papryki faszerowanej kaszą gryczaną i grzybami. Bardzo uniwersalnym sosem jest także beszamel, często stosowany do zapiekania. Jest składnikiem słynnej greckiej moussaki, w której plastry bakłażana i warstwy mielonego mięsa zapieka się pod tym sosem. Przekłada się nim także płaty makaronu w lasagne. Jeśli szukasz sposobu na sos do dań, który bardzo mocno wyróżni się smakiem, przygotuj salsę, pomidorowy sos meksykański. Urozmaicisz go także innymi składnikami, np. oliwkami, papryczką chili albo owocami – dobrym przykładem może być salsa z fig z kolendrą i chili. Salsa doskonale pasuje do nachosów, tortilli, tostów oraz ryb. Sprawdź nasze przepisy na różnorodne sosy do dań z różnych zakątków świata i dodaj smaku swoim potrawom.