Przepisy na Sosy do dań

613 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (613)

Klasyczny sos tatarski
ratingratingratingratingrating

200

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczną przekąskę, sos tatarski będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. T...
Sos do kebaba, czosnkowy
ratingratingratingratingrating

136

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sekret smacznego kebabu kryje się nie tylko w doborze odpowiedniego mięsa oraz warzywnych dodatkó...
Sos aioli
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos aioli to symbol kuchni śródziemnomorskiej, popularny szczególnie w Prowansji i Hiszpanii. Jeg...
Sos serowy z serka topionego
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Nawet nie wiesz, jaki potencjał kulinarny drzemie w zwyczajnym serku topionym. Dzięki temu przepi...
Sos koperkowy
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kremowy i delikatny sos koperkowy sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy na straganach z warzywami...
Sos beszamelowy
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bez sosu beszamelowego na bazie margaryny i nadającej mu charakterystyczny smak gałki muszkatołow...
Sos do kebaba, pikantny
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kebab to popularne danie kuchni arabskiej, które łączy w sobie wyraziste mięso z delikatnym smaki...
 Sos tzatziki do grilla
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos tzatziki z gęstego jogurtu ze świeżym ogórkiem znakomicie smakuje z mięsem i warzywami prosto...
Sos musztardowy
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Aksamitny sos musztardowy z wyraźnie wyczuwalnymi ziarnami gorczycy będzie idealnym dodatkiem do...
Sos śliwkowy do mięs
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli szukasz doskonałego dodatku do mięs, koniecznie przygotuj intensywny w smaku sos śliwkowy...
Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pieczone mięsa zyskują pełnię smaku, kiedy połączysz je z gęstym i aromatycznym sosem. Do czerwon...
Tzatziki
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Orzeźwiający ogórek, wyrazisty czosnek i delikatny twarożek – to składniki sosu tzatziki. Jego pr...
Sos chrzanowy
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos chrzanowy jest wyrazisty i uniwersalny. Wspaniale komponuje się z różnymi daniami, np. możesz...
Sos pomidorowy do gołąbków
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gołąbki to pyszny pomysł na danie główne. Połączenie kapusty z dobrze doprawionym farszem z ryżu...
Sos chrzanowy
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos chrzanowy to idealny dodatek do mięs, pasztetów, a także ryb i jajek. Sprawdza się równie dob...
Hiszpański sos chrzanowy
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szybki w przygotowaniu sos chrzanowy podawany na zimno, którym urozmaicisz smak wielu potraw. Do...
Dip z suszonych pomidorów
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Suszone pomidory nie tylko nie tracą swoich właściwości podczas procesu przygotowywania, ale doda...
Sos cumberland
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Sos cumberland, niekiedy nazywany też oksfordzkim, początkowo przeznaczony był niemal wyłącznie d...
Delikatny sos chrzanowy
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos chrzanowy stanowi dość uniwersalny dodatek do wielu dań. Podawany na zimno będzie dobrym uzup...
Pesto
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pesto wykonane samodzielnie to gwarancja świeżości oraz możliwość eksperymentowania z jego smakie...
Sos Barbecue
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos barbecue (nazywany także BBQ) stworzony został jako dodatek do potraw z grilla. Najczęściej s...
Sos do grilla
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Niezbędnym dopełnieniem dań z grilla jest odpowiedni sos, który będzie komponował się ze smakiem...
Sos czosnkowy z chilli
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bez sosu czosnkowego trudno wyobrazić sobie serwowane na ciepło kanapki, sałatki, pieczone warzyw...
Sos musztardowy
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Oryginalnego wyrazu temu popularnemu dodatkowi nadają kapary. Ich słodko-kwaśny, delikatnie pikan...
Sos BBQ (barbecue)
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos BBQ powinien mieć charakterystyczny czerwono-brązowy kolor oraz cechować się intensywnym wędz...
Sos tatarski z rodzynkami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos tatarski to smaczny dodatek do serów, mięs, kanapek i świeżych warzyw. Przygotowuje się go do...
Sos  rozmarynowy
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos rozmarynowy jest dodatkiem, który urozmaici smak wielu potraw – w szczególności tych mięsnych...
Sos  majerankowy
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Odpowiednio przyrządzony sos wzbogaci smak nawet najprostszego dania. Proponowany w tym przepisie...
Gęsty sos paprykowy
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gęsty sos paprykowy z dodatkiem duszonych warzyw i majonezu to smaczna alternatywa dla popularneg...
Sos serowy do nachos na ciepło
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciepły, gęsty i pikantny serowy sos, w którym zanurzysz kukurydziane chrupki o charakterystycznym...

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sosy do dańSosy do dań

Sosy do dań to doskonałe dodatki, które podkreślają smak i nadają wspaniały aromat. Ich wybór jest ogromny, więc ważne jest, by wybrać taki, który będzie pasował do pozostałych składników. Do pieczonych mięs, np. wieprzowiny albo wołowiny, doskonale będą pasowały sosy ciemne. Do schabu przygotuj np. sos majerankowy, a do rolad z owocami – sos śliwkowy. Jest bardzo gęsty, pachnący przyprawami korzennymi i suszonymi śliwkami – idealny na świąteczny lub noworoczny obiad. Do jagnięciny spróbuj winnego sosu marsala albo ciemnego sosu z zielonego pieprzu. Z kolei jasne sosy pieczeniowe serwuj do mięs drobiowych. Urozmaicaj ich smak. Dobrym sposobem będzie dodatek drobno posiekanego koperku, który dobrze będzie komponował się z delikatnym filetem z indyka albo pieczonym w całości kurczakiem. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych sosów jest grzybowy. Pieczarkowy, borowikowy, z boczniaków, kurkowy i intensywnie pachnący sos z suszonych grzybów. Doskonałe do zawijanych zrazów, pulpetów, mięs duszonych, a także do potraw mącznych. Kopytka, naleśniki, makaron – sos grzybowy będzie do nich pasował, bez względu na to, z jakich składników go przygotujesz. Wyjątkowo dobrze pasuje do kaszy gryczanej pod każdą postacią, a także do faszerowanych nią warzyw, np. do papryki faszerowanej kaszą gryczaną i grzybami. Bardzo uniwersalnym sosem jest także beszamel, często stosowany do zapiekania. Jest składnikiem słynnej greckiej moussaki, w której plastry bakłażana i warstwy mielonego mięsa zapieka się pod tym sosem. Przekłada się nim także płaty makaronu w lasagne. Jeśli szukasz sposobu na sos do dań, który bardzo mocno wyróżni się smakiem, przygotuj salsę, pomidorowy sos meksykański. Urozmaicisz go także innymi składnikami, np. oliwkami, papryczką chili albo owocami – dobrym przykładem może być salsa z fig z kolendrą i chili. Salsa doskonale pasuje do nachosów, tortilli, tostów oraz ryb. Sprawdź nasze przepisy na różnorodne sosy do dań z różnych zakątków świata i dodaj smaku swoim potrawom.