Przepisy na Sosy do dań
621 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Sosy do dań
Sosy do dań to doskonałe dodatki, które podkreślają smak i nadają wspaniały aromat. Ich wybór jest ogromny, więc ważne jest, by wybrać taki, który będzie pasował do pozostałych składników. Do pieczonych mięs, np. wieprzowiny albo wołowiny, doskonale będą pasowały sosy ciemne. Do schabu przygotuj np. sos majerankowy, a do rolad z owocami – sos śliwkowy. Jest bardzo gęsty, pachnący przyprawami korzennymi i suszonymi śliwkami – idealny na świąteczny lub noworoczny obiad. Do jagnięciny spróbuj winnego sosu marsala albo ciemnego sosu z zielonego pieprzu. Z kolei jasne sosy pieczeniowe serwuj do mięs drobiowych. Urozmaicaj ich smak. Dobrym sposobem będzie dodatek drobno posiekanego koperku, który dobrze będzie komponował się z delikatnym filetem z indyka albo pieczonym w całości kurczakiem. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych sosów jest grzybowy. Pieczarkowy, borowikowy, z boczniaków, kurkowy i intensywnie pachnący sos z suszonych grzybów. Doskonałe do zawijanych zrazów, pulpetów, mięs duszonych, a także do potraw mącznych. Kopytka, naleśniki, makaron – sos grzybowy będzie do nich pasował, bez względu na to, z jakich składników go przygotujesz. Wyjątkowo dobrze pasuje do kaszy gryczanej pod każdą postacią, a także do faszerowanych nią warzyw, np. do papryki faszerowanej kaszą gryczaną i grzybami. Bardzo uniwersalnym sosem jest także beszamel, często stosowany do zapiekania. Jest składnikiem słynnej greckiej moussaki, w której plastry bakłażana i warstwy mielonego mięsa zapieka się pod tym sosem. Przekłada się nim także płaty makaronu w lasagne. Jeśli szukasz sposobu na sos do dań, który bardzo mocno wyróżni się smakiem, przygotuj salsę, pomidorowy sos meksykański. Urozmaicisz go także innymi składnikami, np. oliwkami, papryczką chili albo owocami – dobrym przykładem może być salsa z fig z kolendrą i chili. Salsa doskonale pasuje do nachosów, tortilli, tostów oraz ryb. Sprawdź nasze przepisy na różnorodne sosy do dań z różnych zakątków świata i dodaj smaku swoim potrawom.