Przepisy na Sosy do dań | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sosy do dań

621 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sosy do dańSosy do dań

Sosy do dań to doskonałe dodatki, które podkreślają smak i nadają wspaniały aromat. Ich wybór jest ogromny, więc ważne jest, by wybrać taki, który będzie pasował do pozostałych składników. Do pieczonych mięs, np. wieprzowiny albo wołowiny, doskonale będą pasowały sosy ciemne. Do schabu przygotuj np. sos majerankowy, a do rolad z owocami – sos śliwkowy. Jest bardzo gęsty, pachnący przyprawami korzennymi i suszonymi śliwkami – idealny na świąteczny lub noworoczny obiad. Do jagnięciny spróbuj winnego sosu marsala albo ciemnego sosu z zielonego pieprzu. Z kolei jasne sosy pieczeniowe serwuj do mięs drobiowych. Urozmaicaj ich smak. Dobrym sposobem będzie dodatek drobno posiekanego koperku, który dobrze będzie komponował się z delikatnym filetem z indyka albo pieczonym w całości kurczakiem. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych sosów jest grzybowy. Pieczarkowy, borowikowy, z boczniaków, kurkowy i intensywnie pachnący sos z suszonych grzybów. Doskonałe do zawijanych zrazów, pulpetów, mięs duszonych, a także do potraw mącznych. Kopytka, naleśniki, makaron – sos grzybowy będzie do nich pasował, bez względu na to, z jakich składników go przygotujesz. Wyjątkowo dobrze pasuje do kaszy gryczanej pod każdą postacią, a także do faszerowanych nią warzyw, np. do papryki faszerowanej kaszą gryczaną i grzybami. Bardzo uniwersalnym sosem jest także beszamel, często stosowany do zapiekania. Jest składnikiem słynnej greckiej moussaki, w której plastry bakłażana i warstwy mielonego mięsa zapieka się pod tym sosem. Przekłada się nim także płaty makaronu w lasagne. Jeśli szukasz sposobu na sos do dań, który bardzo mocno wyróżni się smakiem, przygotuj salsę, pomidorowy sos meksykański. Urozmaicisz go także innymi składnikami, np. oliwkami, papryczką chili albo owocami – dobrym przykładem może być salsa z fig z kolendrą i chili. Salsa doskonale pasuje do nachosów, tortilli, tostów oraz ryb. Sprawdź nasze przepisy na różnorodne sosy do dań z różnych zakątków świata i dodaj smaku swoim potrawom.